Newsroom

Newsroom

Πώς να αποφεύγετε αφυδάτωση, θερμοπληξία, δηλητηριάσεις, πνιγμό

Eπιμέλεια

afidatwsi

Eπιμέλεια: Κασσιανή Τσώνη

Το καλοκαίρι είναι απαραίτητο για να χαλαρώσουμε και αναζωογονηθούμε. Οι διακοπές από την ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητες για να μας δώσουν ενέργεια και την ψυχική ανάταση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ζωή μας.

Όμως το καλοκαίρι ενέχει κινδύνους, που είναι καλό να γνωρίζουμε και τα τους αποφεύγουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να εμπλακούμε με περιπέτειες που θα μας καταστρέψουν τις λίγες αλλά πολύτιμες μέρες των διακοπών μας.

Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι κίνδυνος που απειλεί όλους αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8 ποτήρια την ημέρα. Οι χυμοί είναι μια καλή λύση για να παίρνουμε τα απαραίτητα υγρά. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

 Τα αλκοολούχα ποτά να αποφεύγονται διότι αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Ο ήλιος προκαλεί ρυτίδες και  γήρανση δέρματος. Μη βγαίνετε στον ήλιο από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας μεγαλύτερο από 30 SPF είναι απαραίτητες. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η κυριότερη αιτία καρκίνων δέρματος. Εγκαύματα που προκαλούνται λόγω ήλιου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο δέρματος.

 Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν. Δεν πρέπει να κάνετε δύσκολες εργασίες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αλλά σε άλλες ώρες της ημέρας πιο δροσερές. Τα ρούχα σας να είναι ελαφριά, ανοικτού χρώματος. Τα γυαλιά ήλιου καλής ποιότητας και το καπέλο μπορούν να προσφέρουν προστασία όταν βγαίνετε έξω.

Τροφικές δηλητηριάσεις και διάρροιες καραδοκούν το καλοκαίρι. Κρέας, πουλερικά και ψάρι να ψήνονται καλά. Το πλύσιμο των χεριών είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει πολύ τη μετάδοση μικροβίων που προκαλούν διάρροιες. Μη βάζετε τα ωμά μαζί με τα ψημένα. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια και να επιμολυνθούν τα ψημένα από μικρόβια. Μην αφήνετε ωμά ή ψημένα φαγητά έξω από το ψυγείο. Μην ξεχνάτε να πλένετε με άφθονο νερό λαχανικά και σαλάτες.

Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα εάν αυτό ήταν πλούσιο, δεν είναι σωστό να πηγαίνει κάποιος για κολύμπι.

Πηγή: medlabnews.gr

 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»