Newsroom

Newsroom

Ποιος είναι ο Τζίμι Άκεσον, ο αρχιτέκτονας που εκτόξευσε την ακροδεξιά στη Σουηδία

Ο επικεφαλής των ακροδεξιών Δημοκρατών της Σουηδίας Τζίμι Άκεσον αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών. Το κόμμα του κατάφερε και συγκέντρωσε σχεδόν 18% με άνοδο περίπου 5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καταγράφοντας ιστορικά το καλύτερο αποτέλεσμα.

5b9660ed1dc52408728b4588

Ο λαϊκιστής Τζίμι Άκεσον που μάχεται κατά της μετανάστευσης είδε το πολιτικό του αστέρι να λάμπει μετά την άφιξη περισσότερων από 160.000 αιτούντων άσυλο το 2015 στη Σουηδία.

Παρά το γεγονός πως είναι μόλις 39 ετών και αυτές είναι οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές που συμμετέχει ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, η δημοτικότητα τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του εκτοξεύθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Όταν ο Τζίμι Άκεσον εξελέγη ηγέτης του κόμματος το 2005, λίγοι ανέμεναν ότι το μικρό αυτό κόμμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Άκεσον κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα αφού πρώτα απομάκρυνε τις βίαιες ρατσιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στο εσωτερικό του κόμματος στη δεκαετία του 1990.

Το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ιδρύθηκε το 1988 και μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2010, συγκεντρώνοντας το 5,7% των ψήφων. Σήμερα ωστόσο, έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας.

Ποιος είναι ο Τζίμι Άκεσον

Γεννήθηκε το 1979 στη νότια πόλη Solvesborg, είναι παντρεμένος και πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, δίκαιο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Lund, εγκαταλείποντας το πανεπιστήμιο όμως λίγο πριν αποκτήσει πτυχίο.

Ο πολιτικός ακτιβισμός του ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα έφηβος Το 1998, σε ηλικία 19 ετών, εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα ως σύμβουλος στο Δήμο του Sölvesborg.Την ίδια χρονιά, έγινε αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Νεολαίας των  Δημοκρατών της Σουηδίας. Από το 2000 έως το 2005, ανέλαβε την προεδρία του κινήματος. Στη συνέχεια αποκτά τα ηνία του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

«Ήμουν πάντα εθνικιστής … Όταν ήμουν μικρός, αρνήθηκα να παίξω επιτραπέζιο χόκεϊ αν δεν μπορούσα να έχω τους μπλε και κίτρινους παίκτες», έχει γράψει ο ίδιος.

Πριν από την πλήρη ενασχόλησή του με την πολιτική, εργάστηκε ως σχεδιαστής ιστοσελίδων στην εταιρεία BMJ Aktiv, την οποία ίδρυσε με τον Björn Söder, πρώην γραμματέα του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Ο Άκενσον εργάστηκε σκληρά για να αλλάξει την αντίληψη των Σουηδών για την άκρα δεξιά.


Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2012, ο ίδιος εισήγαγε «μηδενική ανοχή», δεσμεύοντας να «καθαρίσει» το κόμμα του από τον ρατσισμό και τον εξτρεμισμό.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας, περισσότεροι από δώδεκα υποψήφιοι του κόμματος εκδιώχθηκαν όταν τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το ιστορικό τους στα νεοναζιστικά κινήματα – αν και είπαν ότι είχαν ενημερώσει το κόμμα για το παρελθόν τους.

Ο Άκενσον όμως επιμένει ότι «όσοι δεν είναι δημοκράτες δεν μπορούν να είναι Σουηδοί Δημοκρατικοί».

Ο ναζισμός είναι «μια αντιδημοκρατική ιδεολογία, σοσιαλιστική, ρατσιστική, ιμπεριαλιστική, διεθνιστική και βίαιη», υποστηρίζει ο ίδιος.

Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος βασίστηκε στην ιδεολογία του ενάντια στη μετανάστευση και τη βία συμμοριών σε υποβαθμισμένες συνοικίες αλλά και τη σχέση αυτών των δύο αφού όπως ισχυρίζεται η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που αυξήθηκαν οι αιτούντες άσυλο το 2015.

Ο Άκενσον εξέφρασε επίσης την εναντίωσή του για το Ισλάμ λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι είναι «η μεγαλύτερη ξένη απειλή μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».


Μία ακόμη απειλή για την Ευρώπη

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη πως η Γηραιά Ήπειρος διανύει μια κρίσιμη περίοδο, με τις φωνές των εθνικιστών να πληθαίνουν ανά χώρα.

Μετά λοιπόν, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, η «εξέγερση» κατά της Ευρώπης με την μορφή της άκρας δεξιάς κάνει την εμφάνισή του και στην Σουηδία.

Τώρα, το επόμενο πλήγμα στα θεμέλια της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του τον ερχόμενο Μάιο, στις ευρωεκλογές. Με τις ισορροπίες στο μπλοκ να είναι εξαιρετικά λεπτές , η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη.