Newsroom

Newsroom

Πώς τα κτήρια στην Ιαπωνία έμειναν όρθια παρά τα 7,6 ρίχτερ – Οι εκπληκτικές μελέτες που έσωσαν χιλιάδες κόσμο

Η ανάλυση του BBC για τις κινήσεις που έγιναν

AP24002428256035

Σοκ έχει προκαλέσει στην Παγκόσμια κοινότητα το μέγεθος του σεισμού που συνέβη στην Ιαπωνία, καθώς τα 7,6 ρίχτερ ταρακούνησαν χιλιάδες σπίτια, ενώ οι μετασεισμοί που έχουν γίνει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους πιο πολλούς όμως είναι το γεγονός ότι παρά το τεράστιο μέγεθος του εγκέλαδου πολλά σπίτια έμειναν αλώβητα, ενώ παράλληλα οι 48 νεκροί (μέχρι στιγμής) θεωρούνται λίγοι σε σχέση με τα 7,6 ρίχτερ.

Το BBC από την πλευρά του έκανε μια μεγάλη ανάλυση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες τους σεισμούς, με τα όσα αναφέρονται να προκαλούν θαυμασμό.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Ρούπερτ Γουίγκφιλντ-Χέιζ, ανταποκριτής του BBC στην Ασία, το να χτυπάει συναγερμός δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, λέγοντας ότι «Στην Ιαπωνία, οι σεισμοί γίνονται γρήγορα μέρος της καθημερινότητας, κομμάτι της ζωής. Τις πρώτες μέρες στη χώρα με το πρώτο ταρακούνημα πετιόμουν από το κρεβάτι».

Επίσης τονίζεται ότι εδώ και έναν αιώνα και μετά από έναν τεράστιο σεισμό το 1923 οι Ιάπωνες μελετούν προσεκτικά τους σεισμούς, συνέχεια, ενώ βελτιώνουν και τα σπίτια.

Η αναφορά στη Φουκουσίμα

Τα τραγικά γεγονότα της Φουκουσίμα δεν έχουν ξεχαστεί από τους Ιάπωνες και τους επηρέασε για πάντα, με τον Χέιζ να τονίζει: «Επί δύο ολόκληρα λεπτά η γη σείστηκε με τρόπο που ποτέ κανείς δεν είχε βιώσει. Μέσα σε 40 λεπτά, τα πρώτα τσουνάμι είχαν χτυπήσει τις ακτές σαρώνοντας παραθαλάσσιους οικισμούς και χωριά κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας. Μία μέρα αργότερα, στις 12 Μαρτίου 2011, έγιναν γνωστά τα εφιαλτικά νέα ότι είχε χτυπηθεί από το τσουνάμι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους. “Ούτε στο Τόκιο δεν ήμασταν ασφαλείς.

Πώς τα κτίρια έμειναν όρθια

Η ανάλυση του BBC αναφέρεται ξανά στο 1023, όταν και ο τότε σεισμός είχε διάρκεια πάνω από 5 λεπτά, με αρκετές αναφορές να μιλάνε ακόμα και για 10, ενώ είχαν σκοτωθεί 143.000 άνθρωποι. Από τότε μέχρι σήμερα γίνονται συνεχώς έρευνες και αξιοσημείωτο είναι το κομμάτι που μιλά για το 2011, όταν και αναφέρει ότι ο τεράστιος σεισμός έκανε απλά τα κτίρια να κουνηθούν και ότι το τσουνάμι ήταν αυτό που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Στον πρόσφατο σεισμός επίσης τονίζεται ότι όλα τα καινούργια κτίρια έμειναν αλώβητα, ενώ αυτά που έπεσαν ήταν παλιά,

«Ένα σύγχρονο κτίριο που έπεσε στην Ισικάουα σημειώνεται ότι είχε χτιστεί πριν το 1971, ενώ συγκριτικά με το μέγεθος του σεισμού οι θάνατοι που αναφέρονται είναι λίγοι»

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τονίζεται το γεγονός ότι η πόλη σιγά σιγά βρίσκει ξανά τους ρυθμούς της, μόλις μια ημέρα μετά τον σεισμό.

«Τα επακόλουθα του σεισμού πριν έναν αιώνα οδήγησαν στη σύνταξη του πρώτου αντισεισμικού οικοδομικού κανονισμού της Ιαπωνίας. Από εκεί και μετά, τα νέα κτίρια έπρεπε να ενισχυθούν με οπλισμένο σκυρόδεμα και τα ξύλινα κτίρια να ενισχυθούν με πιο χοντρά δοκάρια. Ένα μέτρο της επιτυχίας είναι ότι όταν ο τεράστιος σεισμός 9 βαθμών έπληξε τη χώρα το 2011, το επίπεδο δόνησης στο Τόκιο έφτασε στο 5, το ίδιο με το σεισμό που υπέστη η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το 1923. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς άλλη χώρα στη Γη που θα μπορούσε να έχει βιώσει έναν τέτοιο σεισμό χωρίς να έχει χτυπηθεί πολύ χειρότερα

Η μονάδα μέτρησης των σεισμών

Ένα ακόμα απίστευτο και πρωτοποριακό δείγμα αντιμετώπισης σεισμών είναι το γεγονός ότι στην Ιαπωνία δεν μετράνε τους σεισμούς με βάση το μέγεθός τους αλλά με το πόσο κουνιέται το έδαφος. Πιο συγκεκριμένα έχουν τη κλίμακα Shindo η οποία μετράει την ένταση της τοπικής δόνησης του εδάφους που προκαλείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πρωτοχρονιά η κλίμακα αυτή έφτασε στο max, δηλαδή στο 7!

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…