Newsroom

Newsroom

Τι θα γίνει με τους συνδικαλιστές που έστρωσαν το δρόμο για τους Γερμανούς στα ναυπηγεία;

Η σύλληψη των Γιάννη Μπέλτσιου και Σωτήρη Εμμανουήλ σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στην υπόθεση των υποβρυχιών. Ο ένας μετά τον άλλον…

nafpigeia 0

Η σύλληψη των Γιάννη Μπέλτσιου και Σωτήρη Εμμανουήλ σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στην υπόθεση των υποβρυχιών. Ο ένας μετά τον άλλον όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Μένει μόνο να εξακριβωθεί και ο ρόλος που έπαιξαν την περίοδο εκείνη συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη του ναυπηγείου. Η αναφορά του πορίσματος του ΣΔΟΕ για των πρώην Νομάρχη Πειραιά και μέλος της διοίκησης των ναυπηγείων Γιάννη Μίχα, του τότε προέδρου των εργαζομένων Κοντάκη και του πρώην αναπληρωτή Νομάρχη Πειραιώς και επίσης μέλος της τότε διοίκησης εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα του ΣΔΟΕ “και οι τρεις καταγγέλονται ότι μετείχαν στις διαπραγματεύσεις και εκφράζονταν ευνοϊκά υπέρ των γερμανικών εταιριών”.

Το Hot Doc είχε αποκαλύψει το ρόλο που έπαιξαν συνδικαλιστές εκείνη την εποχή. Το 1999 το μάνατζμεντ των ναυπηγειών Σκαραμαγκά βρισκόταν ήδη επί μία τριετία στα χέρια της Brawn & Root. Μέχρι και την άνοιξη του 1999 οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν κάτι παραπάνω από καλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που είχε εκδόσει ο συνεταιρισμός εργαζομένων στις 25 Ιανουαρίου 1999 και που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Κοντάκη και Μίχα αναφέρονταν χαρακτηριστικά.

“Ύστερα από αυτά αλλά και με βάση τα υπό συζήτηση ή εξασφαλισμένα έργα για την εταιρεία, δικαιούμεθα να λέμε ότι στο Σκαραμαγκά το πείραμα που ξεκίνησε το 1995 να εφαρμόζετε είναι πολύ κοντά στην επιτυχία. Χτίζουμε ένα ναυπηγείο δυνατό, αξιόπιστο , ανταγωνιστικό με επιθετικούς προσανατολισμούς στις νέες κατασκευές. Ένα Ναυπηγείο για μας και τα παιδιά μας, που κερδίζει το ψωμί του και όχι να του διαγραφούν χρέη και υποχρεώσεις”.

Ξαφνικά το κλίμα αλλάζει

Λίγους μήνες μετά το κλίμα είχε αλλάξει. Οι συνδικαλιστές του ναυπηγείου άρχισαν να καλλιεργούν ένα αρνητικό κλίμα προς την Brawn & Roots. Στις 12 Μαϊου 1999 ο τότε διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων απέστειλε επιστολή προς τον κ. Βενιζέλο. Με αυτή o διευθύνων σύμβουλος David Groves ανέφερε στον κ. Βενιζέλο την ύπαρξη ενδιαφέροντος για  την κατασκευή δύο εμπορικών πλοίων τύπου κοντέινερ την οποία θα αναλάμβαναν τα ναυπηγεία για λογαριασμό των εταιρειών Pratt and Whitney και Intermarkets. Μάλιστα αμέσως μετά τις διαδικασίες κατασκευής τα πλοία θα παραδιδόταν στην εταιρεία Maersk Line, μία από τις μεγαλύτερες Δανέζικες ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχταζόπουλο αλλά και τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Οι συνδικαλιστές εξοργίστηκαν και ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο. Όπερ και εγένετο. Η συνάντηση έγινε στις 18 Μαϊου 1999. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν τις απόψεις τους για το “αποτυχημένο” κατά τους ίδιους management της Brawn & Root, η οποία έπρεπε να αποχωρήσει. Όπως είχε αποκαλύψει το koutipandoras ο Κ. Βενιζέλος δεν τους χάλασε χατίρι.

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του management. Οι συνδικαλιστές ανοίγαν σαμπάνιες. Την ίδια μέρα στις 19 Μαϊου 1999 εξέδωσαν ανακοίνωση. Σε αυτή χαρακτήριζαν ως “αποτυχημένο” το management και υποστήριζαν ότι εξασφαλίζονται οι όροι διαφάνειας για το νέο management. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η απομάκρυνση της Brawn & Root σήμανε την έλευση Εμμανουήλ στα ναυπηγεία . Ο δρόμος για την είσοδο των Γερμανών είχε μόλις ανοίξει και μαζί τους η ταφόπλακα των ναυπηγειών.

Να ανοιχθούν λογαριασμοί συνδικαλιστών

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ . Ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή, ο Σωτήρης Εμμανουήλ βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Η στάση των συνδικαλιστών είναι κάτι που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές. Οι μουρμούρες στα ναυπηγεία είναι πολλές και χρίζουν διερεύνησης. Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου ζητούν να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε λογαριασμούς των  τότε συνδικαλιστών και μελών του ΔΣ του Συνεταιρισμού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους  οι εργαζόμενοι της συνδικαλιστικής παράταξης “Νέο Κίνημα Αλλαγής”, επιμένουν να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των μελών από το 1996 έως και το 2002. Όπως επίσης και τη διερεύνηση πιθανών “καταβολών μηνιαίων μαύρων χρημάτων” προς εργαζόμενους του Ναυπηγείου, κυρίως την περίοδο 1997-2001. Κανονικά θα έπρεπε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές να ζητήσουν να ανοιχθούν και ελεγχθούν εξονυχιστικά οι προσωπικοί τους λογαριασμοί. Τόσο των ίδιων όσο και μελών των οικογενειών τους. Μόνο και μόνο για να μην μπορεί κανείς να τους προσάψει το παραμικρό για το ρόλο που έπαιξαν. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι οι αμέσως επόμενοι που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των ερευνών.

Δείτε την επιστολή που οι συνδικαλιστές αποθέωναν το management

Διαβάστε την επιστολή που οι συνδικαλιστές πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση του management

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…