Newsroom

Newsroom

"Πόλεμος" κυβέρνησης – Ν.Δ με αιχμή το μέλλον της οικονομίας

Κύκλοι της κυβέρνησης απάντησαν στην ανακοίνωση της ΝΔ που ανέφερε πως «ο Τσίπρας πανηγυρίζει επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ», τη στιγμή που μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση,

57f417261dc524e61a8b4674

«Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

«Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η “Συμφωνία Αλήθειας” θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια “αλήθεια” πρόκειται» προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Πόλεμος» κυβέρνησης – Ν.Δ με επίκεντρο την οικονομία

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμή το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Μία ημέρα πριν από το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση, επικαλούμενη την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο, πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση «που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του “κόφτη” και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για το «πλαστικό» χρήμα, τον «ακατάσχετο» λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Τα συγκεκριμένα ν/σ δεν ήρθαν στη Βουλή λόγω ενστάσεων των Θεσμών, τόσο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και για το ύψος του προστίμου σε όσους δηλώσουν, αδήλωτα μέχρι τώρα, εισοδήματα.

Εντός της ημέρας θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον μετασχηματισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ήταν ένα από δύο προαπαιτούμενο που έχουν απομείνει για την υποδόση των 2,8 δισ.

Η έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ότι φέτος το πραγματικό ΑΕΠ θα κλείσει με θετικό πρόσημο (0,1% του ΑΕΠ), αλλά και ότι το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ.

Προϋπόθεση για να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι η πλήρη εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM.

Μοσκοβισί: Κανένα κράτος δεν έκανε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα

Ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προσδιόρισε το Νοέμβριο ως τον μήνα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με βάση τα όσα έχει ο ίδιος συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές.

Σε ένα απολογισμό των πεπραγμένων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι κανένα άλλο κράτος δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση τόσο του ίδιου προσωπικά, όσο και της Κομισιόν και του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη στο θέμα των τελευταίων προαπαιτούμενων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Διακύβευμα είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως τον Νοέμβριο ώστε να υπάρξει απόδοση στην ελληνική οικονομία και να προσελκυθούν επενδυτές, περιγράφοντας, μάλιστα, την κατάσταση ως win – win.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι η στροφή στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη, η έμφαση στο κοινωνικό σκέλος της οικονομίας, αλλά και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν τη χώρα σε καλό δρόμο. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», ήταν το σχόλιό του για τις μεταρρυθμίσεις.

Ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο (σ.σ. σε τριμηνιαία βάση) κατέγραψε η ελληνική οικονομία και προβλέπεται σημαντική επιτάχυνση για το 2017. Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο σε συνεδρίαση για την ελληνική διάσωση.

Όπως είπε, θετικές εξελίξεις υπάρχουν στην Ελλάδα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός.

Αναφέρθηκε στα όσα συμφωνήθηκαν (εξοικονόμηση 3% μέσω ασφαλιστικού, φορολογικών κ.τλ.), αλλά και σε μεταρρυθμίσεις όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.

Κανένα κράτος-μέλος δεν κλήθηκε να κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, αλλά και κανένα δεν χρειάστηκε, τόνισε ο Επίτροπος.

Η πρόοδος που έγινε πρόσφατα στα προαπαιτούμενα ήταν ουσιαστική για να γίνει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία έως το Eurogroup, τόνισε.

Μίλησε για στόχο, η β’ αξιολόγηση να προχωρήσει γρήγορα και να κλείσει τον Νοέμβριο. Αφορά σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη («γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», όπως είπε). Ως προς αυτό, η προσέγγιση της Κομισιόν θα είναι «αντικειμενική» και «θετική». «Θα είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και τα υπουργεία που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν».

Εχουμε την αίσθηση ότι κάποια υπουργεία προχωρούν μπροστά και κάποια άλλα όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, σχολίασε δηκτικά.

Όπως είπε, έχουμε φύγει από τη δύσκολη περίοδο που γινόταν λόγος για το Grexit, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να υπάρξει ένα success story. Εχω διαθέσει πολύ χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Με πληροφορίες και από naftemporiki.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…