Πορίσματα Novartis: Δεν υπάρχει σκάνδαλο για ΝΔ-ΔΗΣΥ, παράταση ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα σκάνδαλο δεν εντοπίζουν ΝΔ και ΔΗΣΥ στις πορισματικές τους θέσεις αναφορικά με την Προανακριτική Επιτροπή για το Novartis-Gate, από την οποία μάλιστα είχαν αποχωρήσει! To προσχέδιο του πορίσματός της κατέθεσε η πλειοψηφία, ζητώντας 48ωρη παράταση για την κατάθεση του τελικού.

5a92b3c01dc5248a158b4589

του Άγγελου Προβολισιάνου

Καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου δεν υφίσταται στο σκάνδαλο Novartis, σύμφωνα με τα πορίσματα που κατέθεσαν στην Επιτροπή ΝΔ και ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει πως η υπόθεση αποτελεί αποτέλεσμα μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και συκοφαντιών από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στηλιτεύει δε τη μη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης από την Επιτροπή, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή που σκοπό είχε την απόκρυψη της αλήθειας. «Η Προανακριτική Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης» τονίζεται στο πόρισμα, ενώ σημειώνεται ακόμα πως από τη δικογραφία δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διαπιστώνοντας ότι η εν λόγω κατηγορία προστέθηκε «μόνο για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού και στα πλαίσια του σχεδίου σπιλώσεως των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».

Εντύπωση προκαλεί το συμπέρασμα της ΝΔ ότι ο μόνος εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο είναι ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Η κρίση περί εξάλειψης του αξιοποίνου της απιστίας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της υποθέσεως εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου κ. Κουρουμπλή», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΗ.ΣΥ κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «συγκάλυψη της αλήθειας», όπως επίσης και για «πολιτικά ύποπτο χειρισμό της όλης υπόθεσης». Αξιοσημείωτη είναι και η υιοθέτηση της «γραμμής» Βενιζέλου στο πόρισμα της ΔΗΣΥ, καθώς αναγράφεται ότι το αδίκημα της δωροδοκίας/δωροληψίας είτε έχει παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είτε δεν υφίσταται ως αδίκημα. «Το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής μας βρίσκει απολύτως αντίθετους από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς» επισημαίνεται.

Παράταση ζήτησε η πλειοψηφία

Το προσχέδιο του τελικού πορίσματος κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ζητώντας 48ωρη παράταση για να καταθέσουν στο τελικό. Αυτό που αποσαφηνίζεται μέσω του κατατεθέντος προσχεδίου είναι η αναρμοδιότητα της Επιτροπής να διερευνήσει το σκάνδαλο, εξηγώντας τους λόγους επιστροφής του φακέλου Novartis στην τακτική δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, Θοδωρής Δρίτσας, ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια 48ωρη προθεσμία για την προετοιμασία του τελικού πορίσματος, κάτι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν δηκτικά ως «παλαιοσυνδικαλιστική πρακτική». 

Μετά την κατάθεση του τελικού πορίσματος και την σχετική έγκρισή από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό που το συνοδεύει (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κλπ) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

​ 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…