Newsroom

Newsroom

Πώς η ενεργειακή κρίση κάνει… καλό στο κλίμα

Η παράδοξη, θετική για το κλίμα, όσο και απρόβλεπτη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

ap 16270531760773

Παράδοξη, θετική για το κλίμα, όσο και απρόβλεπτη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προβλέπεται να φθάσουν στην «κορύφωσή τους» το 2025, με άλλα λόγια να υπάρξει επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων σε πιο βιώσιμες πηγές, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Οκτώ ημέρες προτού αρχίσει η COP27, η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Οργανισμός προειδοποιεί εξάλλου στην έκθεσή του για το 2022 εναντίον των «ρηγμάτων» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ζητεί «μείζονα διεθνή προσπάθεια» για να «μειωθεί» αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».

«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε βαθιές και μακροπρόθεσμες αλλαγές που υπάρχουν πιθανότητες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα», τονίζει ο ΔΟΕ στο δελτίο Τύπου με το οποίο παρουσιάζει την έκθεσή του, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για πρώτη φορά, τα τρία σενάρια που μελετώνται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό —έχει έδρα το Παρίσι, αποτελεί μέρος του πλαισίου του ΟΟΣΑ—, κάνουν λόγο για κορύφωση, ή επιπεδοποίηση της καμπύλης, της κατανάλωσης καθεμιάς από τις τρεις μορφές ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, αέριο, πετρέλαιο) τα καυσαέρια των οποίων προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη, προκαλούν την υπερθέρμανσή του.

Κατά το κεντρικό του σενάριο, που βασίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις για τις κλιματικές επενδύσεις (Inflation Reduction Act, ή «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», στις ΗΠΑ, «Fit for 55» και «RePowerEU» στην Ευρώπη, «Πράσινη μεταμόρφωση» στην Ιαπωνία…), οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους, στα 37 δισεκατομμύρια τόνους, το 2025, κατόπιν θα μειωθούν στα 32 δισεκ. τόνους το 2050.

Όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες, οι μέσες θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν κατά περίπου 2,5° Κελσίου ως το 2100, επίπεδο που «απέχει πολύ από το να αρκεί για να αποφευχθούν ακραίες συνέπειες όσον αφορά το κλίμα».

Ο ΔΟΕ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, πράσινες ή απαλλαγμένες από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως η πυρηνική ενέργεια, καθώς και να επιταχυνθούν σε κάποιους τομείς όπως αυτός των μπαταριών (ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα), των φωτοβολταϊκών και των ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κυρίως της βιομηχανίας.

Πάντα σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2030, όμως θα απαιτείτο να ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπληρωθούν οι συνθήκες για να πραγματωθεί το σενάριο που προβλέπει «μηδενικές καθαρές εκπομπές» το 2050.

«Απαιτούνται επειγόντως μείζονες διεθνείς προσπάθειες για να στενέψει το ανησυχητικό χάσμα στα επίπεδα επενδύσεων στις καθαρές μορφές ενέργειας ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες», συμπληρώνει ο ΔΟΕ.

Πειραιάς: Πυροβολισμοί έξω από γνωστό σούπερ μάρκετ – Πληροφορίες για έναν νεκρό και έναν τραυματία

Πειραιάς

Πειραιάς: Πυροβολισμοί έξω από γνωστό σούπερ μάρκετ – Πληροφορίες για έναν νεκρό και έναν τραυματία

Το επεισόδιο έγινε πριν από λίγα λεπτά στην ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

MixCollage 14 Jun 2024 05 47 PM 9314

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας -η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η πρώτη τρανς αθλήτρια…

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

Μάλαμα γράμμα

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

«Το γράμμα του Σωκράτη Μάλαμα. Mια ποιητική αφήγηση που ενσωματώνει βαθιά υπαρξιακά θέματα»

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

InCollage 20240614 170736523

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η «γουρλίδικη» και «διασκεδαστική» επιτροπή της Βουλής που μπάζωσε κάθε πτυχή της αλήθειας του διπλού…