Πώς είναι δυνατόν να μιλά η ΝΔ για τη Μακεδονία; Πώς είναι δυνατόν;

Βήμα προς βήμα της Ιστορίας, η ακτινογραφία έργων και ημερών ΝΔ στο Μακεδονικό. Ειδικά στο θέμα αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ θα έπρεπε να ντρέπονται. Να κρύβονται. Όχι να μιλάνε κι από πάνω. Ειδικά τώρα, που έχουν αρχηγό τους έναν Μητσοτάκη.

Νέα Δημοκρατία 1

Λέει η Ενωση Κεντρώων «καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας». Το λέει κι η Χρυσή Αυγή. Αυτούς, μέχρι και τους καταλαβαίνω. Δεν άσκησαν ποτέ εξουσία, δεν κλήθηκαν να λάβουν αποφάσεις, δεν υπέγραψαν τίποτα, τα πάντα πολιτική είναι… Το να μιλά, όμως, η ΝΔ, αυτό δεν το καταλαβαίνω με τίποτα.

Όταν ο Σαμαράς κατηγορούσε τον Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 1992. Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού έχει ήδη αποπεμφθεί από Υπουργός Εξωτερικών, παραιτείται από βουλευτής της Ν.Δ., κατηγορώντας τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (και πατέρα του νυν Προέδρου του κόμματος) ότι πούλησε το όνομα της Μακεδονίας. Η δήλωσή του επί λέξει: «Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στα Σκόπια, στους Σκοπιανούς, το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται εκείνοι όπως θέλουν. Και όλοι γνωρίζουμε ότι θα αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες (…) Ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν το δέχτηκε. Τους το αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες».

Μητσοτάκης: Εγώ συμφώνησα τη διπλή ονομασία 

1992. Η χρονιά του γιγαντιαίου ιστορικού συλλαλητηρίου, όταν 1.000.000 Ελληνες κατέβηκαν στους δρόμους, με ξεκάθαρο αίτημα: «Καμία χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους».

Από την επομένη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγραψε το παλλαϊκό αίτημα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και άρχισε να διαπραγματεύεται λύση με τον όρο «Μακεδονία». Το ομολόγησε ξεκάθαρα την προεκλογική περίοδο (1993) σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Χατζηνικολάου και Ρουσόπουλο: 

Χατζηνικολάου: Ο κ. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα είπε «εγώ όνομα Μακεδονία ή παράγωγο δεν δέχομαι». Την κάνετε εσείς αυτή τη δήλωση;

Μητσοτάκης: Όχι, δεν την κάνω. Δεν την κάνω αυτή τη δήλωση. Εφυγα απ’ αυτή τη δήλωση.

Ρουσόπουλος: κ. Πρόεδρε, δεχθήκατε τη διπλή ονομασία;

Μητσοτάκης: Τι θα πει διπλή ονομασία, κ. Ρουσόπουλε;

Ρουσόπουλος: Άλλο όνομα να χρησιμοποιούν στο εσωτερικό των Σκοπίων και άλλο έξω.

Μητσοτάκης: Ακριβώς. Βεβαίως. Βεβαίως.

Ρουσόπουλος: Αυτό βοηθούσε τους εταίρους μας να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε αμετάπειστοι και αδιαπραγμάτευτοι στο ότι δεν θέλουμε τη λέξη Μακεδονία;

Μητσοτάκης: Βεβαίως. Μα, ήταν πλήρης νίκη. κ. Ρουσόπουλε, αν εμείς πετυχαίναμε στις διεθνείς σχέσεις να χρησιμοποιεί το όνομα που δεν έχει τη λέξη Μακεδονία, πώς μπορούσατε στο εσωτερικό τους να τους απαγορεύσετε να ονομάζονται όπως θέλουν;

Μακεδονία σκέτη και έξω και μέσα

Οντως, η διαπραγμάτευση Μητσοτάκη δέχθηκε δύο ονομασίες. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ είχαν μέσα τη λέξη «Μακεδονία», νέτα σκέτα. Στο εσωτερικό τους, ονομάστηκαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στις διεθνείς σχέσεις, δεχθήκαμε και εμείς να ονομάζονται «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι δύο προσδιορισμοί, «πρώην» και «Γιουγκοσλαβική», πάνε στη λέξη «Δημοκρατία». Ο όρος «Μακεδονία» παραμένει χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Νέτα σκέτα, 25 χρόνια τώρα.

Και, αλήθεια, έχουν το θράσος οι βουλευτές της ΝΔ σήμερα να υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πουλάει το όνομα; Και ο πατέρας του Προέδρου τους τι έκανε, δηλαδή; Το υπερασπίστηκε; Μα, γιατί δεν ρωτούν τον πρώην Πρόεδρό τους, Σαμαρά, να τους το απαντήσει αυτό;

Πάμε, τώρα, στο «περήφανο» Βουκουρέστι, του Κώστα Καραμανλή…

Βουκουρέστι, 2008 

10 Απριλίου 2008. Ομιλία Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, μόλις επέστρεψε από το Βουκουρέστι, όπου διαμόρφωσε την εθνική γραμμή: «Είπαμε δημόσια και καθαρά ότι επιδιώκουμε μια πρακτική, εφαρμόσιμη λύση, που να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Επιδιώκουμε πραγματικά σύνθετη ονομασία που να ισχύει έναντι όλων».

Εκείνες τις ημέρες, η τότε Υπουργός Εξωτερικών (και αδελφή του νυν Προέδρου της ΝΔ) Ντόρα Μπακογιάννη, στο ALTER: «Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, προς όλους. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι δεν μπορεί μία χώρα να μονοπωλεί ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να πούλησε το όνομα ο Τσίπρας, όταν πέτυχε αυτό ακριβώς που επιδίωκε ο Καραμανλής;

Πώς είναι δυνατόν σήμερα να βρίσκονται στο ίδιο κόμμα ο Καραμανλής με τον Αδωνι Γεωργιάδη, όταν ο νυν Αντιπρόεδρος της ΝΔ  έλεγε τότε από τις εκπομπές του: «Αυτή η απίστευτη υποχώρηση –για να μη χρησιμοποιήσω μια πιο βαριά έκφραση- αυτή η απίστευτη κωλοτούμπα του Μακεδόνος –τρομάρα του- Πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπαίνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε τη Μακεδονία, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Δηλαδή: Ο Σαμαράς έλεγε ότι το όνομα το πούλησε ο Μητσοτάκης. Ο Αδωνις έλεγε ότι το όνομα το πούλησε ο Καραμανλής. Σήμερα όλοι αυτοί οι Νεοδημοκράτες μαζί λένε ότι το όνομα το πουλάει ο Τσίπρας. Τέλειο;

Κι όμως. Παρακάτω έχει και καλύτερο.

Γλώσσα και εθνότητα 

Η ΝΔ σήμερα τολμά και λέει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τέθηκε στη διαπραγμάτευση θέμα γλώσσας και εθνότητας. Ωστόσο, τα απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.  

6 Δεκεμβρίου 2009. Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής δημοσιεύει Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού, που συνέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 ο τότε Ελληνας πρέσβης στο Παρίσι, κ. Παρασκευόπουλος, μετά από μια μυστική συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της από τη γείτονα, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στη γαλλική πρωτεύουσα. Λέει ο Ελληνας πρέσβης: «Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ» (στην Κυριλλική), ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

Δηλαδή, το συζητούσαμε να παραχωρήσουμε το «Μακεντόνσκι» για τη γλώσσα τους, ως στοιχείο εθνότητας, μάλιστα. Διότι η λεγόμενη «εθνική γραμμή Καραμανλή» αποτελούσε απλά τον αρχικό στόχο της ελληνικής διπλωματίας. Στις μυστικές συναντήσεις, μονίμως ρίχναμε τον πήχη  χαμηλότερα.

Συνταγματικές αλλαγές 

4 Ιανουαρίου 2008 (3 μήνες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου). Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα, ενημερώνει την κυβέρνησή του για το περιεχόμενο «εγκάρδιας συνομιλίας» που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα, που αποκάλυψαν τα wikileaks, αναφέρεται:  «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα, “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”, υποστήριξε ο Καραμανλής, και πρόσθεσε ότι ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, αλλά έως τότε η ΠΓΔΜ παρέμενε αδιάλλακτη (…) Ως προς την πρόταση του Νίμιτς για μια λύση διπλής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση και ένα σύνθετο όνομα για τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διεθνή χρήση), ο Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το αποδεχτεί…»

Δηλαδή, στις μυστικές συναντήσεις, όχι μόνο δεν απαιτούσαμε καμία αλλαγή στο Σύνταγμα της γείτονος (δεχόμασταν να μην αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία), όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο το erga omnes (και τη διπλή ονομασία θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε), αλλά επιπλέον το συζητούσαμε να τους δώσουμε και γλώσσα και εθνότητα, αρκεί να τα λέγανε «Μακεντόνσκι» και όχι «Macedonian»! Εκεί είχαμε ορίσει την πραγματική κόκκινη γραμμή μας. Στη μετάφραση. Και χωρίς καμία διευκρίνιση, βεβαίως, ότι η δική τους γλώσσα καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία Ελλάδα.

Το επιχείρημα της υποκρισίας 

Απέναντι σε όλα αυτά, η ΝΔ έχει ένα -και μόνο- επιχείρημα. Ότι, τελικά, δεν υπογράψαμε τίποτα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν τα υπογράψαμε, μόνο και μόνο γιατί η άλλη πλευρά δεν τα δεχόταν. Εκείνοι επέμεναν να λέγονται Μακεδονία σκέτο. Εκείνοι αρνιόντουσαν οποιαδήποτε παραχώρηση, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους. Ηδη, όλος ο πλανήτης τους είχε αναγνωρίσει ως Μακεδόνες…

Και μετά ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και τι πέτυχε με τη διαπραγμάτευσή της;

  • Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
  • Συνταγματική αλλαγή και εξάλειψη του αλυτρωτισμού.
  • Διευκρίνιση ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική χωρίς καμία σχέση με την αρχαιοελληνική γλωσσική παράδοση και κληρονομία.
  • Διευκρίνιση ότι επ’ ουδενί ορίζεται η εθνότητα, παρά μόνον η ιθαγένεια των πολιτών του γειτονικού κράτους.

Οι γείτονες άλλαξαν το Σύνταγμά τους. Θα αλλάξουν τα βιβλία τους. Αλλάζουν την Ιστορία που μάθαιναν στα παιδιά τους. Οπως αλλάζουν και οι χάρτες σε όλες τις χώρες του πλανήτη, που μέχρι τώρα πάνω από την Ελλάδα έγραφαν «Μακεδονία» σκέτο.

Και, στα σοβαρά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια; Την ώρα που, επιτέλους, παίρνουμε πίσω κάτι από αυτά που είχαμε παραδώσει 25 χρόνια τώρα;

Από καθαρά πατριωτική άποψη, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική νίκη. Ετσι όπως τα έκαναν οι προηγούμενοι, θα είμαστε θεότρελοι, αν δεν αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς λαϊκίστικες ανοησίες.

Όχι απλώς δεν παραχωρούμε. Παίρνουμε πίσω. Όχι απλώς δεν χάνουμε. Πετυχαίνουμε πράγματα που για δεκαετίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα κερδίσουμε ποτέ. Ταυτόχρονα, καίμε οριστικά το σενάριο της τουρκικής διείσδυσης και εξάπλωσης πάνω από το κεφάλι μας.

Πώς είναι δυνατόν να μην τα βλέπουμε όλα αυτά; Και, άντε, κάποιοι δεν μπορούν να τα δουν. Ε, δεν γίνεται μέσα σ’ αυτούς να είναι οι Νεοδημοκράτες. Ειδικά στο θέμα της Μακεδονίας, οι βουλευτές της ΝΔ θα έπρεπε να ντρέπονται. Να κρύβονται. Όχι να μιλάνε κι από πάνω. Ειδικά τώρα, που έχουν αρχηγό τους έναν Μητσοτάκη.

(*) Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…