Newsroom

Newsroom

Πορτογαλία: Σκληρή λιτότητα στον προϋπολογισμό του 2014

Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για το 2014, ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα, Τρίτη, οι Πορτογάλοι βουλευτές. «Χωρίς τον προϋπολογισμό αυτό, η χώρα…

portogalia

Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για το 2014, ετοιμάζονται να ψηφίσουν σήμερα, Τρίτη, οι Πορτογάλοι βουλευτές.

«Χωρίς τον προϋπολογισμό αυτό, η χώρα δεν θα μπορεί να εξετάσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην προβλεπόμενη ημερομηνία», τον Ιούνιο του 2014, και να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Υπό το βλέμμα της τρόικας, η πορτογαλική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας πλήττοντας κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Η προσπάθεια που ζητείται είναι τεράστια, 3,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2,3% του ΑΕΠ.

Οι θυσίες που ζητούνται από τους Πορτογάλους αναμένεται να επιτρέψουν στη χώρα να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 5,5% το 2013. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα αρνήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου να χαλαρώσει τον στόχο αυτό στο 4,5% και στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται στη Λισαβόνα για ένα νέο έλεγχο.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενδέχεται να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς σε 20 ημέρες αναμένεται να αποφανθεί για ένα καθοριστικό μέτρο που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός: τις περικοπές κατά 10% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναμένοντας την κρίσιμη απόφαση, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, που διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχει εξασφαλίσει ότι μπορεί να υιοθετήσει οριστικά τον προϋπολογισμό που ήδη ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση την 1η Νοεμβρίου.

Και αυτό παρά τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία, με τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, ταχυδρομικών υπαλλήλων, δικαστικών ακόμη και αστυνομικών. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, μετά την έκκληση της CGTP, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας.

 

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…