Newsroom

Newsroom

Πώς τα γκρίζα ΚΑΦΑΟ του Φαλήρου γεμίζουν με… Χρώματα και Όνειρα

Η ομάδα Χρώματα και Όνειρα έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα τέχνης και χρώματος σε σχεδόν 100 ΚΑΦΑΟ στο Παλαιό Φάληρο

104918229 259743585446377 6912820716155697336 n

Έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά το Παλαιό Φάληρο τους τελευταίους μήνες καθώς οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν με χρώματα και όμορφες εικόνες που δίνουν μια ευχάριστη νότα στην γκρίζα καθημερινότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω των προκλήσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λόγος γίνεται για την καλλιτεχνική ομάδα Χρώματα και Όνειρα, που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει μετατρέψει τα ΚΑΦΑΟ σε… καμβάδες, δημιουργώντας πάνω τους υπέροχες και πολύχρωμες εικόνες, που έχουν την ικανότητα να αλλάζουν εντελώς τη διάθεση των δημοτών. Μάλιστα, η θετική επίδρασή της στους πολίτες έρχεται με μηδενικό κόστος για τον Δήμο, αφού τα χρώματα και τα υλικά που χρειάζονται αποτελούν δωρεές τοπικών χορηγών.

Πίσω από τη δράση βρίσκεται ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Μητρέλλος, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην τοπική ιστοσελίδα nou-pou.gr, σημειώνει ότι η ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 δημιουργώντας ένα απλό έργο με δύο παγώνια σε ένα ΚΑΦΑΟ της πόλης.

No photo description available.

Με αφορμή μάλιστα την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, η ομάδα προσανατολίστηκε στη δημιουργία πολλών εικόνων με αυτή τη θεματολογία, χωρίς βεβαίως να περιορίζονται εκεί οι καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν, τα πρόσωπα ηρώων όπως ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα, ο Κολοκοτρώνης και ο Μιαούλης, κοσμούν τους ομόνυμους δρόμους του Φαλήρου, ενώ στον παραλιακό δρόμο, υπάρχει πλέον το εντυπωσιακότερο έργο της πρωτοβουλίας, μια μεγάλη τοιχογραφία που απεικονίζει τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και για την οποία χρειάστηκε να συνεργαστούν τέσσερις ζωγράφοι.

Τα έργα φιλοτεχνούνται από διάφορους καλλιτέχνες, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη και τα δημιουργούν επί τόπου πάνω στα ΚΑΦΑΟ, ενώ η ομάδα Χρώματα και Όνειρα αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των ΚΑΦΑΟ καθαρίζοντας τα από κόλλες, αφίσες κλπ. και περνώντας τα με αστάρι αρχικά και με βερνίκι αντιγκράφιτι μετά την ολοκλήρωση του έργου. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι οι βανδαλισμοί τους οποίους υφίστανται τα έργα μας κατά καιρούς, όμως εκεί αναλαμβάνει δράση η ομάδα εθελοντών και αμέσως επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση», είχε αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Μητρέλλος στο nou-pou.gr.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με την ομάδα δημιουργώντας έργα πάνω στα ΚΑΦΑΟ είναι οι Χριστίνα Χαλιώρη, Ουρανία Πικραμένου, Σταυρούλα Μάτζιου, Μαρία Λεσσέ, Βίκυ Σαμουηλίδου, Νίκος Παππάς, Γιώργος Βενιός, Άλντο Ταιράι και Θεοφάνης Γουλής.

Και άλλοι δήμοι βάζουν «στόχο» τα ΚΑΦΑΟ

Είναι γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ομάδας Χρώματα και Όνειρα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των πολιτών που απαθανατίζουν κάθε καινούργιο έργο με σέλφι και αναρτήσεις, ενώ το θέμα έχει παρουσιαστεί και σε πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

May be an image of 1 person and text that says 'BRUSHSTROKES FRIENDS FRIDA KAHLO 1907 1954 ΔΗΜΟΣ 1 ΦΑΛΗΡΟΥ ΧΡωΜΑΤΑ KA ONEIFA'

Μάλιστα, η πρωτοβουλία της ομάδας βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί για την πρώτη δεκάδα στον επερχόμενο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων και Κοινοτήτων με θέμα τις Καλές Πρακτικές για το 2020, ενώ ήδη και άλλοι δήμοι όπως ο Άλιμος εφαρμόζουν ήδη σε μικρότερη κλίμακα την ιδέα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περίπου 10 ακόμη δήμους.

Καθώς λοιπόν η πρωτοβουλία είναι θετική από κάθε άποψη, προκαλεί εντύπωση το γιατί ο δήμος έχει επιλέξει να μην την προβάλει με κάποιο δελτίο τύπου ή με κάποια σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, παρά το ότι η ομάδα έχει ζωγραφίσει περίπου 100 ΚΑΦΑΟ κάνοντας δημότες αλλα και επισκέπτες του Φαλήρου να ρωτούν για την… χρωματιστή ιδέα. Ειδικά για τη μεγάλη τοιχογραφία στην παραλία η ενημέρωση θα ήταν καλύτερο να είναι πιο προσβάσιμη.

May be art

Δείτε περισσότερες από τις δημιουργίες στα ΚΑΦΑΟ στη σελίδα της ομάδας Χρώματα και Όνειρα στο facebook.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ