Newsroom

Newsroom

Δίνουν πολλά, περιμένουν περισσότερα οι Γερμανοί από τα ελληνικά αεροδρόμια

Η γερμανική κοινοπραξία Fraport-Slentel προσβλέπει σε σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε βάθος 40ετίας. Αυτό…

aerodromio rodou

Η γερμανική κοινοπραξία Fraport-Slentel προσβλέπει σε σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε βάθος 40ετίας. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία πάνω στη συγκεκριμένη επένδυση. 

Η Fraport-Slentel στην οποία συμμετέχει κι ο όμιλος Κοπελούζου, προτιμήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι δύο ανταγωνιστικών προσφορών διότι προσέφερε εφάπαξ το ποσό των 1,234 δις. ευρώ και 22,9 εκατ. το χρόνο ως μίσθωμα στο ελληνικό κράτος. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση των αεροδρομίων, με έγκυρες προβλέψεις να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των έργων μέχρι το 2020. 

Η σημασία αυτού του εντυπωσιακού ποσού πρέπει να συνεκτιμηθεί με τρεις παράγοντες. Πρώτον, η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ήταν περί τα 340 εκατ., ήτοι περίπου 3,5 φορές μικρότερο από το ποσό που τελικά συμφωνήθηκε με τη Fraport-Slentel. Δεύτερον, οι αντίστοιχες προσφορές των δύο άλλων κοινοπραξιών (η CASA με έδρα την Αργεντινή και η γαλλική Vinci) κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίπεδο των 800 -900 εκατ., δηλαδή η γερμανική κοινοπραξία θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει το διαγωνισμό και με λιγότερα χρήματα από αυτά που τελικά δίνει. Τρίτον, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχεδιασμό της Fraport-Slentel, η κοινοπραξία θα εμφανίσει ζημιές περί τα 100 εκατομμύρια κατά την πρώτη τριετία.  

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η γερμανική κοινοπραξία ήθελε πάση θυσία τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Στο koutipandoras.gr και το HOT DOC παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε με περισσότερα το συντομότερο δυνατό. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…