ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ποιος λέει την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;

Χαθήκαμε στη μετάφραση της… προπαγάνδας στην υπόθεση των επικείμενων 700.000 πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Που άναψαν το πράσινο φως για την εξαγορά τους από τα λεγόμενα «κοράκια» των funds.

πλειστηριασμοί

Από τη μια η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που θα χαθούν τα σπίτια 700.000 οικογενειών, γιατί η σημερινή νομοθεσία ψηφίστηκε επί των ημερών του.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποκρούει την κατηγορία και την διαψεύδει σαν παραπληροφόρηση,  υποσχόμενος ότι η πρώτη νομοθετική του πρωτοβουλία, όταν γίνει κυβέρνηση, θα είναι η κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ και επιτρέπει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Η υπόθεση αποτελεί πάντως τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου του αριθμού των σπιτιών που είναι προσημειωμένα, καθώς και του πλήθους των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Αιτία για το πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαμόρφωσαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις εδώ και 13 χρόνια. Οι οποίες εμπόδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν άλλη περιουσία, παρά μόνο μια πρώτη κατοικία, να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την κρίση και πριν την ένταξη της χώρας στα μνημόνια.

Η νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει από καιρό εντάξει σε κεντρική θέση τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

Η διαφορά της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής από εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η σημερινή εξομοιώνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν περιουσία και που ανέκαθεν οδηγούνταν σε πλειστηριασμό των προσημειωμένων ακινήτων τους στο ενδεχόμενο που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, με όλους εκείνους τους ευάλωτους οικονομικά οικογενειάρχες που έχουν ένα σπίτι μόνο και οι οποίοι πήραν δάνειο προ του 2010 σε ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. Και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε αντικειμενική αδυναμία να το εξυπηρετήσουν λόγω κρίσης, είτε επειδή έχασαν τις δουλειές τους, είτε και επειδή μειώθηκαν οι αποδοχές τους.

Η υπόθεση των 700.000 πλειστηριασμών αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που συνέβη ποτέ στη χώρα.

Μια αναδιανομή από τους οικονομικά αδύναμους, που χάνουν τα μοναδικά σπίτια τους επειδή βρίσκονται σε αντικειμενική οικονομική αδυναμία, προς τους επιτήδειους φίλους της κυβέρνησης και τους οικονομικά ισχυρούς.

Έχει γίνει μάλιστα ήδη η προεργασία της εξαγοράς των προσημειωμένων ακινήτων από τα λεγόμενα funds, τα κοινώς λεγόμενα «κοράκια», έναντι… πινακίου φακής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση που συνελήφθη, παρά τη βουλευτική του ιδιότητα, να επιδίδεται στη σχετική… επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης με την οποία εκλέχτηκε και την οποία εκπροσωπεί στη Βουλή. Και δεν είναι ο μόνος ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ που ασκεί αυτή την επονείδιστη δραστηριότητα…

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδιανέμει τον πλούτο των πολλών και αδύναμων, μεταφέρνοντάς τον στους λίγους και ισχυρούς. Παρόμοια, αν και μικρότερης κλίμακας, αναδιανομή εισοδήματος έγινε και συνεχίζει να γίνεται με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

Αφού πίσω από το ιδεολόγημα της «αυτορρύθμισης των αγορών» και κάτω από το καθεστώς του μη περιορισμού της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας που οδήγησαν σε έκρηξη της ακρίβειας, συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει με την ανοχή της κυβέρνησης συστηματική αφαίμαξη εκατομμυρίων καταναλωτών. Η οποία μεταφράζεται σε τεράστια και αφορολόγητα υπερκέρδη για το ολιγοπώλιο των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ακόμη και η επιδοματική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ως αντίμετρο στην ενεργειακή κρίση δεν αφορούσε στην καταπολέμηση της ίδιας της ακρίβειας, αλλά στην ενίσχυση των ταμείων των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, καυσίμων, σούπερ μάρκετ κλπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να προσπαθήσει να διαχειριστεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν στην ελληνική κοινωνία οι 700.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια, το διαχειρίζεται με όρους επικοινωνίας και προπαγάνδας.

Παρουσιάζοντας, σύμφωνα με τις γνωστές τακτικές του συμψηφισμού και του αντιπερισπασμού, την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως συνένοχη στο μεγάλο κόλπο της μεταβίβασης της περιουσίας των ευάλωτων οικογενειών.

Διαδίδοντας ψευδώς ότι το θεσμικό καθεστώς με το οποίο θα γίνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι αυτό που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και συμπληρώνοντας προκλητικά, όσο και απολύτως αβάσιμα, ότι οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν, ούτως ή άλλως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το θετικό της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι δεν αρνείται την ενοχή της για τους επικείμενους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Το αρνητικό είναι ότι για να συμψηφίσει τις δικές της ολέθριες πρακτικές, επιρρίπτει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας και διαστρέφοντας τα πραγματικά γεγονότα. Σύμφωνα με τα οποία ο νόμος Σταθάκη, που ψηφίστηκε το 2015 βελτιώνοντας και εξειδικεύοντας το νόμο Κατσέλη, δεν οδήγησε σε κανένα πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, γιατί έδωσε την ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Όσοι πλειστηριασμοί έγιναν συνεπώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους επικαλείται παραπλανητικά η κυβέρνηση, δεν αφορούσαν σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά σε προσημειωμένα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η κυβερνητική προπαγάνδα όμως, εκτός από το ότι διαστρεβλώνει τα όσα συνέβησαν το 2015 – 2019, προχωρεί και σε ένα ακόμη μεγάλο ψέμα.

Αποκρύπτει και αποσιωπά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες επέτρεψαν στα «κοράκια» των funds να μεταβιβάζουν κατόπιν πλειστηριασμού και μάλιστα κοψοχρονιά όλα τα προσημειωμένα ακίνητα. Αδιακρίτως από το αν συνιστούν πρώτη κατοικία και ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες ή αν αποτελούν στοιχείο της περιουσίας που ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αποκρύπτει δηλαδή η κυβερνητική προπαγάνδα δύο κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πρώτη είναι εκείνη της ψήφισης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Και η άλλη είναι εκείνη της παράκαμψης του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη, με την οποία επανέφεραν το θεσμικό καθεστώς του 2003. Σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον ούτε της ρύθμισης των δανείων, ούτε και της φορολόγησης των πλειστηριαζόμενων ακινήτων.

Της κυβέρνησης προφανώς της αρκεί να παρουσιάσει ψευδώς ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια, για να νομιμοποιηθούν πολιτικά οι άθλιες κυβερνητικές της πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, σε αυτό όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, δεν αναμετριέται με τη ΝΔ. Αναμετριέται με την ευθύνη του να προστατεύσει από τα «κοράκια» της ΝΔ τους αδύναμους οικονομικά, τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη.

Προφανώς η ΝΔ θα πάει στις εκλογές κατηγορώντας συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ και ευνοώντας εντωμεταξύ απροκάλυπτα τους δικούς της επιτήδειους, όπως και το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την άλλη, θα πάει στις εκλογές υποσχόμενος στους πολίτες την αποκατάσταση των πληγών που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Και επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εκλογές προτείνοντας την εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος που, με το γενικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», οραματίζεται μια πιο δίκαιη Ελλάδα.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί