Newsroom

Newsroom

"Πως να διαδηλώνεις έξυπνα" …Το "εγχειρίδιο μάχης" τις μέρες των τρομερών οδομαχιών στο Κάιρο!

Όταν ο Μπεν Αλι πήρε το αεροπλάνο του και χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση το σλόγκαν των ημερών στις γύρω χώρες…

Όταν ο Μπεν Αλι πήρε το αεροπλάνο του και χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση το σλόγκαν των ημερών στις γύρω χώρες ηταν το

“Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία”.

Ποιός να φανταζότανε τότε οτι η σιδηρά Αίγυπτος των 800000 αστυνομικών,των 500000 μυστικών της ασφάλειας και του μεγαλύτερου στρατού της περιοχής των 500000 στρατιωτών, θα γονάτιζε μπροστά στην ορμή ενός λαού που κανείς δεν μπορούσε να δεί οτι θα βγει στους δρόμους παίζοντας τη ζωή του κορών αγράμματα.

Κι όμως, ο λαός της Αιγύπτου χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή του (από τις πέτρες μέχρι την τεχνολογία στο ιντερνετ) και πάνω από όλα πολλαπλασιάζοντας πολλές φορές το κουράγιο του κατάφερε το αδύνατο.

Έθεσε εκτός μάχης την αστυνομία και στη συνέχεια έφερε το κράτος μπροστά στο αδιέξοδο ενός άγριου αιματοκυλίσματος που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αναγκάζοντας το να υποχωρήσει. Φυσικά ο ρόλος του στρατού ήταν και είναι κρίσιμος και καταλυτικός. Όμως μέσα στους κόλπους του υπήρχαν και υπάρχουν διάφορες τάσεις.

Είναι βέβαιο ότι από αυτούς “οι σκληροί” που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με λίγο αίμα παραπάνω στους δρόμους, θα είχαν επικρατήσει με ευκολία αν δεν είχε συμβεί κάτι τρομερά δύσκολο και σημαντικό. …

Αν εκείνες τις πρώτες 1-2 μέρες, οι νέοι που πολέμησαν σαν τρελοί την αστυνομία του Μουμπάρακ, δεν είχαν καταφέρει να αντισταθούν αποτελεσματικά και να παραμείνουν παρόντες στις μάχες, ο πολύς λαός που κινητοποιήθηκε τις επόμενες ώρες συγκλονισμένος απ’άυτό που έβλεπε, ίσως να μην είχε κατέβει στο δρόμο.

Εκείνο το τρομερό τριήμερο λοιπόν, κυκλοφόρησε στους δρόμους του Καίρου από χέρι σε χέρι ένα “Εγχειρίδιο μάχης” με οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.


Σ αυτό αναφερόντουσαν οι στόχοι της εξέγερσης (πτώση Μουμπάρακ, εκδημοκρατισμός κλπ.), αλλά και συμβουλές για το πώς πρέπει να κατεβούν οι Αιγύπτιοι στις διαδηλώσεις, με ποιόν εξοπλισμό, αλλά και οδηγίες μάχης.

Ενα μικρό βιβλιαράκι με 25 σελίδες που έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Το βρήκα τυχαία κάνοντας google όταν είδα να αναφέρεται από κάποιον Άγγλο δημοσιογράφο στον Guardian σαν good reading. Ανάμεσα λοιπόν στα τόσα ποστ που έκανα γι αυτήν την τρομερή εξέγερση που μας έχει πάρει το μυαλό, και για χάρη της ιστορίας των γεγονότων αναδημοσιεύω τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κομμάτια.

Το εγχειρίδιο που μοιραζόταν μυστικά από χέρι σε χέρι λεγόταν.
“Πώς να διαδηλώνεις έξυπνα”.

Στην αρχή λοιπόν μπαίνουν τα αιτήματα (Πτώση Μουμπάρακ κλπ).

Κατόπιν οι στρατηγικοί στόχοι.

1.Κατάληψη σημαντικών κτιρίων

2.Προσπάθεια να κερδηθούν αστυνομικοί με τη μεριά της αντίστασης!(Καμιά σχέση με το”Μπάτσοι γουρούνια-δολοφόνοι” δηλ. και μάλιστα εκεί που μιλάμε για δολοφόνους κανονικούς)

3.Προστασία των αδελφών μας στους δρόμους (Αλληλεγγύη)

Οδηγίες για το πως να κατεβαίνουν στους δρόμους


Λέει πως πρέπει να δίνουν ραντεβού σε σημεία εκτός κεντρικών δρόμων και μετά να συνεννοούνται για να συναντηθούν με άλλες ομάδες ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι όσο προχωρούν προς το κέντρο, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο της αστυνομίας και των ασφαλιτών,

Αν συναντήσουν αστυνομία φωνάζουν συνθήματα θετικά. Και κάπου εκεί δίνει οδηγίες για τα ρούχα και τον εξοπλισμό.

Ζακέτα με κουκούλα για προστασία από δακρυγόνα.

Μαντήλα για τα δακρυγόνα και χημικά Γυαλιά για τα μάτια από χρωματοπωλείο.

Ασπίδα που μπορεί να είναι και καπάκι από κατσαρόλα!(για τα γκλομπς)

Ένα λουλούδι που να δηλώνει ειρηνική διάθεση Πάνινα παπούτσια.


Και κατόπιν οδηγίες μάχης

Κράτα το έδαφός σου Αιγύπτιε!

Απόκρουση με την ασπίδα και σπρέι.

Και τέλος η χρήση του σπρέι για το παρμπρίζ των αστυνομικών τεθωρακισμένων.

Έκλεινε με συμβουλή για προσοχή να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας

και βέβαια με ένα
“Ζήτω η Αίγυπτος”.

Κάπως έτσι λοιπόν ήταν το θρυλικό “εγχειρίδιο μάχης”που έκανε θραύση τις μέρες των τρομερών οδομαχιών με τους 300νεκρούς και τους 3000τραυματίες.

Και νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τουλάχιστον γι αυτούς που έπεσε στα χέρια τους, αποτελεί ιστορία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Γράφει ο Γιώργος Σαρρής
http://dosepasa.wordpress.com


Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο υπάρχει και μεταφρασμένο στα Ελληνικά στο http://rioter.info/2011/02/03/manual/Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

limeniko skafos 6

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

Στη σύλληψη 13 ατόμων για τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ύδρα…