Newsroom

Newsroom

Πολύνεκρη έκρηξη έξω από εκκλησία στην Αίγυπτο

Παγιδευμένο αυτοκίνητο ή βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη έξω από εκκλησία και σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ τραυμάτισε…

Παγιδευμένο αυτοκίνητο ή βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη έξω από εκκλησία και σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ τραυμάτισε άλλους 79.

Τουλάχιστον άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.
Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Middle East μετέδωσε πως το αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από την εκκλησία και ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, χωρίς να δίνει αριθμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά.
Οι αρχές θεωρούν πιθανό ο μηχανισμός που εξερράγη να μεταφερόταν από κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας, που σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους.

Μουμπάρακ: «Προσπαθούν να διχάσουν την Αιγυπτο»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως η επίθεση είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους.

«Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους», επισήμανε ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.

Ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να νικήσει την «τυφλή τρομοκρατία» που απειλεί τη χώρα. «Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Μουμπάρακ επισήμανε ακόμα πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι «ξένων χεριών».

Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των 79 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

Συλλυπητήρια από την Αθήνα

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημ.Δρούτσας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ahmet Aboul Gheit εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της Ελλάδας. Αργότερα το ίδιο έγινε και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

Στο υπουργείο ο εκπρόσωπος Τύπου Γρ.Δελαβεκούρας ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που είχε ως στόχο τους πιστούς που πήγαιναν να προσευχηθούν. Η βάρβαρη, εγκληματική αυτή πράξη, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός και πόσο απαραίτητος είναι ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την τυφλή βία από όπου και εάν προέρχεται.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για γρήγορη ανάρωση στους τραυματισμένους. Η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα είναι στο πλάι τους».

Διεθνής καταδίκη

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε την «ιδιαίτερη λύπη» της. «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται». Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και μεμονωμένα από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σχετικά: «Καταδικάζω απερίφραστα τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία … Οι ΗΠΑ εκφράζουν τα πλέον ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, των νεκρών και των τραυματιών στις δύο επιθέσεις και στέκονται δίπλα στο λαό της Νιγηρίας και της Αιγύπτου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Το Ιράν καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για τον θάνατο αθώων» πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ενταση μετά την επίθεση

Εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση τη νύχτα, έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 22 νεκρούς και 79 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Μερικοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι εκσφενδόνισαν ο ένας στον άλλον πέτρες, δήλωσε ένας μάρτυρας.

Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα το απόγευμα τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όταν οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν την ταφή των νεκρών.

Βλέπουν σύνδεση με την Αλ Κάιντα

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να “απελευθερώσει” δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει αρχικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρεία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης τον Οκτώβριο που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.
http://www.ethnos.gr