Newsroom

Newsroom

Το Politico «κρεμάει στα μανταλάκια» την Novartis

Την επισκίαση της τελετής βραβείων από την χορηγία της Novartis σχολίασε το Newsletter της εφημερίδας Politico

Καυστική σε δημοσίευμα της η  εφημερίδα Politico, αναφορικά με την αποχώρηση ευρωβουλευτών από τη διοργάνωση των βραβείων MEP του περιοδικού Parliament επικαλούμενοι τον ρόλο της Novartis σε ένα φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας στην Ελλάδα. 

Το Politico υπογραμμίζει πως «οι δικαστές Alice Stollmeyer, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Defend Democracy, και Michiel van Hulten, διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ, δήλωσαν στο περιοδικό του Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα ότι είναι “ανάρμοστο” να εμπλέκεται η Novartis. Ζητούν να αφαιρεθεί η κατηγορία υγείας φέτος και “να μην συνδεθεί η Novartis με την τελετή ή τα βραβεία με οποιονδήποτε τρόπο”. “Αν δεν γίνει ένα τέτοιο βήμα, δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να αποσυρθούμε από την κριτική επιτροπή με άμεση ισχύ”, προσθέτουν».

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της φαρμακοβιομηχανίας το δημοσίευμα περιγράφει την στάση της άλλης πλευράς λέγοντας πως: «”Η Novartis επέλεξε να συμμετάσχει επειδή το βραβείο Υγείας και Ευημερίας γιορτάζει την αφοσίωση και την προσπάθεια που χρειάζεται για να επαναπροσδιορίσει την ιατρική για να βελτιώσει και να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων”, έγραψε εκπρόσωπος της Novartis στο EU Influence αργά την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα ρόλο στην επιλογή των νικητών. “Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τα φετινά βραβεία και η συμμετοχή μας δεν κρύφτηκε ποτέ από τους παρευρισκόμενους, τους υποψηφίους ή την κριτική επιτροπή”».

Το Newsletter του Politico δεν μένει απλά στη στάση των δύο πλευρών. Προχωρά στον σχολιασμό του παρασκηνίου σημειώνοντας πως «Novartis πλήρωσε πρόστιμα συνολικού ύψους σχεδόν 350 εκατομμυρίων δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά στο εξωτερικό των ΗΠΑ που επικεντρώθηκε στον εσωτερικό έλεγχο και τις λογιστικές παραβιάσεις στην Ελλάδα, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Η έρευνα στην Ελλάδα αφορούσε επίσης ισχυρισμούς ότι η Novartis απέδωσε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να τους πείσει να ξοδέψουν δημόσιο χρήμα για τα προϊόντα της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, με μια συνεχιζόμενη έρευνα στην οποία εμπλέκονται πρώην ανώτεροι πολιτικοί και το δικαστικό σώμα».

«Η Novartis Hellas συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει έρευνά τους», αναφέρει επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου της φαρμακοβιομηχανίας.

Κλείνει υπογραμμίζοντας πως «με ανοιχτή επιστολή, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Δανός ευρωβουλευτής Νικολάι Βίλλουμσεν από την ομάδα The Left αποσύρθηκε από την εκδήλωση λόγω του “αμφιλεγόμενου” χορηγού».

Ο δανός ευρωβουλευτής δε, ανάρτησε νέο tweet μετά την δημοσίευση του Politico, λέγοντας πως θεωρεί σπουδαίο πως η εφημερίδα ασχολήθηκε με την αμφιλεγόμενη χορηγία όπως και το γεγονός πως τα μέλη της κριτικής επιτροπής εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.

 

 

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

«Ξεπέρασε ακόμα και τον πιο κακό εαυτό της» η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΑΔΑΕ,…