Newsroom

Newsroom

Επτά προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

Προβλέψεις για τα επτά σημεία που θα απασχολήσουν περισσότερο τις Βρυξέλλες εντός του 2020 από το Politico

eu flag brexit failing 1250x833 1

Προκλήσεις και ανακατατάξεις για την Ευρώπη θα φέρει το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών του Politico, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Φόβοι για ξέσπασμα νέας οικονομικής κρίσης, κλιματική αλλαγή, νέες τεχνολογίες, αποτελούν ορισμένες από τις επικεφαλίδες των προβλέψεων της γνωστής ιστοσελίδας.

Σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν αυτά ακριβώς τα ζητήματα, οι συντάκτες του Politico δημιούργησαν μια ευρωπαϊκή ατζέντα για το 2020, η οποία συνοψίζει τα δεδομένα από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, επιχειρώντας να επεκταθεί στο ποια θα είναι η πιθανότερη τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Κινεζοποίηση της Ευρώπης

Ένα από τα βασικά ζητήματα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι, κατά του συντάκτες του Politico, η σχέση της με την Κίνα.

Όπως επισημαίνουν, μετά το Brexit, ήδη, Γερμανία και Γαλλία, αναμένεται να πιέσουν την EE προς μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, με βασικό στόχο την υπεράσπιση της Ευρώπης και το φρένο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα και τον αποκλεισμό ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις, τονίζουν. Με λίγα λόγια, αν δεν μπορείς να τους ανταγωνιστείς αλλιώς, γίνε σαν αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η παραπάνω κίνηση ενδεχομένως να εγείρει αντιδράσεις εντός της ίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας αφού αρκετές είναι οι χώρες- μέλη όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και φυσικά η Ελλάδα που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων και θα σταθούν απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία. Θα είναι ένα πολυδιαφημισμένο βήμα στις ένδοξες εποχές της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέα οικονομική κρίση;

Το ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής κρίσης, μόλις 10 χρόνια μετά την τελευταία, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται πως είναι σενάριο που δεν δύναται να αγνοηθεί, σύμφωνα με το Politico. Άλλωστε η επόμενη κρίση είναι πάντα διαφορετική, όπως συνηθίζουν να λένε οι οικονομολόγοι.

Οικονομική αξιωματούχοι και οικονομολόγοι κοιτούν με αμηχανία προς το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Εναλλακτικές μορφές πίστωσης, μακριά από τις τράπεζες, έχουν ανθήσει μαζί με την οικονομία. Φαίνεται να μην έχουν αξιολογήσει το φαινόμενο με την απαραίτητη προσοχή.

Καθώς η οικονομία της Κίνας ταλαντεύεται, αυτή η μορφή πίστωσης δείχνει επισφαλής. Ακόμη και μία μικρή αύξηση στις απώλειες μπορεί να εξαφανίσει δανειστές με μικρό μαξιλαράκι.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να διανύουν μία περίοδο εκεχειρίας, ωστόσο ο τομέας της οικονομίας παραμένει εύθραυστος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες, το αποτέλεσμα των οποίων θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα αναλυτές δηλώνουν την ανησυχία τους, καθώς πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Οι σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit

Η πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου, παρατηρεί το Politico.

Οι συνομιλίες για τη νέα σχέση Βρετανίας – ΕΕ μετά το Brexit μόνο εύκολες δεν θα είναι. Όσοι πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πουλήσει τους οπαδούς του σκληρού Brexit και θα προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία κοντά στην ενιαία αγορά και τους τελωνειακούς ελέγχους της Ε.Ε. θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θέλουν πραγματικά να απομακρυνθούν από τους κανόνες της Ένωσης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι οικονομικές υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, ελπίζει σε Γαλλία και Γερμανία για μία συμφωνία για τρόφιμα και αυτοκίνητα, με καλύτερους όρους από αυτούς που του προσφέρουν αυτή τη στιγμή.

Σημαντικό σημείο είναι το αν θα κρατήσει ή όχι την υπόσχεσή του να μην ζητήσει επέκταση πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Εάν ο Τζόνσον θέλει να αποφύγει την πολιτική ντροπή θα πρέπει να ρίξει τις απαιτήσεις του ή να βρεθεί αντιμέτωπος με το οικονομικό σοκ του Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία.

Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι δύσκολες και επίπονες και όλα αυτά υπό την πίεση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Κλιματική αλλαγή

Με το 2020 να είναι, όπως επισημαίνουν, μια χρονιά που τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να χτυπήσουν νέα υψηλά, καμία ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

Νέα Τεχνολογία

Η Ευρώπη καλείται το 2020 να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί τις νέες τεχνολογίες. Ήδη, οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald’s ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν είναι αυτά της ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.

Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με το Ιράν

Σε «αγκάθι» που όλο και μεγαλώνει εξελίσσονται οι σχέσης της Ένωσης με το Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης αναμένεται να προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, καθώς χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη, αναφέρει το άρθρο του politico.

Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Βρυξέλλες vs Βαρσοβία

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας θα πιέσει για πιο βαθιά αναμόρφωση του νομικού του συστήματος, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κυβερνών κόμμα πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στο περιθώριο των προεδρικών εκλογών.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι τέτοια βήματα παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε., όμως η Βαρσοβία δεν ακούει.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…