Πώς η απόφαση για τις αμβλώσεις επηρεάζει τα apps για την περίοδο

Μπορούν οι εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου και γόνιμων ημερών να «μαρτυρήσουν» παράνομες διακοπές κύησης; Τι συμβαίνει όταν εφαρμογές που διευκόλυναν μέχρι τώρα τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών συναντούν μια απόφαση που τους πηγαίνει μισό αιώνα πίσω;

289818285 1109414792974568 3184744732392638928 n

Τους χειρότερους φόβους εκατομμυρίων Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τον εμβληματικό νόμο για την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο – Πώς η σκοταδιστική αυτή απόφαση θα αναδιαμορφώσει πέραν του κοινωνικού και πολιτικού τοπίου, την εμπειρία «περιήγησης» στις εφαρμογές παρακολούθησης περιόδου και γόνιμων ημερών προκειμένου να προστατεύεται η ανωνυμία χρηστών.

Tα λεγόμενα “Period-Tracker Apps”, δηλαδή οι εφαρμογές για την παρακολούθηση της περιόδου, του κύκλου και της ωορρηξίας, λειτουργούν περισσότερο ως υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης για την περίοδο, αφού λαμβάνουν υπόψη τις πληροφορίες που τους δίνουν οι χρήστες για να προβλέψουν – με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια – την επόμενη περίοδο, τις γόνιμες μέρες και φυσικά τυχόν καθυστερήσεις.

Μάλιστα μερικές από αυτές τις εφαρμογές φτάνουν να είναι τόσο εξειδικευμένες που αναλύουν και ευρύτερη «γκάμα» δεδομένων: Με συνισταμένες τις ημερομηνίες, τα συμπτώματα, την ένταση της ροής, την ποσότητα νερού που καταναλώνουν οι χρήστες, τις ώρες ύπνου, τη λήψη ή όχι αντισυλληπτικών χαπιών και τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορούν να παρέχουν αποτελέσματα που συχνά εκπλήσσουν με την ακρίβειά τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι νέες τεχνολογίες που διευκόλυναν τις ζωές μας συναντούν μια σοβαρή και συντηρητική αναδιαμόρφωση του νομικού και κοινωνικού πλαισίου που μας πηγαίνει μισό αιώνα πίσω;

Γιατί αποτελεί πρόβλημα για τις χρήστριες εφαρμογών η νέα απόφαση – Πώς απαντούν οι εφαρμογές

Mε την ανακοίνωση της σκοταδιστικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων, μια απόφαση που σοκάρει και έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ανατράπηκε την περασμένη Παρασκευή (24/06) η απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe v. Wade (Ρόου κατά Γουέιντ), κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες, η οποία θα αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική.

Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων.

Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.

Δεδομένα συνεπώς που συλλέγουν τα “Period-Tracker Apps”, εύκολα θα μπορούσαν από εδώ και στο εξής να χρησιμοποιηθούν εναντίον χρηστών σε υποθέσεις παράνομης άμβλωσης. Τα δεδομένα αυτά που αφορούν την υγεία και που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» βρίσκονται ξαφνικά έκθετα και με ρίσκο να χρησιμοποιηθούν εναντίον των χρηστών με τη νέα απόφαση που ποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε ολοένα και περισσότερες πολιτείες.

Ως εκ τούτου, οι εφαρμογές παρακολούθησης για την περίοδο και για τις γόνιμες μέρες αναζητούν τώρα τρόπους να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. 

Παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες των εφαρμογών να διατηρήσουν την ανωνυμία τους θα προστατεύονται – ως ένα βαθμό – από τυχόν νομικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου βρίσκει εφαρμογή η νέα απόφαση που απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Εφαρμογές όπως η “Flo”, “Natural Cycles” και η “Clue” χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από εκατομμύρια χρήστες προκειμένου να παρακολουθούν τον κύκλο περιόδου τους και τις γόνιμες μέρες.

Οι πληροφορίες που συνέλλεγαν μέχρι τώρα οι παραπάνω εφαρμογές ανήκουν μεν στις εταιρίες που τις λανσάρουν, ωστόσο με την αλλαγή του νομικού πλαισίου θα μπορούν οι αρχές με ειδικό ένταλμα να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, συλλέγοντας επαρκή στοιχεία για υποθέσεις παράνομης άμβλωσης.

Πληροφορίες-ενδείξεις για παράδειγμα «αστάθειας στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως» θα μπορούσαν να αποτελέσουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν παράνομη ή μη δραστηριότητα, σε πολιτείες όπου η άμβλωση έχει κριθεί παράνομη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου “Flo”, ανακοίνωσε τα σχέδια της να λανσάρει την «ανώνυμη επιλογή περιήγησης» στην εφαρμογή, προστατεύοντας έτσι τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών από τις αρχές.

Εφαρμογές αντισύλληψης όπως η “Natural Cycles” επίσης εργάζονται στο να δημιουργήσουν μια «απόλυτα ανώνυμη εμπειρία» στους χρήστες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Στόχος μας είναι να μην μπορεί κανείς – ούτε καν εμείς ως διαχειριστές της Natural Cycles – να ταυτοποιήσει κάποιον χρήστη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Raoul Scherwitzl, στην Wall Street Journal. 

Τέλος, για όσους χρήστες έχουν ήδη «περάσει» τα προσωπικά τους στοιχεία, οι εφαρμογές θα παρέχουν πλέον οδηγίες για το πώς να τις διαγράψουν και να είναι προστατευμένοι.

Πηγή φωτογραφίας: flo.health

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…