Πώς μια ανάρτηση του Μητσοτάκη «προέβλεψε» από τον Ιούνιο τo... μέλλον των «ντελιβεράδων»

 Χαρακτηριστικά κινήματος λαμβάνει η στήριξη των χρηστών στους διανομείς του efood

NewsRoom 17/09/2021 | 14:39

Οι χρήστες των social media να έχουν εξαπολύσει οργισμένη αντεπίθεση κατά του efood μετά τη διαρροή μηνύματος που έστειλε σε δεκάδες διανομείς του, απειλώντας τους ότι αν δεν δεχτούν να εργαστούν στην εταιρεία ως αυτοαπασχολούμενοι θα απολυθούν.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επίθεση σε βάρος των διανομέων είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες, γεγονός που αποδεικνύει και μια «αθώα» εκ πρώτης όψεως ανάρτησης του ίδιου του πρωθυπουργού από τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του είχε γράψει για τα «παιδιά των delivery και των courier», χαρακτηρίζοντάς τους ως «αυτοαπασχολούμενους».

Μάλιστα, τότε είχε σπεύσει να σχολιάσει με έντονο ύφος την ανάρτηση ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας: 

«Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη ότι
1. Είναι εργαζόμενοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι όπως ψήφισε στο νομοσχέδιο του.
2. Δεν είναι "παιδιά", είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα.
3.  Νομοθεσία για παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπως το κράνος και συντήρηση του οχήματος με ευθύνη του εργοδότη υπάρχει ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την προστασία σήμερα ήρθε να περιορίσει.
4. Όταν απαξιώνεις τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι προκλητικό να μιλάς για στήριξη των εργαζομένων.
Υ.Γ. επίσης κάποιος να τον ενημερώσει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται δικαιώματα, όχι "φροντίδα". Μιλάμε για δημόσιες πολιτικές όχι για μαλακτικά και πούδρες».

Παράλληλα, με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε γύρω από την κίνηση της efood, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Μητσοτάκη - Χατζηδάκη που ανέτρεψαν την εγκύκλιο του πρώην υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και η οποία προέβλεπε «αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει:

Οι εταιρείες #cancel_efood μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους γιατί με το νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης-Χατζηδάκης κατήργησαν δική τους!!εγκύκλιο, του  @VroutsisGiannis, που καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς.