Πολωνία: Αστυνομική καταστολή στις διαδηλώσεις για «ελεύθερη άμβλωση»

Με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Παιδείας στην  Βαρσοβία, συγκρούστηκε η αστυνομία μετά την κυβερνητική απόφαση που ενισχύει τους περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση.

NewsRoom 23/11/2020 | 23:52

Η «Απεργία Γυναικών» (Strajk Kobiet) είχε οργανώσει διαμαρτυρία με το κλείσιμο του δρόμου με αυτοκίνητα σε μια γέφυρα στη Βαρσοβία και δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, σε ξεχωριστή κινητοποίηση, μπροστά από το υπουργείο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία σήμερα το απόγευμα. Οι διαδηλωτές άνοιξαν ένα μεγάλο πανό έξω από το υπουργείο, το οποίο έγραφε «Ελεύθερη άμβλωση, ελεύθερη εκπαίδευση» και φώναζαν το σύνθημα «σχολεία ελεύθερα από τον φασισμό», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Η οργάνωση Szpila, μια ομάδα ακτιβιστών «κατά της καταστολής», γνωστοποίησε ότι 4 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Η αστυνομία της Βαρσοβίας δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Αν και επικεντρώνονται στο θέμα της άμβλωσης, οι διαδηλώσεις αντηχούν και τον ευρύτερο θυμό των πολιτών κατά της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και των συμμάχων της στην καθολική εκκλησία. Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δέχθηκε επικρίσεις καθώς διόρισε τον Πρέμισλαβ Τσζάρνεκ, έναν πολέμιο της εξάπλωσης της «ιδεολογίας των ΛΟΑΤΚΙ», στη θέση του υπουργού Παιδείας, σε μια νέα στροφή προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε αφού προσπάθησε να αφαιρέσει ένα προστατευτικό τζάμι από ένα περιπολικό. Τοπικά ΜΜΕ είχαν νωρίτερα μεταδώσει ότι ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από ένα αστυνομικό βαν.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη την 22α Οκτωβρίου να αυστηροποιήσει περαιτέρω τον ήδη περιοριστικό νόμο για την άμβλωση.