«Πόλεμος» ανακοινώσεων Μενδώνη - Αυγής για την επιγραφή Γλέζου και Σάντα στην Ακρόπολη

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται ότι υπάρχει επιγραφή από το 1982 και ότι θα μπει μια δεύτερη σε άλλο σημείο της Ακρόπολης - Τι απαντά το avgi.gr στην επίθεση Μενδώνη

NewsRoom 16/04/2021 | 17:23

Στην έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή δημοσίευμα του avgi.gr που επέκρινε τη Λίνα Μενδώνη για την προκλητική ειρωνεία της από το βήμα της Βουλής, όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία επιγραφής στην Ακρόπολη για τους Γλέζο και Σάντα, ενώ επιγραφή υπάρχει στο χώρο από το 1982.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται ότι θα μπει δεύτερη ίδια επιγραφή για την ηρωική πράξη αντίστασης των Γλέζου και Σάντα σε λίγα μέτρα απόσταση από την προηγούμενη, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης» προς το πρόσωπο της υπουργού.

Η ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού

Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αυγής» αναφέρεται ως «είδηση» η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως «ψέμα» η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα στη Βουλή, ότι πρόκειται να αναρτηθεί πινακίδα με τα ονόματά τους, στο σημείο, από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προφανώς, κάποιος ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση.

Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή, είπε κατά λέξη τα εξής: «Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου.

Η απάντηση της Αυγής

Ο φθηνός αντιπερισπασμός της Λίνας Μενδώνη ήταν εξαρχής καταγέλαστος, καθώς στον Ιερό Βράχο υπάρχει ήδη τέτοια επιγραφή, η οποία τοποθετήθηκε το 1982 δίπλα στο σημείο που βρισκόταν η σημαία των κατακτητών, παρουσία των αγωνιστών και της τότε υπουργού Πολιτισμού λίνας Μενδώνη.

Σε τι θα αποσκοπούσε μία ακόμα επιγραφή για το ίδιο γεγονός σε απόσταση 120 μέτρων από τη θέση της ήδη υπάρχουσας; Προφανώς σε τίποτα. Άλλωστε, οι σεμνοί αγωνιστές Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος δεν θα ανέχονταν δεύτερη επιγραφή για την πατριωτική τους πράξη, σε αντίθεση με την Λίνα Μενδώνη που η ίδια υπέγραψε τη σύμβαση για τις τρεις (3) ντροπιαστικές επιγραφές με το όνομά της.

Καλό θα είναι η Λίνα Μενδώνη να ελέγξει τις επιλογές της, να αφήσει ήσυχη την ιστορία του ελληνικού λαού και των αγωνιστών του και να προσπαθήσει να ελέγξει την κρίση μεγαλείου που την διακατέχει.