Newsroom

Newsroom

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ

Ο Εντουάρντ Φιλίπ, δήμαρχος στην Χάβρη είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νέος γενικός γραμματέας του Ελιζέ, Αλέξης Κόλερ.

5919ad2d1dc5245f7d8b45ab

Ο συντηρητικός Φιλίπ, το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ήταν ένα από τα φαβορί για το πρωθυπουργικό αξίωμα. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επέλεξε τυχαία τον Εντουάρντ Φιλίπ αλλά αποτελεί ένδειξη ότι ελπίζει να προσελκύσει και άλλα στελέχη από τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα λάβει χώρα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Η επιλογή από τον Εμανουέλ Μακρόν του δεξιού δημάρχου της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, εμπίστου του Αλέν Ζιπέ,  στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας προς το στρατόπεδο της Δεξιάς.

Ο διορισμός του στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης Μακρόν συνιστά ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου της χώρας, που οραματίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ωστόσο, η πρώτη του αποστολή είναι ιδιαίτερα απαιτητική αφού θα πρέπει να οδηγήσει την προεδρική παράταξη στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία για να κυβερνήσει απρόσκοπτα.

Γεννημένος πριν από 46 χρόνια στη Ρουέν ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σ’ ένα μάλλον αριστερό περιβάλλον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Sciences Po της γαλλικής πρωτεύουσας το 1992. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε ένθερμα τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ.

Μαχητικό στέλεχος επί δύο χρόνια των Σοσιαλιστών ο Φιλίπ παρέδωσε στη συνέχεια την κομματική ταυτότητα του για να προσεγγίσει τη Δεξιά. Στο μεταξύ επέλεξε ένα κλασικό πρόγραμμα σπουδών κι εντάχθηκε αργότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να αφήσει κατά μέρος την πολιτική του καριέρα.

Σταδιακά ο ειδικός στις δημόσιες συμβάσεις εξελίχθηκε σε στενό συνεργάτη του Antoine Rufenacht, δημάρχου της Χάβρης μεταξύ 1995-2015, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ζακ Σιράκ το 2002 και πολιτικού συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές της Δεξιάς το 2016. Ο Rufenacht παρέδωσε το 2010 τον δημαρχιακό θώκο στον Φιλίπ. Ο τελευταίος είχε κατέβει το 2002 ως υποψήφιος βουλευτής στο Σεν Μαριτίμ. Την ίδια χρονιά τον προσέγγισε ο Αλέν Ζιπέ για να μετάσχει στην ίδρυση του UMP, ενός κόμματος που ήθελε να συνενώσει τις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου σ’ ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Ο Φιλίπ ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.


Υπήρξε δικηγόρος στο γραφείο Cabinet Debevoise & Plimpton LLP, περιφερειακός σύμβουλος στην Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2007.

Στις προκριματικές της Δεξιάς διετέλεσε εκπρόσωπος του Ζιπέ, αλλά μετά την ήττα του υποψηφίου του, υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν. Όταν, όμως, ξέσπασε το #Penelopegate, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.

Επιπλέον, είναι πατέρας τριών παιδιών.

Παράλληλα, ο Εντουάρ μέχρι πρότινος εκφραζόταν αρνητικά για τον Μακρόν. Από τον Ιανουάριο του 2017 και ως τις αρχές Μαίου, είχε μια στήλη στην Libération. Έγραψε εκεί περίπου 15 κείμενα για την προεκλογική εκστρατεία και για τους πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων και για τον Εμανουέλ Μακρόν. Και δεν είχε πάντα τα καλύτερα λόγια για εκείνον!

Αλλά όταν ο Μακρόν προκρίθηκε και κέρδισε τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, ο Εντουάρ Φιλίπ άλλαξε στάση και άρχισε να αναρωτιέται αν τελικά ο Μακρόν είναι σε θέση τελικά να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μέχρι εκείνη στιγμή τον κατηγορούσε. Επιπλέον, στο β΄ γύρω της προεδρικής εκλογής, στήριξε εμφανώς τον Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Λεπέν.


ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…