Newsroom

Newsroom

Πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας

Οι Περιφερειακές Ενότητες Κέας – Κύθνου, Μήλου και Ιθάκης βρίσκονται πολύ κοντά στην ανοσία από τα εμβόλια έναντι του ιού SARS‑CoV‑2.

emvoliasmos 1200x675 2

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών έχει δοθεί από την κυβέρνηση, ώστε με το άνοιγμα του τουρισμού να μην επιβαρυνθεί δραματικά η επιδημιολογική εικόνα αυτών των περιοχών και να μην αυξηθούν οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19. Μάλιστα, σε πρόσφατη παρουσίασή του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι από τα 1,3 εκατ. πολιτών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έως εκείνη την ημέρα, μόνο το 0,3% είχε νοσήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμβολιασμών που δημοσιεύονται καθημερινά στην εξειδικευμένη εφαρμογή του iMEdD Lab για την COVID-19, στις Περιφερειακές Ενότητες Κέας – Κύθνου, Μήλου και Ιθάκης έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από τους μισούς (50%) κατοίκους αυτών των περιοχών, με την Κέα – Κύθνο να έχει αγγίξει το όριο του 70%, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σηματοδοτεί το τοίχος ανοσίας έναντι του ιού. Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρπάθου, Ικαρίας, Σποράδων και Άνδρου.

Η πορεία των εμβολιασμών ανά Περιφερειακή Ενότητα

Ο πίνακας ταξινομείται βάσει του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί σε κάθε περιοχή. Τα δεδομένα προέρχονται από το data.gov.gr, το οποίο ενημερώνει τα στοιχεία καθημερινά.

Για την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», η οποία προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά. Συγκεκριμένα αναμένεται να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου τα εξής νησιά: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και η Αίγινα.


 

 

Αναφορικά με την επίδραση του εμβολιασμού στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας για την COVID-19, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους. Γι’ αυτόν τον λόγο επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό των 60άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, να ανέλθει από το 75% στο 80% ή ακόμη και στο 90%.

Τις επόμενες ημέρες, στα στα 1.517 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός του ΕΣΥ, θα προστεθούν και τουλάχιστον 300 κέντρα εμβολιασμού σε ιδιωτικές δομές υγείας. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες 30 έως 44 ετών να κάνουν το εμβόλιο επιλογής τους, με την προσεχή Παρασκευή να ανοίγει για άτομα ηλικίας 40-44 ετών.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και για τους πολίτες ηλικίας 18-29 ετών. Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας θα γίνει σε δύο φάσεις. Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 25-29 ετών και στη συνέχεια για την ομάδα 18-24 ετών.

Πηγή: lab.imedd.org

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»