Newsroom

Newsroom

Πολυνομοσχέδιο: Τα βρήκαν για το γάλα – Εξευτελίζουν το κοινοβούλιο και εκβιάζουν τους βουλευτές

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σήμερα Σάββατο και την Κυριακή.…

vouli 35

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σήμερα Σάββατο και την Κυριακή. Θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Aφού ολοκληρώθηκαν οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του γάλακτος (διαβάστε και: Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για το φρέσκο γάλα: Προ των ευθυνών τους βουλευτές και υπουργοί), παραδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα κόμματα το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου (διαβάστε αναλυτικά), με τις διατάξεις της επώδυνης συμφωνίας με την τρόικα. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το Σάββατο και την Κυριακή. Θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Με τη συνήθη διαδικασία των εκβιασμών στους βουλευτές της και απαξίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η κυβέρνηση καταθέτει άλλον έναν μνημονιακό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων και της παραγωγικής βάσης της χώρας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι το πολυνομοσχέδιο «δεν σηματοδοτεί το “τέλος” του μνημονίου, αλλά τη συνέχειά του με ακριβώς τους ίδιους όρους εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας και ισοπέδωσης των εργαζομένων. Συνιστά το πρώτο μέρος της αποτύπωσης της συμφωνίας με την τρόικα, με το δεύτερο μέρος να έρχεται μετά τις ευρωεκλογές για να διαλύσει οριστικά κάθε ψευδεπίγραφη εικόνα αισιοδοξίας και ανάκαμψης». 

   

Στο πρώτο άρθρο το νομοσχεδίου περιλαμβάνονται από κοινού οι διατάξεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την «εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ». Στο δεύτερο οι διατάξεις για τις τράπεζες και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στο τρίτο τα φορολογικά. Στη διάταξη για το γάλα απαλείφεται η λέξη «φρέσκο» και καθιερώνονται δύο κατηγορίες γάλακτος: Το παστεριωμένο-χωρίς ημερομηνία λήξης και το υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Με το πολυνομοσχέδιο ισοπεδώνονται οι μισθοί, διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα, καταστρέφεται η εγχώρια κτηνοτροφία, εξαφανίζεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και του οδηγού ταξί. Δικαιώματα δεκαετιών διαλύονται, επαγγέλματα ολόκληρα αφανίζονται, παραγωγικοί κλάδοι οδηγούνται στην καταστροφή. Τα πάντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και «απελευθερώνονται» για να θυσιαστούν στον βωμό των «αγορών» που αποτελούν κριτή κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας. 

Το ζήτημα του εξευτελισμού του κοινοβουλίου και της υποβάθμισης της δημοκρατικής διαδικασίας έθεσε στην Διάσκεψη των Προέδρων ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης, διαμαρτυρόμενος για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία εισάγεται από την κυβέρνηση (και) αυτό το πολυνομοσχέδιο.  Την ίδια στιγμή, ο Α. Σαμαράς προσπάθησε να ξορκίσει τον (υπαρκτό) κίνδυνο διαρροών κάνοντας λόγο για «υπευθυνότητα» των βουλευτών της πλειοψηφίας, εννοώντας, προφανώς τη… μνημονιακή υπευθυνότητα του «ναι σε όλα».

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του «Βήματος», εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που αντιδρούσαν να υποχωρούν, καθώς φαίνεται ότι ικανοποιούνται από την αλλαγή στη διάταξη για το γάλα, η οποία αποτελούσε και το μεγάλο αγκάθι. 

Για να υπάρξει απεμπλοκή έγινε συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, των κκ. Κ. Χατζηδάκη και Αθ. Τσαυτάρη, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει, εν αντιθέσει με τι έγινε εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενεργό ρόλο για να επέλθει συμφωνία. Ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠαΣοΚ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα του νομοσχεδίου.

Η κοινωνία καλείται να δώσει τη δική της απάντηση στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται με κεντρικό σύνθημα «να δώσουμε τέλος στα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…