Πως το καρτέλ ηρωίνης έφερε το φορτίο του "λευκού θανάτου" από το Ομάν στην Ελευσίνα

cover
NewsRoom 22/06/2014 | 17:52

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία του νέας ποσότητας ναρκωτικών που κατασχέθηκε από τις αρχές. Συνολικά η ηρωίνη, που έχει εντοπιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα έως σήμερα, ξεπερνά τους δύο τόνους και είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση στην Ευρώπη, ενδεχομένως και στον κόσμο. Η επιχείρηση διεξήχθη από το Λιμενικό σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνδρομή της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών DEA.

Στα τέλη Απριλίου, το πλοίο που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα».

Στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε στις 7 Ιουνίου με το αιτιολογικό της επισκευής, καθώς ο καπετάνιος του «NOOR ONE» δήλωσε μηχανική βλάβη. Γι αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας, κοντά σε ναυπηγείο. Η ηρωίνη είχε τελικό προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματικός της ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το φορτίο έφυγε από συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα και φορτηγά. Δυο με φορτηγά μέσα σε πέλετ και μια με άλλα οχήματα.

O τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών στο δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», με σημαία Τόγκο, ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Η έρευνα στο πλοίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, ξεκίνησε με αφορμή την ποσότητα λαθραίου καυσίμου, που ανερχόταν σε 18 τόνους και για την οποία δεν υπήρχαν παραστατικά. Γι αυτό, πέραν της δικογραφίας για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, έχει σχηματισθεί και ξεχωριστή για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η πρώτη ποσότητα ηρωίνης, του ενός τόνου, 133 κιλών και 320 γραμμαρίων, εντοπίστηκε σε επιχείρηση του ΛΣ με τη συνδρομή της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών Dea σε αποθήκη στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη. Γι αυτήν την ποσότητα έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, πέντε Τούρκοι υπήκοοι και τρεις Έλληνες, μεταξύ των οποίων ένας 40χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης (διαβάστε την απίστευτη ιστορία της ζωής του ΕΔΩ).

Η δεύτερη ποσότητα, 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, εντοπίστηκε χθες, στη διάρκεια της νύχτας, σε παλαιές αποθήκες επιχείρησης πουλερικών στο Κορωπί, ποσότητα την οποία φύλαγε μάλιστα ένας Ιρανός υπήκοος, που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το ΛΣ, το πλήρωμα είναι 11 αλλοδαποί, υπήκοοι Ινδίας, που συνελήφθησαν και κρατούνται. Έχουν συλληφθεί, επίσης, άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, μία γυναίκα και ένας άνδρας. Η γυναίκα, 53 χρόνων, κάτοικος Αργυρούπολης, φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ ο άνδρας συλληφθείς φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά της ηρωίνης στην έπαυλη της Φιλοθέης.

Όλοι οι συλληφθέντες κρατούνται στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πειραιά.

Ο αρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, συνεχάρη όλες τις ξένες Αρχές που συνεργάστηκαν με το Λιμενικό και τους άνδρες του για τη δεύτερη αποτελεσματική επιχείρηση. «Το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να τελεί με αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή που έχει θέσει η πολιτεία και θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών» δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.