Newsroom

Newsroom

Πορτογαλία: Υπεγράφη ο χειρότερος προϋπολογισμός λιτότητας με ερωτηματικά για τη συνταγματικότητα του

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα υπέγραψε παραμονή πρωτοχρονιάς τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, που…

portugal

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα υπέγραψε παραμονή πρωτοχρονιάς τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, που περιέχει το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας, αφήνοντας όμως ένα ερωτηματικό όμως σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου.

Ο προϋπολογισμός που είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας από το Νοέμβριο, προβλέπει την εξοικονόμηση περίπου 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν κυρίως από την επιβολή «τεράστιων» φόρων, όπως έχει παραδεχθεί κι ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του προϋπολογισμού ενώ κόμματα της αριστεράς ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγουν σε αυτό.

Το Δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο εξέπληξε τους πάντες κρίνοντας αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, μέτρο υψίστης σημασίας για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση βάσει της δανειακής συμφωνίας ύψους 78 δισ. ευρώ που έχει συνάψει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μολαταύτα, δεδομένης της οξύτατης οικονομικής κρίσης, το Δικαστήριο δέχθηκε για το τρέχον έτος να μην καταβληθούν δύο μισθοί στους δικαιούχους.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…