Ποιος θα τους κάνει να “καταλάβουν”;

Πολλές χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την πανδημία και ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία.

5072402 1

Εκατοντάδες συνάδελφοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, ΜΟΝΙΜΟΙ και ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ έχουν γράψει επώνυμα άρθρα, καταγγελίες, προτάσεις, διεκδικήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δεκάδες προέρχονται από τον Ευαγγελισμό και δίνουν μάχη κάθε μέρα και με τον κορωνοιό και με την απαράδεκτη κατάσταση. Σχεδόν κλείνει χρόνος και αυτά που η πολιτεία εξασφάλισε για τις δημόσιες δομές υγείας απέχουν… έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες.

Είναι πάντως προφανές και στους …μη γνωρίζοντες πως αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σε ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είχαμε αποφύγει τις τραγικές καταστάσεις που δυστυχώς ζούμε σε όλους τους χώρους υγείας. Και πιο συγκεκριμένα, να τι δείχνει η εμπειρία μας από τον Ευαγγελισμό και μάλιστα, ενόψει «3 ου κύματος»:

➢ Τις τελευταίες βδομάδες και κάθε βδομάδα δεκάδες συνάδελφοι από το προσωπικό έχουν μολυνθεί και μολύνονται. Ο αριθμός κυμαίνεται από 50 έως 70, με στοιχεία που δύσκολα συγκεντρώνει το Σωματείο, διότι επίσημη ενημέρωση προς εμάς, ουδέποτε υπήρξε. Κοντά σ΄αυτούς και μερικές δεκάδες σε καραντίνα. Πρακτικά δηλαδή κάθε βδομάδα λείπει μόνο λόγω κορωνοϊού μια 100δα συναδέλφων. ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ του προσωπικού; ΟΧΙ. Κι ας είναι κάτι που επισημάνθηκε και απαιτήθηκε από το σωματείο εδώ και ένα χρόνο!

➢ Ολόκληρες κλινικές μπαίνουν σε καραντίνα (πριν λίγο καιρό η ορθοπεδική και η νευροχειρουργική, κατ’επανάληψη χειρουργικές, αυτή τη στιγμή μία παθολογική κ.ο.κ.) είτε γιατί βρέθηκαν ασθενείς των κλινικών αυτών θετικοί στον κορωνοιό, είτε επειδή μολύνθηκε προσωπικό. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρθηκαν στις κλινικές covid με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας απίστευτος συνωστισμός, ειδικά μετά από γενική εφημερία. ΕΓΙΝΕ ΣΥΧΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TEST σε όλο το προσωπικό και στους ασθενείς;
ΟΧΙ! Κι ας το ζητάμε επίσης εδώ κι ένα χρόνο.

➢ Οι γιατροί των Τ.Ε.Π. Εκτός από το βασικό τους μέλημα που είναι η υποδοχή των επειγόντων περιστατικών, covid και non covid επιφορτίστηκαν τώρα και τους εμβολιασμούς. Έχουν γίνει χίλια κομμάτια. Που να πρωτοπάνε; ΗΡΘΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ; ΟΧΙ! Κι αυτό επισημάνθηκε από μας πριν καν αρχίσουν οι εμβολιασμοί!

➢ Δόθηκε υπόσχεση εδώ και μήνες για 1018 εμβολιαστικά κέντρα. Έχει περάσει ήδη μήνας από την έναρξη των εμβολιασμών και γίνονται σχεδόν αποκλειστικά στα Νοσοκομεία και σε ελάχιστα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα; Στον Ευαγγελισμό γίνονται 150 εμβολιασμοί τη μέρα (όλοι στις 2 βάρδιες) προσωπικού και εξωτερικών πολιτών και η στόχευση διοίκησης – κυβέρνησης είναι να γίνονται 250 – 270 τη μέρα!!. Πως μπορεί ο Ευαγγελισμός με τις 60.000!! νοσηλείες το χρόνο και τους 500.000!! εξωτερικούς ασθενείς να δέχεται όλο το χρόνο ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες για τα εμβόλια;

Πέραν του αυταπόδεικτου δηλ. ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της Π.Φ.Υ., με ποιο προσωπικό φαντάζονται ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί αυτό το βασικότατο κομμάτι της πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού; Τους ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους από τις συνεχείς διπλοβάρδιες και την αναστολή αδειών; Πόσο θα αντέξουν; πώς θα πληρωθούν όταν έχουν ήδη ξεπεράσει τα πλαφόν τυπερωριών – εφημεριών; Μήπως προσέλαβαν προσωπικό επί τούτου; Άνοιξαν τα δεκάδες νοσοκομεία και οι λοιπές δομές που έκλεισαν από το 2013 (όπως πολλές φορές διάφορες κυβερνήσεις εξήγγειλαν) ΟΧΙ. Παρότι πέραν από προφανές, είναι και πάγιο και διαχρονικό αίτημα των μαχόμενων υγειονομικών, η ουσιαστική ανάπτυξη ΠΦΥ σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού!

➢ Έχει ξεκινήσει μια σπουδαία μελέτη από το τμήμα Ανοσολογίας και Αιμοδοσίας για προσδιορισμό αντισωμάτων ανά διαστήματα έως και 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, για να διαπιστωθεί αν και πόσο αναπτύσσονται αντισώματα και πόσο διαρκεί η ανοσία.
Ήταν μήπως ενέργεια που απορρέει από κάποιο κεντρικό κρατικό σχεδιασμό; ΟΧΙ. Και πάλι, καλύφθηκε από πρωτοβουλία μαχόμενων υγεονομικών παρότι πρόκειται για κομβικό επιστημονικό διακύβευμα!
➢ Αναβλήθηκαν πολλά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, πάγωσαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού, μειώθηκαν δραματικά τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και πολλοί εξωτερικοί ασθενείς μετέθεσαν ή ακύρωσαν τα ραντεβού τους για εξετάσεις εξειδικευμένες που δεν γίνονται σε Κ.Υ. (πχ έλεγχος βηματοδοτών, βιοψίες όζων, ενδοσκοπήσεις κ.λπ.).

Αποτέλεσμα να διαρραγεί η απαραίτητη συνέχεια στην παρακολούθηση χρόνιων νόσων ή η έγκαιρη διάγνωση που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των περισσότερων νόσων. Αυτό ήδη από το καλοκαίρι έχει αποτυπωθεί με τραγικό τρόπο στις γενικές εφημερίες όπου η πλειονότητα των περιστατικών φτάνουν περιπεπλεγμένα και πολύ πιο σύνθετα στην αντιμετώπιση. Μήπως πάρθηκαν μέτρα για να λυθεί αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στις υπηρεσίες κυρίως των νοσοκομείων που προσδιορίστηκαν ως «αναφοράς για covid»; ΟΧΙ. Και όμως, έχει αναδειχθεί με πλούσια αρθρογραφία αλλά και μελέτες υγειονομικών μήνες τώρα!

➢ Απόρροια του παραπάνω ήταν η μετατροπή αρκετών μεγάλων νοσοκομείων που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για πλειάδα νόσων, σε «νοσοκομεία μιας νόσου». Μήπως αξιοποιήθηκε η πρότασή μας για πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών (κι όχι αγορά υπηρεσιών) για την εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών που έμειναν ..μετέωροι;;; ΟΧΙ. Κι ας το τονίζουμε με εδώ και 1 χρόνο! Παράδειγμα: μόνο στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά που ο Ευαγγελισμός και το Ιπποκράτειο καλύπτουν τη μισή Ελλάδα, υπήρξε μείωση τουλάχιστον κατά 30%.

Που πήγαν αυτοί οι ασθενείς; Προφανώς ακριβοπλήρωσαν τους επιχειρηματίες της υγείας που πάντα έχουν εύκαιρες τις μεγάλες τους δαγκάνες, και προφανώς, κάποιοι δεν απέφυγαν το μοιραίο λόγω οικονομικής ανέχειας.

➢ Στο πρώτο κύμα της πανδημίας λειτούργησαν (με εξόντωση του προσωπικού) 44 κλίνες ΜΕΘ – ΜΑΦ covid. Τώρα λειτουργούν 32! Υπήρχε δυνατότητα από το καλοκαίρι να λειτουργούν, με τις ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις και οι 44 κι ακόμη παραπάνω.
Δυστυχώς οι παρεμβάσεις τώρα γίνονται. Βασίστηκαν στους διάφορους “δωρητές” ώστε να μην «επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό»!! Αναπτύχθηκαν μήπως οι κλίνες με το ανάλογο (βάσει διεθνών προδιαγραφών) εξειδικευμένο προσωπικό στα χρονοδιαγράμματα που ποσχόταν το Υπουργείο; ΟΧΙ. Ενώ εξαρχής το διεκδικούσαμε, πήγαν να βγάλουν τη «λάντζα» με λίγους ανειδίκευτους συναδέλφους νοσηλευτές «εξειδικευόμενους» που τους έριξαν μόλις πήραν τα πτυχία τους να κολυμπήσουν στον ωκεανό!

➢ Σε δύσκολες υγειονομικές περιόδους, σαν αυτή που διανύουμε, το κάθε Υπουργείο και η κάθε Διοίκηση πρέπει να εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση και προστασία παράλληλα του προσωπικού, ειδικά στο χώρο της Υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με πρακτικά μέτρα που αναγνωρίζουν το έργο μας (μόνιμες προσλήψεις, ΒΑΕ, μισθολόγιο κ.λπ.) το έκαναν; ΟΧΙ. Περιορίστηκαν σε υποκριτικά χειροκροτήματα των «ηρώων» κι ας είναι για όλο το λαό αυτονόητο πως δουλεύουμε σε άθλιες
συνθήκες!

➢ Παράλληλα, με κάθε τρόπο και για πολλοστή φορά επιχειρήθηκε από τους διοικούντες η απαξίωση του Σωματείου μας. Απόδειξη πως στον 1 χρόνο της πανδημίας, με ορυμαγδό προβλημάτων, που ΕΜΕΙΣ μέσα στη μάχη λύναμε, η Διοίκηση μας αγνόησε κατ΄επανάληψη λες και είναι φέουδο της ο Ευαγγελισμός. Υπήρξε δημοκρατική συμπεριφορά; ΟΧΙ. Το αντίθετο. Σωρεία πειθαρχικών ποινών στη
συντριπτική τους πλειοψηφία άνευ αντικειμένου, μόνο για τρομοκράτηση και υποταγή
των συναδέλφων.

➢ Φυσικά σε ένα κείμενο, είναι αδύνατο να περιγραφούν όλα τα προβλήματά μας που είναι πολλά, ιδιαίτερα και δύσκολα. ΕΜΕΙΣ λύνουμε όσα μπορούμε, με υπερεργασία, πρωτόγνωρο ηρωισμό και αλληλέγγυο εθελοντισμό. Ο αγώνας είναι ΔΙΠΛΟΣ. Και για την πανδημία και για την διεκδίκηση. Γι΄αυτό το Σωματείο μας συμμετέχει, όπως πάντα πρωτοπόρο σε όλες τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και στις 28/1 ου με συγκέντρωση στα ΤΕΠ. Και στις 3/2 ου για την Π.Φ.Υ. Και στις 16/2 ου στην
πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έξω από τα εμπλεκόμενα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ “ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ”!

*Ο Ηλίας Π. Σιώρας είναι Πρόεδρος Σωματείου Ευαγγελισμού-Γεν. Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…