Πως αντέχει ο άνθρωπος χωρίς φαΐ

Η απεργία πείνας είναι ένα από τα πιο επώδυνα βασανιστήρια στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας μάλλον το ανθρώπινο σώμα ως ασπίδα…

hunger strike by guevara02

Η απεργία πείνας είναι ένα από τα πιο επώδυνα βασανιστήρια στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας μάλλον το ανθρώπινο σώμα ως ασπίδα προστασίας δικαιωμάτων, ιδεών και σκοπών. Η απεργία πείνας είναι μια άκρως σοβαρή και υψηλά επικίνδυνη τακτική διαμαρτυρίας κατά την οποία ένας άνθρωπος αρνείται να φάει.

 

Το koutipandoras.gr ήρθε σε επαφή με τη παθολόγο κ. Κορίνα Λυμπεροπούλου η οποία απάντησε σε ερωτήματα για αυτό το είδος επώδυνης διαμαρτυρίας. Εξήγησε ποιά είναι σταδιακά η επίδραση που έχει στον οργανισμό και τις συνέπειες της μακροπρόθεσμα.

 

Σύμφωνα με την κ. Λυμπεροπουλου όσο μεγαλύτερος ειναί σε ηλικία ο άνθρωπος τόσο πιο ασθενέστερος είναι ο οργανισμός, ωστόσο τόνισε ότι πρωταρχικό ρόλο παίζει η συννοσηρότητα. Δηλαδή οι καθημερινές συνήθειες, οι χρόνιες παθήσεις, η φυσική κατάσταση και βεβαίως τι είδους διατροφή κάνουμε. Όλα αυτά συντελούν στην εξασθένιση ενός οργανισμού άσχετα με το πόσο νέος είναι.

 

Επίσης μας εξήγησε ότι κάποιος που έχει καλό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχει τους ίδιους χρόνους κατάρρευσης ζωτικών οργάνων με κάποιον που έχει βεβαρυμένο ανοσοποιητικό.

 

Σε πρώτη φάση σύμφωνα με τη παθολόγο καταρρέουν οι ηλεκτρολύτες που έχουμε από τη φύση μας στον οργανισμό και τους διατηρούμε με νερό, άλλα το νερό από μόνο του δε μπορεί να κρατήσει την ισορροπία στον οργανισμό μας. Μετά θίγονται τα λευκώματα τα οποία είναι πρωτεΐνες του οργανισμού οι οποίες βρίσκονται στη τροφή που καταναλώνουμε. Στο τρίτο στάδιο αρχίζει η οργανική ανεπάρκεια οπότε και επέρχεται το τελικό στάδιο η κατάρρευση του ήπατος όπως και νεφρική ανεπάρκεια είναι βλάβες που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο.

 

 

Συπρωματα της οργανικής ανεπάρκειας είναι οι τάσεις λιποθυμίας ή ακόμα και κωματώδη κατάσταση όπως χαρακτηριστικά μας είπε η γιατρός, άλλα τόνισε πως και πάλι έχει να κάνει με την οργανική κατάσταση και τις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα κάποιος που είναι υποτασικός θα καταρρεύσει πιο γρήγορα. Συγκεκριμένα μας είπε πως μετά τις 20 μέρες χωρίς τροφή παύει η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος και αυτό γιατί ο οργανισμός καταναλώνει αποθέματα πρωτεΐνων από ζωτικά όργανα για να λειτουργήσει.

 

 

Η κατάσταση αναλόγως με το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει μπορεί να είναι αναστρέψιμη με μεθόδους όπως η αιμοκάθαρση, και αυτό μόνο εφόσον η δυσλειτουργία εντοπίζεται σε ένα ζωτικό όργανο. Δεν υπάρχει εγγύηση όταν αρχίσει η ολική οργανική ανεπάρκεια όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αξίζει να αναφερθούν οι λύσεις της πολιτείας σε τέτοιες ενέργειες και η αποτροπή τους. Οι πιο συνήθεις είναι με τη λήψη ορού, καθώς περιέχει όλα τα συστατικά σε ηλεκτρολύτες και πρωτεΐνες για να κρατήσει τον οργανισμό ζωντανό, με παρεντερική σίτιση μεσώ φλέβας άλλα και με ποιο επώδυνες μεθόδους όπως την αναγκαστική σίτιση με καθετήρα από τη μύτη που καταλήγει στο στομάχι.   

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…