Newsroom

Newsroom

Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατηγορείται για συνωμοσία με τη Ρωσία – Οι επαφές με την ΕΑΒ (Photos – Video)

Ο Έλληνας επιχειρηματίας γνωστός στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και επισκεπτόταν όλες τις μεγάλες εκθέσεις του χώρου της Άμυνας στο εξωτερικό, εμφανίζεται να έχει επαφές με ανθρώπους της ΕΑΒ.

343752080 764955888550010 4608982666038161740 n

Για εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία κατηγορείται ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι, δυνάμει εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ΗΠΑ. Ο λόγος για τον Νικόλαο Μπογονικολό (Nikolaos Bogonikolos), 59 ετών, που κατηγορείται για συνωμοσία και το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (UNITED STATES DISTRICT COURT – EASTERN DISTRICT OF NEW YORK) του άσκησε ποινική δίωξη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, μάλιστα, φέρεται να είχε επαφές, εκτός των άλλων, και με ανθρώπους της ΕΑΒ…

Ο Μπογονικολός, που έχει ελληνική υπηκοοότητα, είναι πρόεδρος εταιρειών με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία ενώ τη σύλληψή του ανακοίνωσαν μόλις χθες, Τετάρτη, οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Μπογονικολός

Ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, Έλληνας επιχειρηματίας, είναι ιδρυτής του ομίλου Aratos, με τομείς εξειδίκευσης τις «Space Technologies», «Homeland Security», «Blockchain» και «Counter-Drone Systems». Μάλιστα, ο Μπογονικολός τον Ιούνιο του 2021 διεκδικούσε τη συμμετοχή τις εταιρείας του σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ενώ ταυτόχρονα κατηγορείται ότι «εξήγαγε» διττά υλικά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για λογαριασμό του δικτύου Serniya.

Μάλιστα, σε επίσημα δικαστικά έγγραφα παρατίθενται e-mail και συγκεκριμένα σε ένα από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνεργάτη της Serniya, με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε ότι έπρεπε να πάει στη Μόσχα μόνος του «καθώς η ατζέντα θα είναι πολύ ευαίσθητη».

Ωστόσο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, η σελίδα της Aratos Group στο διαδίκτυο «έπεσε», και πλέον εμφανίζει αυτό το μήνυμα.aratos

Ο επιχειρηματίας έχει πλούσια δημόσια δραστηριότητα με ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα για θέματα τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων.

 

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Militaire.gr, ο Έλληνας επιχειρηματίας γνωστός στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και επισκεπτόταν όλες τις μεγάλες εκθέσεις του χώρου της Άμυνας στο εξωτερικό, εμφανίζεται να έχει επαφές με ανθρώπους της ΕΑΒ.

1 7

345 1 scaled

Η ανακοίνωση της σύλληψης

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και για συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group έπαιζαν διπλό ‘παιχνίδι’ ενισχύοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ, υποστήριξε: «Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αποκτήσει και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και διπλής χρήσης με στόχο να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικόλος προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για πεδία μάχης καθώς και για εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό Ρώσων μάνατζερ που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους».

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…