Newsroom

Newsroom

Πόρισμα της Βουλής φωτιά και λάβρα για μη αξιοποίηση Ταμείου Μολυβιάτη

Έντονα επικριτικό είναι πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τη μη αξιοποίηση του Ταμείου Μολυβιάτη για…

fotia2

Έντονα επικριτικό είναι πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τη μη αξιοποίηση του Ταμείου Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους του 2007, στο οποίο γίνεται μνεία για καθυστερήσεις, αστοχίες κι αδυναμία διοχέτευσης κονδυλίων στις πυρόπληκτες περιοχές. Το πόρισμα, το οποίο έχει σταλεί και στην Κομισιόν και το οποίο επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ του HOT DOC (Τεύχος 18), βρίσκεται ήδη στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη κι αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην Ολομέλεια.

Μεταξύ των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει η κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι και το ότι δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα στην καταβολή των κονδυλίων και δεν έχει αποδοθεί περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως τα μόνα έργα που έχουν γίνει είναι είτε από δωρεές ιδιωτών είτε από άλλα δημόσια κονδύλια, τα οποία θα διατίθεντο ούτως ή άλλως για κάθε περιοχή από τρέχοντα προγράμματα, ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτη ή όχι. Είναι ενδεικτικό πως στην Ηλεία από τα 28 εκατομμύρια ευρώ που έχουν αποπληρωθεί ή έχουν εκτελεστεί, λιγότερα από τα μισά δόθηκαν σε έργα που είχαν πραγματικά ευθεία σχέση με την αποκατάσταση υποδομών του φυσικού κεφαλαίου. Αντιθέτως, αρκετά κονδύλια δόθηκαν σε έργα οδοποιίας μεταξύ οικισμών, ακόμα και για δρόμους που δεν προϋπήρχαν των πυρκαγιών.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή ψέγει και την κατάργηση του Ταμείου Μολυβιάτη το 2010 και την θέση του σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, παρά τις περί του αντιθέτου προηγούμενες διαβεβαιώσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου. «Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων, χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυρόπληκτων», προστίθεται στο πόρισμα.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…