Πόλεμος στη Γάζα: Συνάντηση Λαβρόφ με Αραβικό Σύνδεσμο – «Aπαραίτητη μια σωστή διαπραγμάτευση»

Η Μόσχα στέλνει το μήνυμά της, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη μια σωστή διαπραγμάτευση για να προετοιμαστεί η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

lavrof 1

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ μετέβη σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, την μεγαλύτερη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο Αμπούλ Γκέιτ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κατά τα τελευταία επτά χρόνια της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, θα έχει συνομιλίες για τη «συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης αραβικών κρατών που εδρεύει στο Κάιρο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς χθες Σάββατο, η Ρωσία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία, καλώντας τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή πλευρά να σταματήσουν τη βία και κατηγόρησε τη Δύση για τον αποκλεισμό του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή.

Η Μόσχα χαρακτήρισε απαραίτητη μια σωστή διαπραγμάτευση για να προετοιμαστεί η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θεωρούμε την τρέχουσα μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση ως μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη εκδήλωση ενός φαύλου κύκλου βίας που προκύπτει από τη χρόνια αδυναμία συμμόρφωσης με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του και τον αποκλεισμό από τη Δύση του έργου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που απαρτίζεται από διεθνείς διαμεσολαβητές από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και τον ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε σήμερα υπόμνημα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.