Ποιος τόλμησε να ταράξει τον ύπνο του Κυριάκου;

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Τραμπισμό ακόμα και όταν «αυτός» αποφάσισε να αιματοκυλήσει μια ολόκληρη χώρα.

AP 20007712664418

Οπαδοί του Ντόναλτ Τραμπ, αφηνιασμένοι ακροδεξιοί με όπλα και μίσος για ότι τους στέκεται εμπόδιο εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Οι χθεσινές φρικιαστικές σκηνές σηματοδοτούν την έναρξη μια νέας εποχής. Ο Τραμπισμός ξεκινά πόλεμο και τα χθεσινά επεισόδια ήταν απλά μια πρώτη μικρή ήττα για τους σχεδιασμούς του.

«Να θυμάστε για πάντα αυτή την ημέρα», δήλωνε λίγες μέρες νωρίτερα ο Τραμπ στο μήνυμά του, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή τρόμου που ξημερώνει για όλη τη Δύση.

Και μπορεί αυτή η ζοφερή πραγματικότητα να απασχολεί από χθες κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη σε όλον τον κόσμο, ωστόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως αποτέλεσε έναν άσχημο εφιάλτη που τάραξε τον γαλήνιο ύπνο του.

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον. Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τα «γεγονότα» της Ουάσιγκτον.

Ακόμα και σε αυτή την ιστορική-οριακή στιγμή για τη σύγχρονη δημοκρατία ο πρωθυπουργός επέλεξε το παιχνίδι με τις λέξεις και την παραπλάνηση. Γιατί καλή και όμορφη η περιγραφή των συναισθημάτων που προκαλούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη η βία και τα φρικτά γεγονότα, ωστόσο οι στιγμές δεν προσφέρονται για ψυχανάλυση.

Ο πρωθυπουργός συνειδητά επέλεξε στο μήνυμα του να μην προσδιορίσει τα υποκείμενα και τους φορείς των βιαιοπραγιών, τους υπεύθυνους της «φρίκης». Σκόπιμα αποφάσισε να μην θίξει τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του. Να μην πει κουβέντα για το πολιτικό και συνταγματικό διακύβευμα της σύγκρουσης. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε χθες να εγκαταλείψει τον τραμπισμό και να πάρει θέση υπέρ της δημοκρατίας.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά… Πώς θα γινόταν τη μια μέρα να τοποθετεί τον Μάκη Βορίδη νέο υπουργό Εσωτερικών και την επόμενη να αποκηρύξει δημόσια την alt-right ατζέντα; Με τι καρδιά να καταδικάσει ο πρωθυπουργός την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ όταν σε κεντρικά ζητήματα όπως στο μεταναστευτικό, στο κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, στον αυταρχισμό και στην καταστολή κοπιάρει συλλήβδην το απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Μετά είναι και οι εσωκομματικές ισορροπίες… Πώς να πάει κόντρα ο Κυριάκος στους φανατικούς θαυμαστές του τραμπισμού; Πώς να δυσαρεστήσει τον Σαμαρά, τον Μπογδάνο και τον Άδωνι που δήλωνε πως «θα ψήφιζε με τα δύο χέρια Ντόναλντ Τραμπ».

Η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ξεκαβαλήσει το φουσκωμένο κύμα του τραμπισμού και της ακροδεξιάς αποκτά μάλιστα χαρακτηριστικά πολιτικής τραγωδίας, αν συγκρίνουμε το μήνυμα του πρωθυπουργού με τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε το θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Όλοι είδαμε χθες τις δυσάρεστες εικόνες από την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι εικόνες αυτές με θύμωσαν και επίσης με λύπησαν. Εκφράζω τη λύπη μου που από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του, όπως και χθες», δήλωσε η Μέρκελ και χαρακτήρισε τους εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ «επιτιθέμενους και ταραξίες».

«Οι ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο Καπιτώλιο αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα και παντού. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει και θα γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού που επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν την λαϊκή θέληση, στην Ουάσινγκτον έκανε λόγο η Φ. Γεννηματά προσθέτοντας: «Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο».

«Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και στη συνέχεια επισήμανε ότι «Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

«Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των Aμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Καθαρές λέξεις και ξεκάθαρη καταδίκη από όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε ποιος προκάλεσε ταραχή στον πρωθυπουργό και ποιος διέκοψε τον ύπνο του…

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…