Ποιος θα επαναφέρει τη ΝΔ στην κανονικότητα;

Η σημερινή ΝΔ συνδέεται με δυο ιστορικά καταγεγραμμένες Αποστασίες, που ανέτρεψαν εκλεγμένες κυβερνήσεις  και ως παράταξη έχει βαρύ ιστορικό καταγγελιών για εξαγορές  συνειδήσεων -με υποκίνηση από συγκεκριμένα κέντρα. 

Μητσοτάκης 3 1

Ο σημερινός επικεφαλής της συνδέεται – ως διάδοχός του στη Β’ Αθήνας-με τον Κώστα Μητσοτάκη του 1965 και με τον Αντώνη Σαμαρά του 1993. Για να μην πάμε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή του 1980.

Συνεπώς όταν η ΝΔ μιλάει για αποστασίες και ανίερες συναλλαγές με βουλευτές είναι σαν αναφορές σε σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Δείχνει ότι η σημερινή ηγεσία της ξέμεινε από επιχειρήματα και δεν έχει επίγνωση  της Ιστορίας.

Σε τελευταία ανάλυση δεν σε παίρνει να μιλάς για τέτοια πράγματα, όταν όταν επί των ημερών σου ένα κόμμα  σαν το Ποτάμι λεηλατήθηκε οργανωμένα εκ μέρους σου. Δεν είναι ανταλλάγματα ότι βουλευτές που εξελέγησαν με τον Σταύρο μοστράρουν σήμερα ως… τομεάρχες της ΝΔ; Για να μην πάμε στον μέντορα και προκάτοχό  του Μητσοτάκη. Δεν είναι «γυρολόγος» ο Οικονόμου που άλλαξε τέσσερα κόμματα μέχρι να φτάσει στη ΝΔ;  Δεν έδωσε ανταλλάγματα στους  Βοριδοαδωνοπλεύρηδες του ΛΑΟΣ;

Στη ΝΔ τους φταίει η Κουντουρά που δεν ακολουθήσει την εθνικιστική παραφροσύνη του Καμμένου. Ή ο Δανέλλης που τίμησε τις επιλογές τους, που δεν έκρυψε ποτέ, σε ένα κόμμα με μηδενική συνοχή. Από το οποίο τον πυροβολούν όσοι σαλιαρίζουν προκλητικά και -ενίοτε  χυδαία -με τη ΝΔ, της οποίας ήδη συμπεριφέρονται ως υποψήφιοι. Αν ο Θεοδωράκης  δεν ψηφίσει τις Πρέσπες, όπως τον ωθούν, θα έχει εξαγοραστεί από το Μητσοτάκη;

Μιλάει για δημοκρατική τάξη ένα κόμμα που έχει στο ρετιρέ του πρόσωπα με βαρύ ακροδεξιό ή ρατσιστικό παρελθόν -από τσεκούρια μέχρι στενές επαφές με χουντικούς αστέρες. Που ο αρχηγός του φτιάχνει κλίμα εκτροπής καλλιεργώντας την ιδέα ότι στις εκλογές θα γίνει… νοθεία. Που ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος και ο αντιπρόεδρος τους ζητούν…ιδιώνυμο  για κόμματα και ο γραμματέας του αμφισβητεί το Σύνταγμα. Που ταυτίζει ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς με τους χειρότερους τυχοδιώκτες και τους πατριδοκάπηλους.

Κυριάκος ή γαία πυρί μιχθήτω

Η σημερινή ΝΔ δεν κάνει αντιπολίτευση με υψηλούς τόνους, -έστω και με υπερβολές-  όπως είναι  φυσιολογικό στον κοινοβουλευτισμό. Διαμορφώνει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, πάνω σε ένα περίεργο διάζευγμα: ή γίνεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος ή γαία πυρί μιχθήτω.

Δεν τους περνάει από το μυαλό – όπως δεν περνούσε και από του Σαμαρά ή του Βενιζέλου- ότι η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να μην προσαρμοστεί ούτε την επόμενη φορά στα γούστα και στις  επιδιώξεις τους.

Είναι ένα κόμμα που φλερτάρει με τα όρια της κανονικότητας και ενίοτε τα ξεπερνάνε, σε σχέση με τις ιδρυτικές αξίες του. Ποτέ στη ΝΔ των Καραμανλήδων και το Ράλλη, βουλευτές και στελέχη δεν θα εκφράζονταν σαν θαμώνες καταγωγίων και δεν θα συμπεριφέρονταν σαν επίγονοι της «Καρφίτσας».

Πριν τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη ο πολιτικός φορέας της συντηρητικής παράταξης, δεν είχε  Γεωργιάδηδες, δεν κάλυπτε  κινητοποιήσεις εθνικιστών, μισαλλόδοξων, αντιδραστικών κύκλων, παρεκκλησιαστικών ομάδων και ακροδεξιών. Δεν είχε τη σημερινή τη ρητορική ή το ύφος και ήθος δημοσίας παρουσίας που επιδεικνύουν διακεκριμένοι έμπιστοι του σημερινού επικεφαλής της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ακριβώς πολιτικός που επιδιώκει να κυβερνήσει με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο διατυπώνει με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους.  Λειτουργεί σαν κάποιος που κάνει καριέρα στη πολιτική σαν συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης και επιδιώκει να ασκήσει την εξουσία ως κληρονομικό δικαίωμα.

Χρησιμοποιεί πρακτικές που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά αρχίζουν και τελειώνουν στο μάρκετινγκ. Δε έχει καν πολιτικό λόγο: πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα.  Το χαμηλής ποιότητας κείμενο της τελευταίας εμφάνισης του στη Βουλή είναι αψευδής μάρτυρας, ειδικά αν συνδυαστεί με τα συμφραζόμενα της εν γένει παρουσίας του.

Δείγματα παραλόγου…

-Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο γιατί το περασμένο καλοκαίρι δεν έριξε την κυβέρνηση για το Μακεδονικό. Δηλαδή γιατί δεν έκανε στον Τσίπρα ό,τι έκανε ο Σαρμάς στον πατέρα του. Ο γιος του Μητσοτάκη προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Σαμαρά για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησής του.

-Επί εβδομάδες ο  αρχηγός της ΝΔ έλεγε ότι αν αποχωρήσει ο Καμμένος από την κυβέρνηση ο Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει με κυβέρνηση ανοχής – παρότι προβλέπεται συνταγματικά- αλλά οφείλει να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Όταν ο Τσίπρας, παρότι μπορούσε  να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής -επειδή προβλέπεται συνταγματικά-  ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μητσοτάκης ανακάλυψε  «ευτελισμό» και « εξαγορές».  Δηλαδή  όταν έλεγε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή κυβέρνηση, εννοούσε… να μην την πάρει. Και επί των κυμάτων να περπατήσει ο Τσίπρας θα του πει ότι δεν ξέρει κολύμπι. Έχει λογική όλο αυτό;

-Ο Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπήρξε συναλλαγή του Πρωθυπουργού με τους εταίρους:  έδωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και πήρε τις συντάξεις. Όταν εκτός από την Κομισιόν και η Μέρκελ τον άδειασε δημόσια, το έκανε χειρότερο. Είπε στον Χατζηνικολάου: «Περιμένετε να σας πει η κυρία Μέρκελ ότι πράγματι υπήρξε κάποιου τέτοιου είδους συνεννόηση; Ξέρετε, υπάρχουν στην πολιτική πράγματα τα οποία γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου». Αυτό είναι κανονική συμπεριφορά;

Στη Βουλή είπε το αδιανόητο«Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε, φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος για τον οποίον είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο Αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967».

Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων; Μια νόμιμη ανάθεση χαρτοφυλακίου από τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό σε άξιο ανώτατο Έλληνα αξιωματικό συγκρίνεται με τη χούντα και αποδίδει τίτλους ισοτίμου υπουργού σε ένα κολονέλο. Τι είναι αυτό, αν όχι ακρισία;

Επώνυμο στέλεχος της ΝΔ καλεί τα μέλη της να προειδοποιήσουν βουλευτές ότι θα είναι «προδότες» και αυτό « δεν θα ξεχαστεί» επειδή θα ψηφίσουν αυτό που κρίνουν και ο πορτ παρόλ της ΝΔ τον καλύπτει. Στη Βουλή ο Μητσοτάκης όχι δεν τον αποδοκιμάζει -όπως έκανε ρητά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά λέει στον Πρωθυπουργό… «κι εσείς βασανίζεται του μαύρους»:

«Αναφερθήκατε σε ένα κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι δικός σας υπουργός ο κ. Πολάκης δεν ήταν αυτός ο οποίος επώνυμα αναφέρθηκε σε δικαστές στο Facebook; Και έχετε το θράσος μετά να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατατρομοκράτηση βουλευτών όταν ο δικός σας  υπουργός φωτογράφιζε συγκεκριμένους δικαστικούς και τον καλύψατε;».  (Σ.σ. Ο Τσίπρας εν προκειμένω αποδοκίμασε τον υπουργό του).

Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγνωρίζει σε κάποιους να αποφασίζουν ποιοι είναι προδότες και ποιοι όχι. Δεν είναι αυτό απόλυτη νομιμοποίηση του οργανωμένου τραμπουκισμού;

Ο Κυριάκος καταψηφίζει τη συμφωνία που διαμόρφωσε -και- η ΝΔ και επιμένει: « Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια θέση με την οποία πορεύθηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε “Μακεδονική” εθνότητα και “Μακεδονική” γλώσσα».  Δεν είναι  πολιτική του τύπου «από τη πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα»;

Είπε στην τηλεόραση: «Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξήγησα τους λόγους για τους οποίους εμείς είμαστε απέναντι στη συμφωνία. Το ΕΛΚ έχει μάθει να σέβεται και τη διαφορετική άποψη. Και πιστεύω ότι έχω αρκετή εκτίμηση στους κύκλους του για να μπορώ να υπερασπιστώ τη θέση μου».Ποια θέση του υπερασπίσθηκε όταν ο ΕΛΚ  την αποδοκιμάζει και επιφανή στελέχη του, όπως η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Ντολ, τον επικρίνουν δημόσια; Δεν είναι αυτό απώλεια επαφής με την πραγματικότητα;

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες. Η ουσία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει στη ΝΔ σε ΕΡΕ και από αυτή την άποψη εξελίσσεται σε ατύχημα για τη ΝΔ- όπως τη ξέραμε τουλάχιστον. Την εκτρέπει από την κανονικότητα όσο δεν κατάφερε ούτε ο Σαμαράς. Το πρότυπο δεν είναι οι Καραμανλήδες αλλά ο Ορμπάν, ο Κουρτς και ο Σαλβίνι.

Άραγε υπάρχουν σ’ αυτό το κόμμα δυνάμεις που συνειδητοποιούν ποιες συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στη χώρα; Θα πάρει κάποιος πρωτοβουλία να την επαναφέρει στη κανονικότητα; Γιατί αν ένας επικεφαλής μεγάλου κόμματος συμπεριφέρεται έτσι ως αντιπολίτευση, τι θα κάνει αν γίνει ποτέ κυβέρνηση;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»