Πόσα δισεκατομμύρια κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση

Από το 2010 μέχρι και σήμερα -και μόνο από τους τόκους των κρατικών ελληνικών ομολόγων, η Γερμανία έχει κερδίσει 2,9 δισ.
Το συνολικό κέρδος όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγα χρόνια το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών "Halle Institute", ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

NewsRoom 21/06/2018 | 16:13

Η παραδοχή αυτή έγινε από τα πιο επίσημα χείλη, καθώς σε σχετική ερώτηση των "Πρασίνων", η  γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απάντησε πως η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της Ελληνικής οικονομικής κρίσης καθώς έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ μόνο από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη αυτά προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του "Προγράμματος Αγοράς Τίτλων" (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα / Bundesbank και μεταφέρoνται στον γερμανικό / ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010. 

Μέχρι το 2017 εισέρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση. Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν τα κέρδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε συν τοις άλλοις, "ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεδομένων των κερδών αυτών. Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό κυβέρνηση με ελληνικά κέρδη από τόκους.".