Newsroom

Newsroom

"Πόλεμος" για τα δέκα στρέμματα

«Καταιγίδα» αντιδράσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή, σχέδιο νόμου…

«Καταιγίδα» αντιδράσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα και την αρτιότητα οικοπέδων σε περιοχές Natura.
Ηταν άλλο ένα επεισόδιο, από αυτά που η κυβέρνηση θα προτιμούσε να είχε αποφύγει διά του διαλόγου και της ενημέρωσης των «πράσινων» βουλευτών, που είχαν ήδη διαμηνύσει στην αρμόδια υπουργό (και την κυβέρνηση) ότι δεν επρόκειτο να «ενταφιάσουν υποκριτικά» τις διαφωνίες τους.
Ετσι δεν είχε ακόμη ξεκινήσει καλά καλά η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παραγωγής του ΠΑΣΟΚ, όταν η υπουργός Περιβάλλοντος δέχτηκε ομαδικά πυρά από τους συμμετέχοντες για τις «υπερβολές» και την ισοπεδωτική -οριζόντια- λογική που διατρέχει το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Οι «αιτίες πολέμου» πολλές, ενώ όπως διεφάνη το μέτωπο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την ημέρα ψήφισής του, η οποία ούτως ή άλλως αναβάλλεται προκειμένου το διορθωμένο νομοθέτημα να περάσει εκ νέου από την κρησάρα των «πράσινων» αρχικά βουλευτών. Και ενώ κάποιοι βουλευτές δήλωναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν άρθρα χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές, η συμβιβαστική λύση που περιγράφηκε από την ηγεσία του υπουργείου θεωρήθηκε το πρώτο βήμα υπέρβασης των αντιδράσεων – χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η «φιλοσοφία» του νόμου.

Η «φόρμουλα» ότι για όσους κατέχουν νομίμως μίνιμουμ τέσσερα στρέμματα με αρτιότητα σε περιοχή Natura παραμένει το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά χρειάζονται δέκα στρέμματα, εκτιμάται ότι απαντά στην κριτική αρκετών βουλευτών. Η «καταιγίδα» άρχισε από τον ίδιο τον εισηγητή του σχεδίου νόμου, Β. Γιουματζίδη, ο οποίος στο ερώτημα αν πρέπει να κληθούν μεταξύ των φορέων και οι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστήριξε με νόημα ότι «δεν χρειάζεται, διότι αυτοί έχουν… γράψει τον νόμο».

Ο Δ. Βαρβαρίγος μίλησε για απαξιωτική και περιφρονητική αντιμετώπιση από πλευράς υπουργείου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισής του – «μας έχετε σε καθεστώς ομηρείας», πρόσθεσε.

Κατά των «ανέξοδα οικολογούντων» τάχθηκε ο Δ. Δριβελέγκας και ο Γιάννης Βούρος αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ των Οικολόγων και των Οικολο-λάγνων! Ο Κώστας Καρτάλης, αν και τόνισε την ανάγκη να «προστατευτεί» το σχέδιο νόμου από υπερβολές, ρώτησε αν υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, που έχει θέσει αντικειμενικές αξίες σε οικόπεδα με αρτιότητα που με το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν θα είναι τελικά οικοδομήσιμα.

Οι βουλευτές τάχθηκαν γενικά κατά της οριζόντιας ρύθμισης και υπέρ των μελετών για κάθε περιοχή ξεχωριστά – όπως χαρακτηριστικά πρότεινε η Χρ. Αράπογλου.

Επεισοδειακή συνεδρίαση του ΚΤΕ
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών

Γιάννης Βούρος: «Ολοι σεβόμαστε το Περιβάλλον και την Οικολογία, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε Οικολο-λάγνοι. Δεν χρειάζονται υπερβολές».

Χρύσα Αράπογλου: «Αδικείται νομοθετικά η αναπτυξιακή πολιτική από την οριζόντια λογική – δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο, χρειάζονται ξεχωριστές μελέτες».

Κώστας Καρτάλης: «Προστάτευσε το νομοσχέδιό σου, γιατί με τις υπερβολές… κινδυνεύει – χρειάζεται συνεννόηση με το Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες που έχουν υποβληθεί στα μέχρι τώρα οικοδομήσιμα».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Συμβιβσμός
Οικοδομήσιμα τα παλιά οικόπεδα 4 στρεμμάτων

Δεν κινδυνεύουν τα οικόπεδα 4 στρεμμάτων που θα υφίστανται νομίμως μέσα σε περιοχές «Natura» μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας. Από τη στιγμή όμως που τεθεί σε ισχύ ο νόμος, το κατώτατο όριο αρτιότητας και κατάτμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών ορίζεται στα 10 στρέμματα. Τα παλαιά οικόπεδα, δηλαδή, των 4 στρεμμάτων μπορούν να οικοδομηθούν κατά παρέκκλιση, ενώ τα νέα θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μέγεθος 10 στρεμμάτων.

Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση του υπ. Περιβάλλοντος την οποία κατέθεσε η Τίνα Μπιρμπίλη στο ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες. Οι παρεκκλίσεις των 750 τετραγωνικών μέτρων και των 2.000 τετραγωνικών μέτρων καταργούνται, ενώ, όπως αναφέρθηκε, το όριο αρτιότητας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αν προκύψει τέτοια ανάγκη από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Δεν ξεκαθαρίστηκε, πάντως, τι θα γίνει με τις μεταβιβάσεις των οικοπέδων 4 στρεμμάτων μετά την ψήφιση του νόμου.

Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις των βουλευτών για την πρόβλεψη στο σ/ν σειράς υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο νόμος, από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επισημάνθηκε πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί νόμο-πλαίσιο, που θέτει τους γενικούς κανόνες.

Οι Οικολόγοι
Στο μεταξύ, στο πλευρό της υπουργού Περιβάλλοντος τάχθηκαν με χθεσινές τους ανακοινώσεις οι Οικολόγοι. Με κοινή ανακοίνωση οι 10 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, υποστηρίζουν πως θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων περιοχών. Θετικό, έστω και καθυστερημένο, πρώτο βήμα θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα.

Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr