Πολωνία: Συλλήψεις μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

Δύο βουλευτές κρύβονταν στο προεδρικό μέγαρο υπό την προστασία του προέδρου Άντζεϊ Ντούντα μετά την καταδίκη τους σε ποινές φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας

Polland

Σε μια δραματική κλιμάκωση της πολιτικής μάχης της Πολωνίας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, η αστυνομία εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο της χώρας το βράδυ της Τρίτης και συνέλαβε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και τον συνεργάτη του Μάτσεϊ Βόισικ που κρύβονταν υπό την προστασία του προέδρου Άντζεϊ Ντούντα μετά την καταδίκη τους σε ποινές φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας.

Οι συλλήψεις αποτυπώνουν τη μάχη μεταξύ του Ντούντα και του νέου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επιδιώκει να αλλάξει τα κακώς κείμενα των οκτώ χρόνων διακυβέρνησης από το εθνικιστικό, συντηρητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) και να θέσει εκτός τους πιστούς της προηγούμενης κυβέρνησης από βασικούς θεσμούς όπως μέσα ενημέρωσης, δικαστήρια και κρατικές εταιρείες.

Ο Ντούντα εξακολουθεί ωστόσο, γράφει το POLITICO,  να έχει σημαντική ικανότητα να εμποδίσει τις απόπειρες μεταρρύθμισης του Τουσκ. Η υπόθεση των δύο καταδικασμένων βουλευτών PiS που απολάμβαναν προεδρικής προστασίας μετατράπηκε γρήγορα σε σημείο αναφοράς στην μάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων, έως ότου οι αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις.

Η νέα κυβέρνηση του Τουσκ, η οποία κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο, θέλει να αναδιαμορφώσει τη χώρα για να την επαναφέρει σε ευθυγράμμιση με τους δημοκρατικούς κανόνες της ΕΕ, ξεκλειδώνοντας δισεκατομμύρια παγωμένα κεφάλαια της ΕΕ και κάνοντας ξανά τη Βαρσοβία ευρωπαϊκή δύναμη.

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…