Newsroom

Newsroom

Ποιος ήταν ο «ήρωας του Αιγαίου», που έσωσε πάνω από 5000 πρόσφυγες (video – εικόνες)

Όταν έμαθαν γνωστοί και φίλοι του Κυριάκου Παπαδόπουλου ότι τον πρόδωσε η καρδιά του είπαν με ψυχραιμία «πόσα  μπορούσε να αντέξει ένας άνθρωπος». Ο κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους που  περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Κυριάκος Παπαδόπουλος

Οι ιστορίες για τον άνθρωπο που ήταν ταγμένος να σώζει ανθρώπους είναι πολλές. Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μόνο όταν ρωτήθηκε πως νιώθει απάντησε «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Κι όμως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος λύγιζε αλλά δεν σταμάταγε να προσπαθεί να σώσει ανθρώπους. Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάκσκας  ήταν φίλος του Κυριάκου Παπαδόπουλου και διηγείται μια συγκλονιστική στιγμή στο koutipandroras.gr «Στο ναυάγιο 28 Οκτωβρίου του 2015 τότε που έχασαν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Μυτιλήνη ο Κυριάκος συνεχώς έβγαινε στην ξηρά με αναφιλητά  και έβγαζε ζωντανούς και νεκρούς. Ακόμα και τότε με δάκρυα στα μάτια έλεγε στους υπόλοιπους μην κλαίτε πάμε μέσα να σώσουμε και άλλους».

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Όπως δημοσιεύει ο Στρατής Μπαλάσκας ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών έδωσε ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν όταν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη.

«Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και τη Ελληνική πολιτεία ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Το ντοκιμαντέρ

 

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…