Newsroom

Newsroom

Politico για το επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη: «Γειά σας και… αντίο»

Στο χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου που οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποχωρήσει εσπευσμένα από την Τρίπολη της Λιβύης αναφέρεται το Politico

dendias

Το στο άρθρο του με τίτλο «Γεια σας, αντίο: ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται στην Τρίπολη και φεύγει αμέσως μετά», περιοδικό αναφέρει ότι «η γρήγορη διπλωματική ανατροπή πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης».

«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο εμπλεκόμενος πολιτικός δεν βγαίνει καν το αεροπλάνο και φεύγει». Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο σχολιάζει σε άρθρο του το Politico το διπλωματικό επεισόδιο κατά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού, όμως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο Έλληνας Υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η Υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον κ. Δένδια να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση

Το Politico εξηγεί ότι η Λιβύη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και τον επαναστάτη στρατάρχη Χαλίφα Χατάρ, ισχυρό άνδρα της Ανατολής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

«Η Τουρκία, ο παραδοσιακός εχθρός της Ελλάδας», συνεχίζει το Politico «έχει στενούς δεσμούς με το GNA, και η Άγκυρα της έχει προμηθεύσει με εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας στην αποτροπή της εκστρατείας του Χάφταρ να καταλάβει την πρωτεύουσα».

«Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της λιβυκής ακτής — χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται», συμπληρώνει.

 

«Ο Δένδιας εκείνη την εποχή κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία.

Σχετικά με το διπλωματικά επεισόδιο διευκρινίζει«Σε αυτό το ταξίδι, ο Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί εκεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα. Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία».

«Αυτό ήταν το Σχέδιο Α», γράφει χαρακτηριστικά το Politico και έπειτα όπως λέει προέκυψε… το plan Β:

«Ο Δένδιας χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Την ίδια ώρα περίμενε και… η Μανγκούς!»

«Γρήγορος σαν αστραπή, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου και δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει» περιγράφει το Politico.

Το αεροπλάνο του Δένδια έπρεπε να περιμένει περίπου μία ώρα στο διάδρομο πριν κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του.

«Σε μια αιφνιδιαστική κατάσταση… ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση», ανέφερε το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «λυπάται αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης».

 

Όταν κυκλοφόρησε αυτή η δήλωση, οι Έλληνες ήταν ήδη πίσω στη Βεγγάζη.

Η ψυχρή αντίδραση του Μαξίμου  επιβεβαίωσε το χάσμα Μητσοτάκη – Δένδια

 

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση, τηρώντας μία μάλλον ψυχρή στάση. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση βλέπει παρέμβαση τρίτων, δηλαδή εν προκειμένω της Τουρκίας, πίσω από την «παγίδα» που έστησε η κυβέρνηση της Τρίπολης. «Εχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία και σας παραπέμπω» απάντησε ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε νέο δημοσιογραφικό ερώτημα απάντησε: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά και, προφανώς, οι επισκέψεις και τα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών είναι σε γνώση της Κυβέρνησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Γιάννης Οικονόμου δεν σχολίασε εάν τελικά η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Καυστικό ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος ανέφερε ότι «οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, κοστίζουν πολύ σοβαρά στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως «η σημερινή ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων από την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, μαρτυρά δυστυχώς την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι. Υπήρχε σοβαρά περίπτωση η Κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη, να μην επεδίωκε την εκπροσώπησή της σε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου;

Η εικόνα αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο το σημερινό απαράδεκτο περιστατικό, αλλά και τις αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης.

Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Λιβυκή μεταβατική Κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό συμφωνία οριοθέτησης, από την άλλη ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει και -επικαλούμενος απόφαση του ΟΗΕ- επισημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε συμφωνίες. Kαι ερωτώμενος αν η Ελλάδα αναγνωρίζει την μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ. Οικονόμου δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή η μια παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη και βέβαια η Ελλάδα συνεχίζει να εξαιρείται από τους εταίρους της από τις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη.

Η ανασφάλεια Μητσοτάκη, η παντελής απουσία συντονισμού μεταξύ Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ και η έλλειψη οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αποβαίνουν όλο και περισσότερο εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».