Δείγματα που συλλέχθηκαν από μια ομάδα Σουηδών ερευνητών υποδεικνύουν ότι οι τακτικοί καταναλωτές καφέ ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε την επιλογή του καφέ στο διάλειμμα της δουλειάς και να δοκιμάσετε τσάι; Μια νέα έρευνα από Σουηδούς επιστήμονες δείχνει ότι σε πολλές καφετιέρες που χρησιμοποιούνται σε χώρους εργασίας, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ουσιών που ενδέχεται να αυξήσουν τη χοληστερόλη.
Οι δύο αυτές ουσίες, η καφεστόλη και η καχουεόλη, βρίσκονται φυσικά στους κόκκους του καφέ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers, ανέλυσαν δείγματα από 14 μηχανές καφέ σε αίθουσες διαλείμματος σε διάφορους χώρους εργασίας, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές μάρκες καφέ.
Οι συγκεντρώσεις διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της μηχανής και την ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
Οι καφετιέρες που χρησιμοποιούν μέθοδο παρασκευής καφέ, όπως οι δημοφιλείς καφετιέρες για χώρους εργασίας, και ο καφές που παρασκευάζεται σε μπρίκι παρουσίασαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών που σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης.
Σύμφωνα με τον David Iggman, επικεφαλής της έρευνας, η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι κρίσιμη για την παρουσία αυτών των ουσιών στον καφέ. Όπως εξήγησε, «δεν καταφέρνουν όλες οι καφετιέρες να τις φιλτράρουν, και το πρόβλημα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της μηχανής, ενώ οι συγκεντρώσεις παρουσίασαν και σημαντικές διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου».
Περίπου τα περισσότερα δείγματα καφέ περιείχαν επίπεδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον.
Οι ερευνητές συνιστούν ότι για όσους καταναλώνουν πολύ καφέ καθημερινά, ο φιλτραρισμένος καφές ή άλλες μέθοδοι καλού φιλτραρίσματος είναι προτιμότερες. Η χρήση χάρτινων φίλτρων φαίνεται να αφαιρεί σχεδόν πλήρως τα επικίνδυνα μόρια.
Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθούν πλήρως οι επιπτώσεις στον οργανισμό, καθώς η χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν αυξάνεται υπερβολικά, συσσωρευόμενη στα τοιχώματα των αρτηριών και δημιουργώντας πλάκα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στην Ευρώπη, πάνω από το 50% των ενηλίκων ζουν με επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από το μέσο όρο, με τη Λιθουανία να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα και την Ελλάδα σε χαμηλότερες θέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Λάκης Λαζόπουλος: Το τραγούδι-αφιέρωση στον πρωθυπουργό – «Σήκω φύγε Μητσοτάκη» (video)