AW

Angela Watercutter

Πώς το Dune σχεδιάζει (εν αγνοία του) τις… σερβιέτες του μέλλοντος

Μάλλον χωρίς να το καταλάβει, ο συγγραφέας του Dune βρήκε έναν πολύ δημιουργικό τρόπο να λύσει ένα ζήτημα που απασχολεί τις γυναίκες τόσο στον πλανήτη Αρράκις, όσο και στη Γη

wallpapersden.com sharon duncan brewster as liet kynes 7680x4320

Μπορεί να μην το ήξερε ο ίδιος ο συγγραφέας του Dune, Φρανκ Χέρμπερτ, αλλά άθελά του, το 1965 δημοσιοποίησε μια ιδιοφυή ιδέα για τα εσώρουχα περιόδου, όπως αναφέρει η Angela Watercutter στο Wired.

Η «εφεύρεση» του Χέρμπερτ φυσικά είναι το stillsuit, η στολή που φορούν τα μέλη της φυλής των Φρέμεν στον αφιλόξενο πλανήτη Αρράκις και η οποία μαζεύει όλη την υγρασία από το ανθρώπινο σώμα (ιδρώτα, ούρα, κόπρανα, χνώτα), την ανακυκλώνει και τη μετατρέπει σε πόσιμο νερό. 

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Χέρμπερτ στο βιβλίο του δεν αναφέρει πουθενά συγκεκριμένα την περίοδο, για τη συγκεκριμένη λειτουργία της στολής των Φρέμεν. Περιγράφει όμως τις στολές με εξαιρετική λεπτομέρεια: τον σωλήνα μου μαζεύει τον αέρα της εκπνοής από τη μύτη, τον τρόπο που η κίνηση του σώματος δίνει ενέργεια στους κινητήρες κάνουν την ανακύκλωση, το «microsandwitch» που λειτουργεί ως «φίλτρο και σύστημα ανταλλαγής θερμότητας», όμως δεν φαίνεται να σκέφτηκε ότι κάποια σώματα έχουν διαφορετικές λειτουργίες από τα άλλα.

«Αυτό είναι μια πολύ καλή παρατήρηση», απαντά στο Wired η Jacqueline West που σχεδίασε τα κοστούμια για την ταινία Dune που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες. «Ίσως η σκέψη του Φρανκ Χέρμπερτ τότε (1965) να μην έφτασε μέχρι εκεί, όμως είχε σκεφτεί όλα τα υπόλοιπα», εξηγεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Εγκυκλοπαίδεια του Dune, υπάρχει ξεχωριστό λήμμα για την περίοδο των γυναικών της φυλής των Φρέμεν.

Πάντως, από επιστημονικής άποψης, ο Χέρμπερτ δεν είχε σημειώσει και μεγάλη επιτυχία. Όπως εξηγεί στο άρθρο της στο Wired η Angela Watercutter, δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια στολή, αφού για να ανακυκλώσει τα σωματικά υγρά με τον τρόπο που περιγράφει ο συγγραφέας, θα έπρεπε να παραβιαστούν βασικοί νόμοι της Θερμοδυναμικής. Ωστόσο, αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό που σκέφτηκε, θα είχε προσφέρει στην ανθρωπότητα μια εξαιρετική λύση στο θέμα της περιόδου, χωρίς την ανάγκη να ξοδεύονται εκατοντάδες δολάρια κάθε χρόνο για ταμπόν, σερβιέτες και κύπελλα περιόδου.

Άλλωστε, αυτή η συζήτηση για την ανάγκη ανάπτυξης και εξέλιξης των συγκεκριμένων προϊόντων έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο φεμινιστικό κίνημα, αφού η τεχνολογία των προϊόντων για την περίοδο παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες. Είναι ενδεικτικό ότι η NASA είχε προτείνει στην πρώτη γυναίκα αστροναύτη, τη Sally Ride να πάρει μαζί της 100 ταμπόν για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στο διάστημα, «απλώς για να είναι ασφαλής».

* Η Angela Watercutter είναι συντάκτρια στο περιοδικό Wired

Πηγή: wired.com, Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…