Ποιοι θα μπορέσουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους οφειλές σε 120 δόσεις

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο

euro50 2

Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας δίνει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ποιοι θα πάρουν τις 120 δόσεις και πάνω από ποιο ύψος οφειλής, ο κ. Πετρόπουλος απαντά: «Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζουμε μικρότερο ποσό δόσης. Οι δόσεις, ως αριθμός, θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος της νέας “κουρεμένης” οφειλής, αφού αυτή διαιρεθεί με την ελάχιστη δόση. Για παράδειγμα, αν η νέα οφειλή είναι 5.000 χιλιάδες θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων».

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης οφειλών και επιχειρήσεις (π.χ. ανώνυμες εταιρείες) εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό {…}. Εξετάζουμε την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή για να συμπεριλάβουμε στις ρυθμίσεις ασφαλιστικές οφειλές και από άλλες αιτίες», αναφέρει.

Αναφορικά με παλιές οφειλές και από ποια χρονιά θα υπάρχει ρύθμιση, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι «η ρύθμιση με επανυπολογισμό από το έτος 2002 και μετά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις και θα εκμηδενίσει περιπτώσεις μη καταβολής των σημερινών χαμηλών εισφορών», ενώ σχετικά εκείνους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλής, αναφέρει ότι «ρυθμίζοντας τις οφειλές θα αποκτήσουν δικαίωμα για λήψη σύνταξης, από την οποία θα παρακρατείται η οφειλή σε έως 120 δόσεις. Από οφειλέτες θα γίνουν συνταξιούχοι. Η σύνταξη θα είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Ο κανόνας αυτός δεν παραβιάζεται».

Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος, αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου θα πρέπει να ζητήσουν την ένταξή τους στις ρυθμίσεις.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…