Ο χάρτης της «φιλοξενίας» που διχάζει την Ευρώπη – Στο κόκκινο οι Σκανδιναβοί

"Sweedengate": Πώς ένας χάρτης και μια ανάρτηση στο Reddit άφησαν μια μαύρη κηλίδα στην κουλτούρα φιλοξενίας Σκανδιναβικών χωρών και ιδιαίτερα της Σουηδίας - Στην περίπτωση που φιλοξενούσαμε εμείς κανέναν Σουηδό στην οικεία μας, άμα δεν του «δίναμε μπουκιά» σίγουρα θα νιώθαμε άσχημα. Ή και όχι.

davide biscuso MAs60jlt64U unsplash

Τις τελευταίες μέρες έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων στα social media, με αφορμή χάρτη που φέρεται να προβάλλει ειδικά δεδομένα για την κουλτούρα φιλοξενίας διαφόρων χωρών.

Ακολουθεί ο χάρτης:

Χώρες όπου «ως επισκέπτης σε ξένο σπίτι, θα σου προσφερόταν φαγητό»: Οι «κόκκινες» περιοχές στο χάρτη δείχνουν τις χώρες όπου θα ήταν το λιγότερο πιθανό – εώς καθόλου πιθανό – να σου προσφέρουν φαγητό σε περίπτωση φιλοξενίας. Οι «μωβ» περιοχές δείχνουν τις χώρες όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου πρόσφεραν φαγητό ως επισκέπτη. Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία συμπεριλαμβάνονται βεβαίως βεβαίως στις «μωβ περιοχές» ενώ σύμφωνα πάντα με τον χάρτη, οι Σκανδιναβικές χώρες – Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Γροιλανδία κλπ – παίρνουν τα εύσημα ως «κόκκινες περιοχές». Πρόκειται για τις χώρες που μάλλον υιοθετούν μια πιο αφιλόξενη στάση απέναντι σε έναν επισκέπτη.

Δηλαδή, άμα τύχει και βρεθείς επισκέπτης σε σπίτι οικογένειας σε κάποιες από αυτές τις χώρες φρόντισε να έχεις μαζί σου δικό σου έτοιμο γεύμα, γιατί κινδυνεύεις να μείνεις νηστικός.

H ανάρτηση στο Reddit που έβαλε φωτιά στα social media και στιγμάτισε τη Σουηδία

«Θυμάμαι να επισκέπτομαι το σπίτι του Σουηδού φίλου μου. Καθώς παίζαμε στο δωμάτιό του, η μητέρα του φώναξε πως ‘το δείπνο ήταν έτοιμο’. Και δείτε αυτό. [Ο φίλος μου] Μου είπε να ΠΕΡΙΜΕΝΩ στο δωμάτιό του ενώ θα τρώγανε». Το συγκεκριμένο ποστ ήταν κυρίως που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς στη συνέχεια κοινοποιήθηκε και στο twitter και έβαλε φωτιά στην κοινότητα των social media.

#sweedengate – Η παγκόσμια κοινότητα «αδειάζει» τη Σουηδία;!

Όπως είναι κατανοητό, δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο κλίμα μετά από μια τέτοια δημοσίευση η οποία φέρεται να στιγματίζει την κουλτούρα φιλοξενίας στις Σκανδιναβικές χώρες, με τη Σουηδία να πρωτοστατεί εξαιτίας και ενός hashtag που έγινε viral στα social media. Χρήστες τόσο στη γνωστή πλατφόρμα/ φόρουμ Reddit όσο και στο Twitter «πήραν φωτιά» με αφορμή τα νέα δεδομένα οπότε και δημιουργήθηκε το hashtag #sweedengate, κυρίως με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα με την προσωπική εμπειρία φιλοξενίας από οικογένεια Σουηδών, ενός χρήστη στο Reddit.

Επιπλέον, μετά τις αντιδράσεις δεν έλειψαν και τα ξένα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο επίμαχο ζήτημα, είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας με το αν και κατά πόσο αποτελεί πραγματική αγένεια το να μην προσφέρεις φαγητό σε έναν επισκέπτη που φιλοξενείς στο σπίτι σου. 

Για παράδειγμα, στο παρακάτω δημοσίευμα με τίτλο «Είμαι Σουηδέζα, αληθεύει το ότι δεν σερβίρουμε φαγητό στους επισκέπτες. Ποιο είναι το πρόβλημα;», ξεκινάει κάπως ρητορικά το άρθρο, ενώ παρακάτω η αρθρογράφος εξηγεί πως ο σουηδικός τρόπος σκέψης όταν πρόκειται για επισκέπτες, βασίζεται στην ιδέα ότι πιθανόν να έχει ο επισκέπτης (ή η οικογένεια επισκεπτών) προγραμματίσει να γευματίσει κάπου αλλού αργότερα και ‘δεν θα θέλαμε να σταθούμε εμπόδιο στις προσωπικές τους συνήθειες ή πλάνα’».

Καθένας είναι ελεύθερος φυσικά, να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Το βέβαιο είναι πάντως πως ο χάρτης προκάλεσε μια αμηχανία, με τα χιουμοριστικά ή καυστικά tweets να «δίνουν και να παίρνουν» και κάπως έτσι να κάνει την αρχή για σειρά νέων στερεοτύπων. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, άνοιξε ο διάλογος για το τι μπορεί να θεωρηθεί «σωστή κουλτούρα φιλοξενίας και τι όχι».

Εμείς πάντως, ως μια χώρα που κατατάσσεται στην κατηγορία των πιο φιλόξενων χωρών, ξέρουμε πλέον ότι αν έχουμε την τύχη να βρεθούμε επισκέπτες σε κάποιο Σουηδικό σπίτι, «δεν θα πέσουμε απ’ τα σύννεφα» και δεν θα πρέπει να «το πάρουμε προσωπικά» αν σερβίρεται ένα υπέροχο οικογενειακό γεύμα και νιώσουμε λιγάκι αόρατοι. 

Στην περίπτωση τώρα, που φιλοξενούσαμε εμείς κανέναν Σουηδό στην οικεία μας, άμα δεν του «δίναμε μπουκιά» σίγουρα θα νιώθαμε άσχημα. Ή και όχι. Με βάση τα νέα δεδομένα.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…