Newsroom

Newsroom

Πως αναβαθμίζουν το σπίτι σας οι μονώσεις;

Όπως είναι λογικό η απάντηση για τις παλιές κατασκευές είναι σαφέστατα ναι. Για τις νέες όμως πολυκατοικίες η θερμομόνωση ταράτσας είναι τόσο σημαντική; Οι μονώσεις ταρατσών αφορούν δυο κύριες κατηγορίες που συχνά συγχέονται: την υγρομόνωση- στεγανοποίηση και την θερμομόνωση. Οι μονώσεις ταρατσών προστατεύουν το σπίτι από θερμικές ή άλλες απώλειες. Στην περίπτωση της υγρομόνωσης το μονώνουν από το νερό και το υγρό στοιχείο και στην περίπτωση της θερμομόνωσης από τις θερμικές απώλειες και την θερμική ακτινοβολία. Ας αναλύσουμε λίγο τις διαφορές, τη σημασία και την έννοια των μονώσεων γενικότερα που ασχολούνται με τις ταράτσες.

ταράτσα

Ποιες οι διαφορές θερμομονώσης ταράτσας και στεγανοποίησης;

Η θερμομόνωση ταράτσας αφορά κυρίως την διασφάλιση προστασίας της ταράτσας από θερμικές απώλειες ( θερμότητα ) είτε από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του σπιτιού είτε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του σπιτιού. Με άλλα λόγια, όταν ένα σπίτι έχει καλή θερμομόνωση ταράτσας κράτα την ζέστη εκτός σπιτιού το καλοκαίρι και τη ζέστη εντός σπιτιού το χειμώνα . Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί είναι η τελευταία επαφή του κτιρίου με το εξωτερικό περιβάλλον είναι η ταράτσα του και η θερμότητα μεταφέρεται μέσω της ταράτσας στο εσωτερικό ή εξωτερικό του σπιτιού.

Οι μονώσεις ταρατσών μονώνουν το σπίτι από θερμικές απώλειες

Το καλοκαίρι η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει την ταράτσα ή την κεραμοσκεπή και η θερμότητα αργά (κεραμοσκεπή) ή γρήγορα (ταρατσόπλακα) μεταφέρεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να δροσιστεί το σπίτι και να διατηρηθεί σταθερή μια ικανοποιητική θερμοκρασία.
 

Το χειμώνα η θερμότητα από τα καλοριφέρ ή το κλιματιστικό μεταφέρεται προς τους πάνω ορόφους μιας πολυκατοικίας ή προς την οροφή ενός κτιρίου γενικότερα με αποτέλεσμα η ταράτσα να είναι το τελευταίο σημείο επαφής όπως προαναφέρθηκε με το κρύο εξωτερικό περιβάλλον. Η θερμότητα αυτή αν η ταράτσα ή και η κεραμοσκεπή ακόμα είναι αμόνωτες θα διαφύγει στο εξωτερικό περιβάλλον αργά ή γρήγορα. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερη ώρα και ενέργεια για να θερμανθεί το σπίτι το χειμώνα από ότι χρειάζεται.

Όπως γίνεται αντιληπτό η θερμομόνωση ταράτσας αλλά και του σπιτιού γενικότερα είναι κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει να κάνει μόνο με την παλαιότητα του σπιτιού αλλά και με τις προδιαγραφές που έχει χτιστεί. Δηλαδή ένα καινούργιο με ελλειπή θερμομόνωση ταράτσας ή τοιχοποιίας θα έχει θερμικές απώλειες και θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται για θέρμανση και ψύξη.

Οι μονώσεις ταρατσών προστατεύουν το σπίτι από το νερό και τις ακραίες καιρικές συνθήκες

Η υγρομόνωση ή στεγανοποίηση προστατεύει και στεγανοποιεί το σπίτι από την εισχώρηση νερού και υγροποιημένων υδρατμών που προκαλουν  το φαινόμενο της μούχλας και της υγρασίας στο εσωτερικό της οροφής. Με τη στεγανοποίηση αποφεύγονται τα φαινόμενα αυτά αφού τα μονωτικά υλικά που εφαρμόζονται στην ταράτσα δεν επιτρέπουν την εισχώρηση νερού μέσα στο μπετό της οροφής και δεν εισχωρούν υγροποιημένοι υδρατμοί που αργά ή γρήγορα διαμορφώνουν την μούχλα στον τοίχο.

Θερμοπρόσοψη: Τι είναι με δυο λόγια;

Η θερμοπρόσοψη είναι μια εργασία που αφορά την εξωτερική θερμομόνωση των κτιρίων. Μια θερμοπρόσοψη είναι στην ουσία η διαδικασία προστασίας των εξωτερικών τοίχων από τις θερμικές απώλειες. Αυτή η εργασία σε συνδυασμό με μια καλή μόνωση ταράτσας βοηθάει στη μείωση των θερμικών απωλειών του σπιτιού σε ποσοστό έως και 80%. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη και κατά συνέπεια λιγότερους οικονομικούς πόρους. Η θερμοπρόσοψη γίνεται με πολλούς τρόπους όπως με την εφαρμογή διογκωμένης πολυστερίνης. Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι ένα υλικό το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς παράγεται με οικολογικό τρόπο και προστατεύει με κορυφαίες αποδόσεις την τοιχοποιία του σπιτιού σας καθώς έχει χαμηλό λ (θερμομονωτικό συντελεστή) και ειδικά η ποιότητα Durosol έχει πιστοποίηση από γερμανικό φορέα για την σταθερή θερμομονωτική απόδοση. Η θερμοπρόσοψη γίνεται τοποθετώντας θερμομονωτικές πλάκες στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και το πάχος του μονωτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί (π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη) εξαρτάται από την υπάρχουσα μόνωση του κτηρίου και το τοπικό κλίμα της περιοχής. Με άλλα λόγια, για περιοχές όπως η Αττική που έχουν μέτρια επίπεδα υγρασίας θα χρησιμοποιηθεί ένα μέτριο πάχος υλικού .Για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ένα μεγαλύτερο πάχος υλικού για την επίτευξη καλύτερων θερμομονωτικών αποτελεσμάτων. Αυτό είναι λογικό καθώς η θερμοπρόσοψη προστατεύει τους τοίχους αλλά δεν γίνεται με την τοποθέτηση των ίδιων πλακών να πετύχετε τα ίδια αποτελέσματα εφόσον το κλίμα της περιοχής είναι πιο βαρύ . Σε αντίθετη περίπτωση, η θερμομόνωση είναι απαραίτητη πάλι αλλά δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο πάχος μονωτικού καθώς παραδείγματος χάρη στα νησιά και το Νότιο Αιγαίο παρατηρούνται πιο ελαφριοί χειμώνες. Το «κακό» στις περιοχές αυτές είναι ότι συνήθως τα σπίτια έχουν ελλιπή μόνωση λόγω παλαιότητας των κατασκευών ή κακοτεχνιών.

Μια από τις κορυφαίες εταιρίες μονωτικών υλικών στην Ελλάδα, η εταιρία Fragoulakis, παράγει και εμπορεύεται μονωτικά υλικά για τις μονώσεις ταρατσών και όχι μόνο. Στον τομέα αυτό εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει και εφαρμόσει σε πολλές κατασκευές (παλιές και νέες) το σύστημα Durosol Light Roof το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικά από προϊόντα της εταιρίας. Μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα στην ιστοσελίδα της εταιρίας που είναι αφιερωμένη στις μονώσεις ταρατσών.

Fragoulakis.gr

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης