"Πόλεμος" Καθολικών ιερέων στον Σαλβίνι για το μεταναστευτικό

Ο Τζιανφράνκο Φορμεντόν, ιερέας στην κεντρική περιοχή της Ούμπρια της Ιταλίας, που έχει κάνει πολλά κηρύγματα κατά του ρατσισμού και υπέρ των μεταναστών στο παρελθόν, ξέρει καλά πως είναι να έρχεσαι σε σύγκρουση με τον Ματέο Σαλβίνι, τον νέο υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας.

5b44c1aa1dc524f03c8b45b1

Απαντώντας στη ξενοφοβική ρητορική του κόμματος το 2015 – το έτος που περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη και 150.000 έφτασαν στις νότιες ακτές της Ιταλίας – είχε βάλει ένα σημείωμα στην πόρτα της εκκλησίας του στο Σαν Μαρτίνο ντι Τριγκάνο, ένα χωριουδάκι της πόλης Σπολέτο, λέγοντας: «Απαγορεύεται η είσοδος στους ρατσιστές. Πήγαινε σπίτι!»

Πολύ γρήγορα προκάλεσε την οργή του Σαλβίνι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ίσως ο ιερέας προτιμά τους λαθρέμπορους, τους σκλάβους και τους τρομοκράτες; Λυπάμαι τον Σπολέτο και την εκκλησία του αν αυτός ο άνθρωπος [ονομάζεται] ιερέας.»

Ο Φορμεντόν λέγεται επίσης ότι αποτέλεσε στόχο εκφοβισμού από ακροδεξιούς, όταν το σπίτι του παραβιάστηκε λίγες μέρες αφότου ένας αποτυχημένος υποψήφιος της Λέγκας σε τοπικό ψηφοδέλτιο, τραυμάτισε έξι Αφρικανούς έπειτα από πυροβολισμούς στην πόλη Μασεράτα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Καθώς το δημοκρατικό κόμμα, η μεγαλύτερη «αριστερή» δύναμη στην Ιταλία, εμφανίζεται φοβικό απέναντι στη βιτριολική στάση του Σαλβίνι για τη μετανάστευση, υπό τον φόβο ότι θα χάσει τους υποστηρικτές του, οι ισχυρότεροι αντίπαλοι του υπουργού Εσωτερικών είναι ιερείς όπως ο Φορμεντόν.

Αγωνίζονται να πείσουν τους ενορίτες να καλωσορίσουν τους μετανάστες, την ώρα που ο λόγος του Σαλβίνι έχει πέραση στις μάζες.

«Έχουμε έναν λαό που αποζητά ευλογίες από την εκκλησία, πομπές και θρησκευτικές τελετές, αλλά κάθε φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος θυμάται τους μετανάστες ή τους φτωχούς, σταματούν να ακούνε», δήλωσε ο Φορμεντόν στον Guardian.

«Υπάρχει μια σκοτεινή ρατσιστική δύναμη, και ο Σαλβίνι έχει συμβάλει στη δημιουργία της. Είναι «μάγος» στην καλλιέργεια του μίσους και την χειραγώγηση του θυμού. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν γίνει ρατσιστές εξ’ αιτίας του κλίματος στο οποίο ζούμε».

Γνωρίζοντας ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του θεωρούνται ευσεβείς καθολικοί, ο Σαλβίνι εκμεταλλεύτηκε τη θρησκεία για να αντλήσει υποστήριξη. Ο 45χρονος κράτησε για άλλη μια φορά ένα ροζάριο και ορκίστηκε στο ευαγγέλιο, ενώ απευθυνόταν σε χιλιάδες εκστασιασμένους ψηφοφόρους της Λέγκας στην ετήσια συγκέντρωσή τους στην Ποντίδα, μια πόλη στην περιοχή της βόρειας Λομβαρδίας, την περασμένη Κυριακή. Η ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη «μαζική μετανάστευση», ήρθε λίγες μέρες αφού ο Μάριο Δελπίνι, ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, ζήτησε περισσότερη ανθρωπιά μεταξύ των Χριστιανών.

«Μπορούν να πηγαίνουν στη λειτουργία κάθε Κυριακή και να αγνοούν το δράμα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους;», είπε χαρακτηριστικά ο Δελπίνι.

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του Σαλβίνι, περισσότερο από 200 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρενέβη επίσης και όταν ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, μπλόκαρε το Aquarius, ένα σκάφος διάσωσης με περισσότερους από 600 επιβαίνοντες, να προσαράξει στην Ιταλία τον Ιούνιο. «Επικροτώ όσους τους παρέχουν βοήθεια και ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο για να αποτρέψει τα αίτια της αναγκαστικής μετανάστευσης», δήλωσε ο ποντίφικας.

Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι καλλιεργεί μια σχέση με τον Αμερικανό καρδινάλιο Ρίτσαρντ Μπερκ, έναν φανατικό επικριτή του Πάπα Φραγκίσκου και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να χτίσει συναίνεση μέσα από στην εκκλησία.

Ο Κοσίμο Σκορντάτο, ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στη Μπαλαρό, γειτονιά του Παλέρμο όπου μένουν πολλοί μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στη Σικελία, συνέκρινε τη χρήση θρησκευτικών εικόνων από το Σαλβίνι με αυτές που χρησιμοποιούσαν τα αφεντικά της μαφίας.

«Το να κρατάς ροζάριο μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές μου θυμίζει τα αφεντικά της μαφίας που κρατάνε τη Βίβλο», δήλωσε στο Guardian ο Σκορντάτο, ο οποίος έχει εκφοβιστεί στο παρελθόν από τη μαφία.

«Οι μαφιόζοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως εκπροσώπους χριστιανικών αξιών, αισθάνονται προστατευμένοι από την εκκλησία και θέλουν να δείξουν στους ανθρώπους ότι έχουν τον Θεό στο πλευρό τους».

Ο Σκορντότο δήλωσε πρόσφατα ότι έγραψε μια επιστολή στον Σαλβίνι που τον ενθάρρυνε να δει τους μετανάστες ως ευκαιρία σε μια χώρα με χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και γηράσκοντα πληθυσμό. Δεν έλαβε απάντηση.

Ο Ένζο Βόλπε, ένας σελεσιανός ιερέας στο Παλέρμο, δήλωσε ότι οι Χριστιανοί έχουν «ξεχάσει τον καλό Σαμαρείτη, ο οποίος θεράπευε και φρόντιζε τους φτωχούς».

«Οι νέοι Ιταλοί μετακινούνται στις ΗΠΑ και την Αγγλία σε αναζήτηση εργασίας και ευκαιριών» πρόσθεσε. «Τι θα συνέβαινε αν οι χώρες αυτές είχαν σταματήσει τους Ιταλούς στα σύνορα όπως η Ιταλία κάνει με τους Αφρικανούς; Ποιά είναι η διαφορά; Είναι γιατί οι Αφρικανοί είναι μαύροι;»

Ο Λουίτζι Σιόττι, ένας από τους πιο δημοφιλείς ιερείς στην Ιταλία, διοργάνωσε διαμαρτυρία αυτό το Σαββατοκύριακο, καλώντας τον κόσμο να φορέσουν ένα κόκκινο μπλουζάκι – το ίδιο χρώμα που φορούσε ο τρίχρονος Αϊλάν που βρέθηκε πνιγμένος το 2015.

«Κόκκινο σημαίνει επίσης να σταματήσουμε», είπε. «Και πρέπει να σταματήσουμε τώρα, να σταματήσουμε και να προβληματιστούμε και να κοιτάξουμε μέσα μας. Πρέπει να αμφισβητήσουμε τις καρδιές και τη συνείδησή μας: τι κάνουμε;»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Άλεξ Ζανοτέλλι, μέλος των ιεραποστολών της Κόμπορι στη Βερόνα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δώσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα στις τραγωδίες στην Αφρική και να βοηθήσουν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι Ιταλοί για τη δυσχερή κατάσταση των μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς «παράσιτα» και «εισβολείς».

«Αν οι Ιταλοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην Αφρική, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι φεύγουν από τα εδάφη τους και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», είπε.

Αλλά από την στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχε να εκφράσει ισχυρή αντιπολίτευση, το βάρος πέφτει στους ιερείς να ασχοληθούν με τον Σαλβίνι.

Πηγή: theguardian.com

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…