«Ποιος δικαιούται… διά να ομιλεί;»

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». Ενα πολύ γνωστό σύνθημα-δίλημμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε ποιον ανήκει;

5571336

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». Ενα πολύ γνωστό σύνθημα-δίλημμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε ποιον ανήκει; Στη Ρόζα Λούξεμπουργκ, είπαν οι περισσότεροι. Η ίδια πάντως έλεγε ότι το είχε βρει σε κείμενο του Φρίντριχ Ενγκελς. Κάποιοι ερευνητές έψαξαν τα γραπτά του, αλλά δεν το εντόπισαν σ’ αυτή τη μορφή. Αλλοι το αποδίδουν στον Καρλ Κάουτσκι πριν αυτός γίνει, σύμφωνα με τον Λένιν, αποστάτης. «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» ήταν ο τίτλος μιας αριστερής επαναστατικής οργάνωσης.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν εκ των ιδρυτών στη Γαλλία το 1948. Το 1949 εκδόθηκε το ομώνυμο περιοδικό έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών. Πολλά χρόνια αργότερα ρωτήθηκε ο Καστοριάδης αν θα τον χρησιμοποιούσε και σήμερα. Η απάντησή του: «Για λόγους ιστορικούς δεν χρησιμοποιώ πλέον τον όρο “σοσιαλισμός”. Ο όρος αυτός έχει ανεπανόρθωτα εκπορνευτεί από τους κομμουνιστές, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες κ.ά. Στο άκουσμά του και μόνον ακόμη και καλόπιστοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη τους. Προτιμώ τη διάζευξη “αυτονομία ή βαρβαρότητα”» («του Κορνήλιου Καστοριάδη “Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας” – Συνεντεύξεις, Μεταφράσεις, Επιμέλεια: Τέτα Παπαδοπούλου», Εκδ. Πόλις).

Το άλλο ερώτημα που προέκυψε ήταν «ποιος δικαιούται να τον επικαλείται». Τόλμησε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2008 και εισέπραξε ένα επιθετικό σχόλιο από τον «Ριζοσπάστη» (15/10/2008): «Υπάρχει όριο στην πολιτική δημαγωγία; Υπάρχει όριο στην ιστορική αμάθεια; Η επιλογή του κ. Παπανδρέου να επικαλεστεί σε προχτεσινή του συνέντευξη στα “Νέα” το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” (σ.σ.: ο Παπανδρέου!) για να υπεραμυνθεί της επικαιρότητας των δικών του σοσιαλδημοκρατικών ιδεών (!), ήρθε να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Και φυσικά δε θα μπορούσαν να ξεπεραστούν παρά από εκείνο το είδος πολιτικής αυθάδειας που μιλούσε για “Αλλαγή” και εννοούσε τα “νέα τζάκια”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έφτασε, λοιπόν, να οικειοποιηθεί (!) ακόμα και τη… Ρόζα Λούξεμπουργκ! Ξεπερνώντας στο σημείο αυτό ακόμα και τον ιδρυτή του κόμματος και πατέρα του, ο οποίος όταν δήλωνε οπαδός του σοσιαλισμού, φρόντιζε να προσθέτει ότι εννοούσε τον σοσιαλισμό των… Φουριέ και Σεν Σιμόν».

Τόλμησε να τον χρησιμοποιήσει και ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη. Δεν έχασε την ευκαιρία να τον περιλάβει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Λάρισα: «Εφτασε στο σημείο o ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας να επιστρατεύσουν το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, να ασχημονείς δηλαδή πάνω σε ένα θρυλικό, σε ένα βαθιά επαναστατικό σύνθημα, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που εκπροσωπείς». Αρα, σύμφωνα με τον γραμματέα του κόμματος, μόνο το ΚΚΕ δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτό το σύνθημα-δίλημμα και κανένας άλλος. Βεβαίως το ζητούμενο είναι πώς εννοεί ο καθένας τον σοσιαλισμό, αν δεχτούμε ότι οι πάντες συμφωνούν ότι ο καπιταλισμός είναι η βαρβαρότητα.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα. Ο σοσιαλισμός που είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν η Σοσιαλδημοκρατία. Ο σοσιαλισμός που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας είναι κάτι πιο αριστερό και πιο ριζοσπαστικό από τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Ο σοσιαλισμός που έχει στο μυαλό του ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι τα καθεστώτα του Υπαρκτού που κατέρρευσαν (για ανατροπή μιλάει το ΚΚΕ) χωρίς ν’ ανοίξει μύτη. Οπότε δεν βρίσκουμε άκρη. Για την ιστορία να πούμε ότι και ο «αποστάτης» Κάουτσκι και η επαναστάτρια Ρόζα, από διαφορετική σκοπιά, είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον Λένιν και τον Τρότσκι για το μοντέλο σοσιαλισμού που οικοδομούσαν στη Ρωσία. Ο Ενγκελς δεν πρόλαβε να το δει για να πει τη γνώμη του.

Ανάγωγα

Ο εισαγγελέας-επόπτης της ΕΥΠ, όταν η υπηρεσία τού καταθέτει αίτημα για παρακολούθηση του τηλεφώνου κάποιου πολίτη επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας, δεν ερευνά στοιχειωδώς τη βασιμότητα της πρότασης; Βάζει την υπογραφή του και εγκρίνει χωρίς να το ψάχνει; Επικίνδυνα πράγματα αυτά. Θυμίζουν παλιές κακές εποχές.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…