Πώς επηρέασε η πανδημία στην αύξηση των διαταραχών του ύπνου και των κρίσεων πανικού (Video)

«Ό,τι προϋπήρχε στο άτομο ή και σε συλλογικό επίπεδο, σε κάποιες ομάδες κοινωνικές, ό,τι προϋπήρχε και ήταν ακατέργαστο, αδούλευτο και είχε παθολογικά στοιχεία, αναδείχθηκε, ενισχύθηκε με την πανδημία, πάρα πολύ».

image 3

Ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης εξηγεί στην «Κυψέλη» πώς επηρέασε η πανδημία στην αύξηση των διαταραχών του ύπνου και των κρίσεων πανικού.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε, ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης: «Είμαστε βέβαιοι πώς είμαστε μετά από δυο χρόνια πανδημίας: Εγκλεισμός, αποστασιοποίηση, μέτρα, άγχος θανάτου, κατάρρευση μιας παντοδυναμίας που είχαμε ότι όλα είναι γραμμικά, ότι υπάρχει μια γραμμική πρόοδος της ανθρωπότητας».

Και συνεχίζει, «Έχουμε λοιπόν πάρα πολλές διαψεύσεις, έχουμε επίσης αύξηση λόγω όλων αυτών, των τραυματικών πια παραγόντων, σε αυτό που λένε κοινώς «ψυχικές διαταραχές»».

«Ποιες είναι αυτές; Άγχος, κατάθλιψη, φόβος, κρίσεις πανικού…αλλά ταυτόχρονα και επιδείνωση διαταραχών συμπεριφοράς. Θα έλεγα, ό,τι προϋπήρχε στο άτομο ή και σε συλλογικό επίπεδο, σε κάποιες ομάδες κοινωνικές, ό,τι προϋπήρχε και ήταν ακατέργαστο, αδούλευτο και είχε παθολογικά στοιχεία, αναδείχθηκε, ενισχύθηκε με την πανδημία, πάρα πολύ», εξηγεί.

Δείτε όσα είπε ο ψυχίατρος Στέλιος Στυλιανίδης:

Ερευνητές του Χάρβαρντ, σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας – είχαν προειδοποιήσει ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου και ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές ψυχικής υγείας.«Οι πολλές αϋπνίες μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας», αναφέρει η Harvard Gazette.

Η αϋπνία ορίζεται στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ως η δυσκολία χαλάρωσης ώστε να επέλθει ο ύπνος και/ή η δυσκολία παραμονής σε κατάσταση ύπνου, παρά τις χρονικές δυνατότητες του ατόμου να απολαύσει επαρκή ύπνο. Αυτή η δυσκολία για ανάπαυση, προκαλείται από άγχος ή οποιοδήποτε γεγονός αλλάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Αναφέρει δε, ότι διαφέρει από την έλλειψη ύπνου που προκαλείται από τον φόρτο εργασίας. Σύμφωνα με τον Πόζνερ, ακόμα και σε κανονικές περιόδους, το 30% έως το 35% του πληθυσμού εμφανίζει οξεία ή βραχυπρόθεσμη αϋπνία.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…