Newsroom

Newsroom

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Πολλούς χαμένους και λιγότερους κερδισμένους φέρνουν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή μεθαύριο Κυριακή.

573eeae11dc524976b8b53c4

Συγκεκριμένα, σε περίπου 600.000 υπολογίζεται οι μικρομεσαίοι και μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έως και να τριπλασιάζεται, ενώ περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμιά μεταβολή, πλην ορισμένων που θα έχουν κέρδος.

Αναλυτικότερα, χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 50 ευρώ και φθάνουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ για όσους έχουν σημαντικής αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται επίσης να δουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια καθώς η αξία τους θα προσμετράται πλέον στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, ενώ χαμένοι είναι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καθώς οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου αυξάνονται από 23% έως 25%.

Παράλληλα χάνουν την έκπτωση του 20% όσοι φορολογούμενοι έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις και για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα θα δουν τον συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου να αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις. Ειδικά στις εταιρίες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.

Κερδισμένοι από τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι αντιθέτως όσοι έχουν κτίσματα σε περιοχές όπου μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών έπεσαν σε χαμηλότερο κλιμάκιο του κύριου φόρου.

Υπάρχουν πάντως και περιοχές όπου η τιμής ζώνης υποχώρησε σημαντικά ωστόσο δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα στον δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τμ στα 2.050 ευρώ/τμ αλλά η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, τα κτίσματα στην Πεύκη συνεχίζουν να επιβαρύνονται με 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Υπάρχουν, όμως, και περιοχές όπου η αλλαγή των τιμών ζώνης, φέρνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται τα ακριβά κομμάτια του Νέου Ψυχικού, Χολαργού, του Χαλανδρίου, της Καλλιθέας κ.ά.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.