Πολιτική κρίση στη Γερμανία μετά τη συμμαχία Δεξιάς και Νεοναζί – Παραιτήθηκε ο Κέμεριχ

Παραιτήθηκε μετά την κατακραυγή ο Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου. «Κακή μέρα για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε νωρίτερα η Μέρκελ τη «μαύρη συμμμαχία» και ζητάει νέα προσφυγή στις κάλπες για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, ενώ ο Πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, φέρεται να είχε δώσει το «πράσινο φως» για την εκλογή Κέμεριχ με ψήφους της ακροδεξιάς, ενώ χθες δήλωνε «αιφνιδιασμένος»

thu 0

Μια «μαύρη» συμμαχία σχηματίστηκε στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία με στόχο την ανατροπή της Αριστεράς (Die Linke) που ήταν το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Πρωθυπουργός αναδείχτηκε ο Τόμας Κέμεριχ των Φιλελευθέρων (FDP) – ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη μόλις που κατάφερε οριακά την είσοδό του στη Βουλή με 5% – με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU) της και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). 

Ως «αναπόφευκτες» περιέγραψε την παραίτησή του και τη διάλυση της Βουλής ο φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου με την στήριξη και της ακροδεξιάς προκάλεσε χθες, Τετάρτη, πολιτικό σεισμό στην Γερμανία.

Ο κ. Κέμεριχ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από το πόστο του Πρωθυπουργού. «Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε ο κ. Κέμεριχ και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο κ. Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τόμας Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον κ. Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει, αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο κ. Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του κ. Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν χθες στους δρόμους της Γερμανίας αντιδρώντας στη «συμμαχία» Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και ακροδεξιών για την εκλογή Κέμεριχ. Τη συμμαχία με την ακροδεξιά καταδίκασαν ηγεσίες των κομμάτων, ακόμη και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποίοι ήταν εκείνοι που πρότειναν τον Κέμεριχ για το αξίωμα. 

Στις εκλογές της Θουριγγίας, το Die Linke είχε αναδειχθεί νικητής των τοπικών εκλογών, τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο δε διέθετε απόλυτη πλειοψηφία, αλλά είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Με αυτά τα δεδομένα μια αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θεωρούνταν δεδομένη, αφού έως τώρα δεδομένη θεωρούνταν και η άρνηση των κομμάτων να συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Το ποσοστό του Die Linke ήταν 31%, του AfD 23,4%, του CDU 21,7%, ενώ μονοψήφια ποσοστά έλαβαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP.

Μετά από αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα συγκληθεί, το Σάββατο, στην καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή με τις ηγεσίες των SPD και CDU να συζητούν για την αποκλιμάκωση. Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η Άγγελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι ηγεσίες των κομμάτων, ακόμη και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, καταδίκασαν το αποτέλεσμα κι έκαναν ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο. «Αν τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου, CDU, SPD και Πράσινοι δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση του κ. Κέμεριχ για συνεργασία, τότε θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νέες εκλογές – και, κατά την γνώμη μου, θα ήταν απαραίτητες», δήλωσε ο κ. Λίντνερ. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκάλυψη, δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος χθες δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, δίνοντας το «πράσινο φως» για την εκλογή του, ακόμα και με τη στήριξη του ακροδεξιού AfD.

Η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ φάνηκε να συγκατανεύει, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές δεν θα ήταν η χειρότερη διέξοδος από την κρίση». Η απάντηση όμως της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία, ότι αντιλαμβάνονται ως ευθύνη τους την προσπάθεια να εμποδίσουν την στασιμότητα και τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε επίσης την εσωτερική κρίση στο CDU, το προεδρείο του οποίου είχε προηγουμένως ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες.

«Ασυγχώρητη» η εκλογή Κέμεριχ λέει η Μέρκελ

Για μια «κακή μέρα για την δημοκρατία» έκανε λόγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Χαρακτήρισε τη διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η εκλογή αυτού του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια “μοναδική” διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση – τόσο του CDU όσο και δική μου – ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τουλάχιστον το CDU, «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό Πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για τη δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».

Η Καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη την σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στην Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς την Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του CDU.

Ο Πρόεδρος του FDP φέρεται να είχε εγκρίνει την εκλογή Κέμεριχ με τη στήριξη του AfD

Το «πράσινο φως» για την εκλογή του υποψηφίου του, του Τόμας Κέμεριχ, ακόμη και με την στήριξη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), φέρεται να είχε δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider», δύο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας ο κ. Λίντνερ, ο οποίος χθες δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τις εξελίξεις, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κέμεριχ, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο. Ο κ. Κέμεριχ ενημέρωσε τον Πρόεδρό του ότι κατά την τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, εάν αποσύρονταν οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της AfD, θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής. Η επιλογή του κ. Λίντνερ ήταν να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Κέμεριχ, προκειμένου «να δοθεί μια εναλλακτική για τα αστικά κόμματα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ο κ. Κέμεριχ να εκλεγεί, αλλά με τις ψήφους της ακροδεξιάς. «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του FDP, ο κ. Λίντνερ έδωσε για αυτό το “πράσινο φως”», αναφέρει το Business Insider.

Χθες το βράδυ άλλωστε, η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μιλώντας στο ZDF, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον αρχηγό του FDP για την πιθανότητα ο υποψήφιός του να εκλεγεί με τις ψήφους της AfD και του είχε ζητήσει να το αποσύρει. Για τον ίδιο λόγο το CDU, δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, απέσυρε τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία.

Σύμφωνα πάντως με το Business Insider, δεν είχε προηγηθεί κάποια συνεννόηση μεταξύ του FDP και της AfD στη Θουριγγία. Ακόμη και οι επικριτές του Μπγερν Χέκε (σσ. του ακραίου αρχηγού της AfD στη Θουριγγία) δεν πιστεύουν ότι υπήρξε συμφωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι από το FDP η μόνη απάντηση που δόθηκε στο δημοσίευμα είναι ότι «ο Πρόεδρος του κόμματος σε καμία στιγμή δε συμφώνησε σε συνεργασία με την AfD – είτε δημοσίως είτε εσωτερικά».

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…