Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊό

Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δημιούργησε έναν πίνακα για να βοηθήσει τους πολίτες να ξεχωρίσουν αν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊό, με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν.

NewsRoom 22/09/2020 | 14:03

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, και η ανησυχία για νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊου είναι έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν την ανησυχία, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, είναι η επικείμενη συνύπαρξη του κορονοϊού με το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η συνύπαρξη αυτή μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς τα συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα του κορονοϊού.

Έναν οδηγό που ξεδιαλύνει τη σύγχυση που προκύπτει από τις ομοιότητες των τριών ασθενειών δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. 

Ο βασικός στόχος είναι, φυσικά, να μπορέσει κάποιος έγκαιρα να εντοπίσει το αν έχει τα συμπτώματα αυτά που υποδηλώνουν την ύπαρξη κορονοϊού, προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση, να απομονωθεί, και να δεχθεί την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός - πάνω από 37,8C - ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι το φτέρνισμαπόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στη γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

*Με πληροφορίες από Guardian

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.