«Πόλεμος» στην Ιταλία μετά τις δηλώσεις Ταγιάνι για τον Μουσολίνι

Ο δεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προκάλεσε πολεμική στην Ιταλία και στις Βρυξέλλες κάνοντας λόγο στο ραδιόφωνο για τις «θετικές» πλευρές του απολογισμού του Μπενίτο Μουσολίνι.

TAGIANI

«Μπορεί να μην συμμεριζόμαστε τη μέθοδό του (…). Όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, ο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το απόγευμα ο Ταγιάνι σε ιταλικό ραδιοσταθμό.

«Γενικά δεν θεωρώ θετική την κυβερνητική δράση του. Όμως υπάρχουν πράγματα που έγιναν», επέμεινε ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έκανε ωστόσο λόγο και για «λάθη (…) πολύ σοβαρά, απαράδεκτα», όπως η εξόντωση αντιπάλων, οι ρατσιστικοί νόμοι ή η κήρυξη πολέμου.

Μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις, ο Ταγιάνι διευκρίνισε το βράδυ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: «Ντροπή σ’ αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Παρόλα αυτά, τα λόγια του προκάλεσαν ζωηρές αντιδράσεις στην Ιταλία. Ένας χρήστης του Ίντερνετ δημοσιοποίησε τη φωτογραφία ενός ποτηριού με γλυφό νερό και το σχόλιο: «Μέσα σ’ αυτό το ποτήρι, υπάρχει και πόσιμο νερό».

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι προκάλεσαν πολεμική και στις Βρυξέλλες, όπου πολλοί αριστεροί ευρωβουλευτές υπενθύμισαν την παλιά συμμαχία –που ακόμη ισχύει σε όλες τις τοπικές εκλογές– ανάμεσα στο Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του Ταγιάνι, και τη Λέγκα και το Φρατέλι ντ’ Ιτάλια, δύο κόμματα της άκρας δεξιάς.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναξιοπρεπείς και απολύτως απαράδεκτες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις που εξωραΐζουν τον φασισμό ή να παραιτηθεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Σκα Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…