Τελικά δεν ήταν θεωρίες συνωμοσίας…
Ήταν Μάρτιος του 2021 και είχαν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Στα media της Αργεντινής είχαν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους πληροφορίες και διαρροές σχετικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό περιβάλλον του Ντιεγκίτο και τον ρόλο που ενδεχομένως διαδραμάτισε στον θάνατό του. Αυθόρμητα, με εφαλτήριο τα Social Media, διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας στον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες. Ανάμεσα στους εκατοντάδες διαδηλωτές, ήταν και η οικογένειά του. Οι δύο κόρες του, Ντάλμα και Τζιανίνα, καθώς και η πρώην σύζυγός του, Κλαούντια. «Η καταδίκη θα έρθει από την κοινωνία. Δικαιοσύνη για τον Ντιέγκο. Δεν πέθανε, τον δολοφόνησαν. Δίκη και τιμωρία για τους ενόχους», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα που κυκλοφόρησε.
Ο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου 2020 από καρδιακή προσβολή, λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στον εγκέφαλο για θρόμβο. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης βυθίστηκε σε πένθος για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό είδωλο που γέννησε ο πλανήτης. Για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του, συστάθηκε μια εικοσαμελής ανεξάρτητη επιτροπή, από 10 ιατρούς και δέκα ακόμα εντεταλμένους από τα ενδιαφερόμενα μέλη. Στόχος ήταν να εξεταστεί ενδελεχώς όλο το διάστημα που μεσολάβησε και ο τρόπος που οι θεράποντες ιατροί χειρίστηκαν την περίπτωσή του, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξε εγκληματική αμέλεια. Οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας, πυροδότησαν τις συζητήσεις περί δωροδοκίας, προκειμένου οι δικηγόροι να στρέψουν τον Μαραντόνα στον συγκεκριμένο νευρολόγο. Υπήρχαν, μάλιστα, αναφορές σε συγκεκριμένα ποσά.
Οκτώ άτομα σε δίκη
Η έρευνα είχε αποτέλεσμα και το πόρισμά της ήταν πως η ιατρική του ομάδα έδρασε με «απρεπή, ανεπαρκή και απερίσκεπτο τρόπο». Κατόπιν του πορίσματος, λοιπόν, οκτώ άνθρωποι οδηγούνται σε δίκη για ανθρωποκτονία! Σύμφωνα με το Reuters, η αναφορά φτάνει της 236 σελίδες και έκανε τον δικαστή να αναρωτηθεί για τις «συμπεριφορές, ακούσιες ή εκούσιες, καθενός από τους κατηγορούμενους που οδήγησαν και συνέβαλαν στο επιζήμιο αποτέλεσμα».
Ο νευροχειρουργός και προσωπικός ιατρός του Ντιέγκο, Λεοπόλδο Λούκε, η ψυχίατρος Αγκουστίνα Κοσάτσοβ και ο ψυχολόγος Κάρλος Ντίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το κομμάτι της ψυχιατρικής υγείας, η νοσοκόμα Νταϊάνα Μαδρίδ (εκείνη που τον βρήκε χωρίς σφυγμό), ο νοσηλευτής Ρικάρντο Αλμιρό (ο τελευταίος που τον είδε ζωντανό), ο Μαριάνο Περόνι (επικεφαλής νοσηλευτικού προσωπικού, που φέρεται να διέταξε την ψευδή αναφορά στη Μαδρίδ), καθώς και η Νάνσι Φορλίνι, η γιατρός που άναψε το πράσινο φως για την κατ’ οίκον νοσηλεία ενός ασθενή πρόσφατα χειρουργημένου για θρόμβο στο κεφάλι και με ευάλωτη καρδιά και ο γιατρός Πέδρο ντι Σπάνια, οδηγούνται στο εδώλιο για απλή ανθρωποκτονία, η οποία στην Αργεντινή τιμωρείται από οκτώ μέχρι 25 χρόνια.
Η υπόθεση συνεχίζεται
Ο Μάριο Μπούντρι, δικηγόρος της οικογένειας, τόνισε πως ο «Πίμπε ντε Όρο» ήταν πλήρως αβοήθητος όταν κατέληξε. «Από τη στιγμή που είδα την υπόθεση, είπα ότι είναι ανθρωποκτονία. Πάλεψε για πολύ καιρό και πλέον βρισκόμαστε εδώ, με αυτό το στάδιο να έχει ολοκληρωθεί». Ο ίδιος δικηγόρος είχε δηλώσει πως οι γιατροί είπαν ψέματα στην οικογένειά του και δεν άφησαν την Ντάλμα να δει τον πατέρα της λίγο πριν πεθάνει. Η οικογένεια ζητούσε νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα του Λούκε φέρεται να τους είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Ο Βαντίμ Μισάντσουκ, δικηγόρος της ψυχιάτρου Κοσάτσοβ, τόνισε ότι θα καταθέσει έφεση για την απόφαση, καθώς το πεδίο της πελάτισσάς του δεν έχει σχέση με την αιτία του θανάτου. «Έχουν ήδη βρει ενόχους με κάθε κόστος και η αντικειμενικότητα έχει χαθεί», υποστήριξε, ενώ αναμένονται αντίστοιχες τοποθετήσεις και από τις νομικές ομάδες των άλλων κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνήθηκαν τις ευθύνες που τους αποδίδονται. Είναι δεδομένο ότι η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο, όμως αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, παρά την επιβάρυνση από τον τρόπο ζωής του, ο Μαραντόνα πιθανόν να μπορούσε να είχε ξεγελάσει τον θάνατο γι’ ακόμα μια φορά. Κάποιοι, όμως, τον άφησαν στη μοίρα του…
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr